Μπ. Σκούφα: Ομιλία για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Οι διακηρύξεις περί της ελευθερίας, ανεξαρτησίας και πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας απέχουν μακράν της τρέχουσας πραγματικότητας»
«Στον τομέα της ελευθερίας, ανεξαρτησίας και πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης απομένουν ακόμη αρκετά να γίνουν, προκειμένου αυτές οι αρχές πραγματικά να εμβαθυνθούν και να υλοποιηθούν και να μην αποτελούν απλά γενικές, ευγενείς διακηρύξεις», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στην τοποθέτησή της στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση της πρώτης ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ε.Ε. Οι βουλευτές, μέλη των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενημερώθηκαν από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, κ. Didier Reynder και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα.
«Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια»
Μιλώντας για τον τρίτο πυλώνα του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, η βουλεύτρια Πιερίας υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία των μέσων είναι ενσωματωμένα στο άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στην πράξη, υπάρχει πραγματική ελευθερία και πολυφωνία ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα όπως ανέφερε, με πρόσφατο ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγέλλει ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη βρίσκεται σε υποχώρηση και ότι δημοσιογράφοι υφίστανται περιστατικά παρενόχλησης ιδίως από πολιτικούς και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, καθώς και τις κρατικές παρεμβάσεις που δέχονται, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δίνεται καμία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρατικά ελεγχόμενα μέσα και πολιτική προπαγάνδα. «Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ η έξαρση της covid-19 επιδείνωσε ακόμη περισσότερο αυτή την κατάσταση», είναι το απογοητευτικό συμπέρασμα των Ευρωβουλευτών για την κατάσταση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: 24η στην Ε.Ε. των 27
Η ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα σκιαγραφείται με μελανά χρώματα. Η τελευταία κατάταξη που δημοσίευσαν οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», τοποθέτησε την Ελλάδα στην 24η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. «Θεωρώ αυτή την κατάταξη σημαντικό εφαλτήριο, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να διασφαλιστεί πραγματικά και επί της ουσίας η ελευθερία και ο πλουραλισμός της ενημέρωσης» επισήμανε η κα Σκούφα, η οποία ανέφερε ως κραυγαλέο παράδειγμα της «αιχμάλωτης» δημοσιογραφίας, το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης με το οποίο μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον Πρωθυπουργό. «Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, δηλαδή της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ποιες. Έπειτα τα όποια κονδύλια δίνονται στα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να δίνονται με δίκαιο και διαφανή τρόπο, διότι δυστυχώς όπως επισήμανε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου σε σχετική επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πολλά μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται αντιπολιτευόμενα, έλαβαν στην πρώτη χρηματοδότηση των 20 εκατομμυρίων δυσανάλογα μικρότερα ποσά, σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης και παρά το γεγονός ότι πολλά είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα», τόνισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο σημαντικός ρόλος των σωματείων και των ενώσεων των δημοσιογράφων
Στα θετικά συγκαταλέγεται ο σημαντικός ρόλος που επιτελούν τα σωματεία και οι ενώσεις δημοσιογράφων στη χώρα, για την προάσπιση βασικών επαγγελματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, όπως για παράδειγμα η δημόσια καταγγελία περιπτώσεων παραίτησης ή εξαναγκασμού σε παραίτηση, επειδή οι εν λόγω δημοσιογράφοι ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και ο «έλεγχος» της ενημέρωσης
Η κα Σκούφα ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας ελέγχου της ενημέρωσης, την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε ελληνικό νησί. «Μια επίσκεψη, κατά την οποία υπήρξε ενδεχομένως μη πλήρης σεβασμός όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση μοιράστηκε συγκεκριμένο σημείωμα, με πολύ συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες, προς τους παραγωγούς και δημοσιογράφους ακόμη και της δημόσιας τηλεόρασης για το τι και πώς θα έπρεπε να προβληθεί. Οι εικόνες αυτού του σημειώματος που έκαναν τον γύρο πολλών μέσων του διεθνούς Τύπου, σαφώς και δεν περιποιούν τιμή για τη χώρα μας» υπογράμμισε η κα Σκούφα και πρόσθεσε πως παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να στηρίζουν την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και του πλουραλισμού της ενημέρωσης στη χώρα μας.
Δείτε το βίντεο από την τοποθέτηση της Βουλεύτριας:
(Δελτίο τύπου)