Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιδρομών αγριοχοίρων σε αστικές και αγροτικές περιοχές όχι μόνο της Πιερίας αλλά και όλης της χώρας, καθώς και την αποζημίωση όσων αγροτών έχουν καταστραφεί οι παραγωγές τους ακριβώς εξαιτίας αυτών των επιδρομών, ζητούν με ερώτησή τους η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, ο βουλευτής Σερρών Αβραμάκης Ελευθέριος και ο τομεάρχης περιβάλλοντος Φάμελλος Σωκράτης.

Την ερώτηση συνυπογράφουν 19 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ολοένα και συχνότερα περιστατικά στην Πιερία – Καταστροφές σε καλλιέργειες
Όπως αναφέρει η κα Σκούφα από τον Μάιο του 2020 σημειώνονται όλο και συχνότερα περιστατικά στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με αγριόχοιρους που είτε επιτίθενται σε αγρότες, είτε συγκρούονται με οχήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κατερίνης, οι αγριόχοιροι έχουν πληθύνει λόγω της καραντίνας κατά τη διάρκεια της οποίας απαγορεύτηκε το κυνήγι.

Έτσι, στην ΠΕ Πιερίας, βρέθηκαν να καταστρέφουν την παραγωγή καλαμποκιού, ακτινιδίου και σταφυλιού στον κάμπο Λιτοχώρου, στη Περίσταση, στο Αιγίνιο, στον Κολινδρό, μέχρι και καλλιέργειες παράλληλα προς την Εθνική οδό. Μόνο μέχρι το Μάρτιο φέτος, σημειώθηκαν εννέα τροχαία ατυχήματα στο επαρχιακό δίκτυο, ευτυχώς με υλικές μόνον ζημίες, στη Σκοτίνα, στον Τρίλοφο, στην Εξοχή και στη Σφενδάμη.

Οι ενέργειες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγκαίρως συνέλαβε το πρόβλημα και επέτρεψε την «ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων λόγω του υπερπληθυσμού τους σε περιοχές του Ελλαδικού χώρου, από ειδικά συνεργεία που θα συσταθούν με αποφάσεις των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων».

Εκρηκτική διάσταση στο πρόβλημα
Έκτοτε, η εμφάνιση επιπλέον και της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε Περιφερειακές Ενότητες της Βορείου Ελλάδος, έδωσε νέα, εκρηκτική διάσταση στο πρόβλημα. Η Κυβέρνηση ΝΔ συνέχισε τη θέσπιση κανονιστικών πράξεων στα χνάρια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι την 20.09.2021 όπως διαδοχικά παρατάθηκε, επετράπη – κατ’ εξαίρεση – η ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων από ειδικά συνεργεία. Τα συνεργεία που συγκροτήθηκαν από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, θα έπρεπε να εντατικοποιήσουν για το χρονικό αυτό διάστημα τη λειτουργία τους, σε συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον εντοπισμό περιοχών άμεσης προτεραιότητας για την εφαρμογή του μέτρου. Να σημειωθεί ότι η (επαν)ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης καθώς και η παράταση της κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου ζητήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση του κινδύνου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων, μετά και την επιβεβαίωση νέων εστιών κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.

Τεράστιες ζημιές που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η νομοθέτηση κανονιστικών πράξεων κρίνεται καλή, αλλά όπως φαίνεται η εφαρμογή τους είναι χωλή και προφανώς η κυβέρνηση δεν πέτυχε να περιορίσει το πρόβλημα των επιδρομών και επιθέσεων αγριοχοίρων σε καλλιέργειες, σε καλλιεργητές, σε εποχούμενους και γενικώς σε ανυποψίαστους συμπολίτες μας. Καθίσταται επομένως επιτακτική ανάγκη συστηματικά και επιστημονικά να ορισθεί και στη συνέχεια να ρυθμιστεί ο πληθυσμός κάθε άγριου είδους στις περιοχές που άγρια φύση και άνθρωπος συναντώνται. Επιπλέον, οι καταστροφές καλλιεργειών και η συνεπαγόμενη οικονομική ζημία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων είναι πλέον τεράστια και δεν αποζημιώνεται βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς
Οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για τον πληθυσμό αγριοχοίρων ανά την Ελλάδα, και ιδιαίτερα στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας και στην ΠΕ Πιερίας, για το έργο που έχουν να επιδείξουν τα συνεργεία δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων, χοίρων και αγριόχοιρων που συγκροτήθηκαν από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από την 06.08.2019 ως σήμερα, πόσα συνεργεία συγκροτήθηκαν για την ΠΕ Πιερίας και σε ποιες χρονικές περιόδους λειτούργησαν, πόσα άτομα στελέχωσαν τα συνεργεία και ποια τα αποτελέσματα.

Ακόμη, τι σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία να κάνουν και ποιες εναλλακτικές λύσεις εξετάζουν καθώς και εάν πρόκειται να αποζημιώσουν τους καλλιεργητές των οποίων η παραγωγή ή οι καλλιέργειές τους καταστρέφονται από άγρια ζώα.

 

(Δελτίο τύπου)