Μπ.Σκούφα: «Πώς είναι δυνατόν να είναι κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου, το να μπουν ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα;»
Την εύλογη απορία της για το με ποιους διαβουλεύτηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την εκπόνηση του νομοσχεδίου για την Υγεία, εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Μιλώντας για το νομοσχέδιο Υγείας η κα Σκούφα εξέφρασε την απορία πώς γίνεται κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου,να είναι το να μπουν ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα.
Όλοι απέναντι στη κεντρική σύλληψη του νομοσχεδίου
« Πώς σας ήρθε αυτή η κεντρική σύλληψη του νομοσχεδίου από τη στιγμή που στην Επιτροπή όλη η ιατρική κοινότητα, οι ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όλοι εκφράσανε την αντίρρησή τους. Ποιανού ή ποιανών, επιταγή είναι αυτό το νομοσχέδιο να μοιάζει με θύρες που στριφογυρνάνε ώστε να μπαινοβγαίνουν οι γιατροί μεταξύ δημοσίου συστήματος νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτικών ιατρείων;», τόνισε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Πιερίας, διερωτώμενη ποιες επαγγελματικές ομάδες εξυπηρετεί το νομοσχέδιο, αφού όπως σημείωσε τους γιατρούς των νοσοκομείων όχι μόνο δεν τους εξυπηρετεί, όχι μόνο δεν έκανε διαβούλευση το υπουργείο, όχι μόνο είναι οι άνθρωποι απέναντι, αλλά και εν ολίγοις καταστρατηγείται ο ρόλος τους ως νοσοκομειακών γιατρών.
Τα αντίθετα από όσα ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
«Ειλικρινά, ως Κυβέρνηση πιστεύετε στην αρχή και στην επιταγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος μετά την πανδημία μιλά για αναγκαιότητα απόλυτη, πρώτον καθολικής κάλυψης του πληθυσμού σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας και δεύτερον ισότιμης πρόσβασης όλου του πληθυσμού της χώρας σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας; Πιστεύετε στην καθολική κάλυψη και στην ισότιμη πρόσβαση; Αυτές οι δύο αρχές της ισότιμης πρόσβασης, ισότιμης ανεξάρτητα από το εισόδημα, την επαγγελματική τάξη του κάθε πολίτη, εξυπηρετούνται καλύτερα στον ιδιωτικό τομέα ή στο δημόσιο τομέα; Πιστεύετε ότι υπάρχει βασική καταστατική διάκριση μεταξύ της ιατρικής ως λειτουργήματος στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα; Δεν υπάρχει καμία διαφορά; Γιατί με αυτό που μας φέρνετε, αυτό μας λέτε, ότι δεν υπάρχει διαφορά. Γι’ αυτό και οι ιδιώτες γιατροί έρχονται να γεμίσουν, τα κενά στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων και οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας μπορούν να απασχολούνται στις ιδιωτικές κλινικές», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα.
Υποστελεχωμένο και κατασπαραγμένο δημόσιο σύστημα υγείας
«Μας κατηγορήσατε ότι δήθεν εμείς η Αντιπολίτευση, αλλά και η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζουμε μια έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους ιδιώτες γιατρούς και ότι βάση της επιχειρηματολογίας μας είναι το ότι εάν οι ιδιώτες γιατροί μπουν στο δημόσιο σύστημα υγείας θα αλιεύσουν από εκεί πελατεία. Δεν γνωρίζω κανέναν ιδιώτη γιατρό ο οποίος θα άφηνε ένα πάρα πολύ καλό και ένα πάρα πολύ κερδοφόρο ιδιωτικό ιατρείο για να μπει σε αυτό το υποβαθμισμένο και υποστελεχωμένο και κατασπαραγμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Και μάλιστα δεν θα έμπαινε για τους πενιχρότατους μισθούς τους οποίους δίνουμε στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Εάν γνωρίζετε, να μου το πείτε», τόνισε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Πιερίας και αναφέρθηκε στους νοσοκομειακούς γιατρούς του Νοσοκομείου Κατερίνης οι οποίοι έχουν πάθει «burn out» με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προβεί σε καταγγελία η ΟΕΝΓΕ για το γεγονός ότι φορτώνονται οι νοσοκομειακοί γιατροί με μεικτές εφημερίες.
Να δοθούν κίνητρα στελέχωσης του δημοσίου συστήματος υγείας
«Αυτό που προκρίνουμε είναι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στελέχωσης του δημοσίου συστήματος υγείας, άρα αύξηση μισθών και πρόσληψη προσωπικού προκειμένου οι κλινικές στα νοσοκομεία να καταστούν και πάλι ελκτικές για τους γιατρούς και τους εν Ελλάδι και αυτούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό», κατέληξε η κα Σκούφα.
Δείτε την ομιλία στην ολομέλεια στον παρακάτω σύνδεσμο: