Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, καθώς παρά τις εξαγγελίες Χαρδαλιά η σχετική ΚΥΑ, φαίνεται να εξακολουθεί να απαγορεύει το ψάρεμα από στεριάς, αλλά και την μετακίνηση με αυτοκίνητο με σκοπό την καθέλκυση του αλιευτικού σκάφους. Όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων, Διονύσης Μπάστας, η απουσία ενός «και» από το σχετικό ΦΕΚ, έφερε τα πάνω κάτω, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πρόστιμα και επιπλήξεις στους ερασιτέχνες ψαράδες.

Παρά το γεγονός ότι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Παρασκευή 19/03 στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό ότι επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6 , η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, «αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες του νόμου», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο GRTimes ο κ. Μπάστας.

«Εκδόθηκε ένα ΦΕΚ το οποίο θα χαρακτήριζα επιεικώς ατυχές. Ακυρώνει τις εξαγγελίες δύο υπουργών. Ο νόμος, αναφέρει ότι επιτρέπεται η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση σκαφών. Αλλά, λείπει ένα «και». Έτσι όπως είναι διατυπωμένο το κείμενο, είναι σαν να επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα μόνο με τη χρήση σκαφών. Δεν είναι σαφές ότι επιτρέπεται το ψάρεμα από στεριάς. Έτσι όπως διατυπώθηκε, αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες του νόμου από τους λιμενικούς. Μάλιστα, σήμερα βεβαιώθηκε παράβαση σε ψαρά στη Μαρώνεια. Εφόσον από το ΦΕΚ δεν είναι κατανοητό, κακώς το ερμηνεύουν όπως θέλουν. Πρέπει πρώτα να επικοινωνούν με την νομική υπηρεσία του εκάστοτε υπουργείου, να ζητούν διευκρινίσεις και μέχρι τότε, να είναι τουλάχιστον ανεκτικοί», αναφέρει ο κ. Μπάστας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ένωση, έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και έχει ζητήσει να εκδοθεί μία διευκρινιστική εγκύκλιος και να διορθωθούν οι αστοχίες, καθώς όπως τονίζει, η εγκύκλιος γράφτηκε «πρόχειρα», με αποτέλεσμα οι λιμενικοί να υποθέτουν ότι το ψάρεμα επιτρέπεται μόνο με σκάφος.

 

Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση με αυτοκίνητο με σκοπό την καθέλκυση του αλιευτικού

Άλλη μία παρανόηση σχετικά με το τι ισχύει από το περασμένο Σάββατο έχει προκύψει για τους ερασιτέχνες αλιείς και σχετικά με το ζήτημα της μετακίνησης με αυτοκίνητο με σκοπό την καθέλκυση του αλιευτικού σκάφους. Όπως αναγράφεται στο σχετικό ΦΕΚ, επιτρέπεται η μετακίνηση με σκοπό την ερασιτεχνική αλιεία, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, πράγμα που όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας «ΑΡΙΩΝ», κ. Κωνσταντίνος Γενίκης «δεν επιτρέπει στον ψαρά να ρυμουλκήσει με το αυτοκίνητό του το σκάφος, ώστε να το καθελκύσει στη θάλασσα».

«Με τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένο το θέμα στο ΦΕΚ, φαίνεται ότι απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η μετακίνηση με αυτοκίνητο για ψάρεμα. Παρ’ όλα αυτά επιτρέπεται το ψάρεμα με σκάφος. Δηλαδή θα μπορούν να ψαρεύουν μόνο όσοι έχουν ήδη το σκάφος τους στη θάλασσα; Το ΦΕΚ είναι ασαφές και ο καθένας το ερμηνεύει, όπως θέλει. Δεν είναι καν σαφές πόσα άτομα επιτρέπονται στα σκάφη. Λένε μόνο για απόσταση 1,5 μέτρου. Απ’ ότι γνωρίζουμε, οι λιμενάρχες προσέγγισαν άτομα στις ακτές, τους ενημέρωσαν ευγενικά για την παρανόηση και τους απομάκρυναν. Αύριο έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο με σκοπό να συσταθεί μία επιστολή και να έρθουμε σε επικοινωνία με το υπουργείο για να βρεθεί μία λύση», τονίζει ο κ. Γενίκης.

Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι ο σκοπός της ένωσης δεν είναι η αντιπαράθεση με τα αρμόδια υπουργεία αλλά η συνεργασία.

«Είμαστε μία νεοσύστατη ένωση. Αυτό που επιζητούμε είναι να έρθουμε σε επικοινωνία ώστε να κατανοήσουμε κι εμείς προς τι όλες αυτές οι απαγορεύσεις. Το μόνο που αναγράφεται στις οδηγίες είναι ότι το ψάρεμα απαγορευόταν για να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Όλοι ξέρουν ότι το ψάρεμα είναι μοναχικό χόμπι. Ως δραστηριότητα απομακρύνει τους ανθρώπους. Πως είναι δυνατόν να συντελεί στο συνωστισμό, ενώ μόνο καλό μπορεί να προσφέρει σε έναν άνθρωπο που θέλει να χαλαρώσει και να ξεφύγει ψαρεύοντας μόνος του;», διερωτάται.

 

Πηγή: grtimes.gr