Σε πλήρη διάψευση των όσων αναφέρθηκαν σχετικά με θετική επίδραση της νικοτίνης απέναντι στον κορωνοϊό προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Λάβρος ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Μπεχράκης, σχετικά με την «ανυπόστατη δημοσιογραφική φήμη» όπως τη χαρακτήρισε όπου αναφέρεται ότι νικοτίνη έχει θετική επίδραση σε κάποιον που νοσεί από κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», Γάλλοι επιστήμονες θα δοκιμάσουν διαδερμικά επιθέματα νικοτίνης σε ασθενείς με Covid- 19 όπως και σε νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν θωρακίζουν – και σε ποιο βαθμό- τον ανθρώπινο οργανισμό από τον κορωνοιό.  Οι ερευνητές βάζουν στο μικροσκόπιο τη νικοτίνη για να δουν κατά πόσο προστατεύει τον οργανισμό από τον Cοvid- 19, καθώς όπως υποστηρίζουν ανάμεσα στους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι καπνιστές ήταν ελάχιστοι, επικαλούμενοι μελέτες που διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

«Όλα αυτά που δημοσιεύονται και αναπαράγονται έτσι εύκολα, δεν έχουν καμία απολύτως βιβλιογραφική στήριξη, με την έννοια της δημοσίευσης σε οποιοδήποτε περιοδικό, όπου έχει προηγηθεί ένας έλεγχος από reviewers. Στηρίζονται σε μια ανάρτηση που κάποιοι άγνωστοι και γνωστοί επιστήμονες έκαναν σε ένα blog», είπε ο κ. Μπεχράκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε μάλιστα, η εν λόγω έρευνα που αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, «είναι έρευνα που τώρα σχεδιάζεται για να γίνει. Δεν έχει βγάλει κανένα αποτέλεσμα και θα ήθελα να δω, εάν αυτή η έρευνα έχει πάρει τη διάσταση μιας επίσημης κλινικά (trial), που να έχει επισημοποιηθεί και να τη δούμε».

Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το κάπνισμα έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα μια λίστα σχετικά με την αρνητική επίδραση που έχει η χρήση καπνού σε κάποιον που έχει νοσήσει με κορωνοϊό, με τον κ. Μπεχράκη να λέει χαρακτηριστικά ότι τα δεδομένα της επιτροπής βασίζονται σε δημοσιεύσεις που παρατίθενται μαζί με το κείμενο που έχουν πάρει τα ΜΜΕ, όπως το New England Journal of Medicine, που είναι περιοδικά έγκριτα, «τα οποία στηρίζονται σε δεδομένα τα οποία λένε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που αναφέρει η εν λόγω έρευνα», είπε ο κ. Μπεχράκης.

 

Οι καπνιστές μεταδίδουν εύκολα

Όσον αφορά για την μεταδοτικότητα του ιού από καπνιστές, ο Παναγιώτης Μπεχράκης ανέφερε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν από τη γρίπη και τους άλλους κορωνοϊούς, ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα από κάποιον που είναι ήδη καπνιστής.

Στο ερώτημα για το εάν κάποιος έχει κόψει το κάπνισμα θωρακίζει τον οργανισμό του από τον κορωνοϊό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας είπε πως «έχει ελαττώσει σημαντικότατα τον κίνδυνο επιβάρυνσης από τον κορωνοϊό κάποιος που έκοψε το κάπνισμα, χωρίς βέβαια να έχει ξεφύγει τελείως».

Μάλιστα επισήμανε πως στην εποχή του κορωνοϊού, το κάπνισμα πήρε τη διάσταση της άμεσης απειλής.

«Μέχρι τώρα λέγαμε μην καπνίζετε για σε πέντε σε δέκα ή είκοσι χρόνια θα πάθετε κάτι. Τώρα λέμε μην καπνίζετε γιατί άμεσα κινδυνεύει η ζωή σας, θα μπείτε σε μεγαλύτερη περιπέτεια εάν κολλήσετε τον κορωνοϊό, ή να έχετε δυσμενέστερη έκβαση εάν νοσήσετε από τον κορωνοϊό», σημείωσε ο κ. Μπεχράκης.

«Εγώ λέω ότι το κάπνισμα αυτό καθεαυτό σαν διαδικασία, η χρήση προϊόντων καπνού, αυτό αποτελεί άμεσο παράγοντα κινδύνου, πέραν των άλλων κινδύνων», κατέληξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.