Συστατικά

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κλ. θυμάρι
150 γρ. ψωμί για τοστ
1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
50 ml γάλα
500 γρ. κιμά χοιρινό
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
ξύσμα, από 1 λεμόνι
1 αβγό
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
αλάτι
πιπέρι

Για τον πουρέ

1 κιλό πατάτες
70 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ρίχνουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και το ψωμί του τοστ “σπασμένο” με τα χέρια μας. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το ψωμί.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, την πάπρικα, το γάλα και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το χοιρινό και τον μοσχαρίσιο κιμά, το ξύσμα από το λεμόνι και το αυγό.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο (μόνο τα φύλλα του) και βάζουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ξεκινάμε να πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί, με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει. Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε το μείγμα στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη, για 2-12 ώρες.

Στη συνέχεια πλάθουμε το μείγμα σε 6-8 μεγάλα μπιφτέκια 220-230 γρ. το καθένα.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
Πασπαλίζουμε με λίγη φρέσκια ρίγανη. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω, πιπέρι, πάπρικα και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε αυτό το φανταστικό πιάτο!

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com