Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την προστασία του δέρματός σας από το μπλε φως.

Δεν είναι είδηση πως το να περνάμε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας: από ξηροφθαλμία και πονοκεφάλους μέχρι διαταραγμένο ύπνο.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι η συνεχής έκθεση στο μπλε φως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και το δέρμα μας.

Αλλά, ας δούμε αρχικά τι είναι το μπλε φως και πώς ακριβώς επηρεάζει την υγεία της επιδερμίδας μας.
Το μπλε φως είναι το μικρότερο μήκος κύματος του φάσματος του ορατού φωτός. Είναι πιο κοντά στο υπεριώδες φως που προκαλεί επιταχυνόμενη γήρανση του δέρματος.

Το φως του ήλιου είναι η κύρια πηγή μπλε φωτός. Γι’ αυτό και η έκθεσή μας σε αυτό είναι μεγαλύτερη όταν είμαστε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν όμως και πολλές τεχνητές πηγές μπλε φωτός, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων φθορισμού, των λαμπτήρων LED και των τηλεοράσεων με επίπεδη οθόνη.

Επιπλέον, οι οθόνες των smartphone, των φορητών υπολογιστών, των tablet και άλλων ψηφιακών συσκευών εκπέμπουν επίσης σημαντικές ποσότητες μπλε φωτός

Η ποσότητα ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές είναι μόνο ένα κλάσμα αυτού που εκπέμπει ο ήλιος. Αλλά ο χρόνος που περνούν οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας αυτές τις συσκευές και η εγγύτητα αυτών των οθονών στο πρόσωπο του χρήστη, έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην επιδερμίδα μας.

Έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτική βλάβη στο δέρμα. Αυτό το οξειδωτικό στρες επιταχύνει τη διάσπαση του κολλαγόνου και μπορεί να προκαλέσει λεπτές γραμμές, ρυτίδες και σακούλες. Η βλάβη επιταχύνεται περαιτέρω όταν συνοφρυωνόμαστε.

Επιπλέον, οι φλεγμονώδεις συνθήκες υπερχρωματισμού του δέρματος, όπως το μέλασμα, μπορούν επίσης να επιδεινωθούν με το μπλε φως.

Πώς λειτουργούν τα προϊόντα προστασίας του δέρματος κατά του μπλε φωτός;
Τα καλλυντικά προϊόντα κατά του μπλε φωτός προστατεύουν μπλοκάροντας το φως και καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται από το μπλε φως, πριν βλάψουν το δέρμα σας (φωτογήρανση, διάσπαση κολλαγόνου, χαλάρωση, φακίδες κλπ.).

Για καλύτερα αποτελέσματα, αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του σιδήρου και/ή αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, ως βασικά συστατικά.

Ακόμα και προϊόντα με πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού, συνένζυμο Q, ρεσορκινόλη και βιταμίνη Ε θα λειτουργούσαν καλά. Εκτός αυτού, συστήνετε να αποφύγετε τη χρήση αντηλιακών με χημική βάση, καθώς διαταράσσουν τις ορμόνες, ενώ είναι επιβλαβή για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Ενώ τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος κατά του μπλε φωτός είναι συνήθως ασφαλή στη χρήση, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας πριν ενσωματώσετε οτιδήποτε νέο στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Εκτός από τη χρήση μιας κρέμας ή ορού κατά του μπλε φωτός, προσπαθήστε να μειώσετε τη φωτεινότητα των οθονών σας (χωρίς να προκαλέσετε κόπωση στα μάτια) και χρησιμοποιήστε τη νυχτερινή λειτουργία στις συσκευές σας το βράδυ, για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση στο μπλε φως.

Είναι όλα τα είδη μπλε φωτός επιβλαβή για το δέρμα;
Σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να νομίζετε, δεν είναι όλα τα είδη μπλε φωτός επιβλαβή για το δέρμα μας. Στην πραγματικότητα, το μπλε φως είναι ένα μήκος κύματος στο οπτικό φως που βλέπουμε καθημερινά. Οι δερματολόγοι, μάλιστα, χρησιμοποιούν το μπλε φως για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του δέρματος, όπως η ακτινική κεράτωση και η ακμή.

Ακόμη, το μπλε φως χρησιμοποιείται βραχυπρόθεσμα στη δερματολογική πρακτική για τη θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων, όταν συνδυάζεται με διάφορες τοπικές θεραπείες.

 

Πηγή:vita.gr