Καταρρίπτοντας τους διατροφικούς μύθους…

Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.

 

Η διατροφική διαμάχη μεταξύ του καρπουζιού και του πεπονιού καλά κρατεί κάθε καλοκαίρι! Πριν καταλήξουμε λοιπόν, στο εάν είναι αλήθεια ή όχι ότι το πεπόνι έχει περισσότερες θερμίδες απ’ το καρπούζι, θα πρότεινα να αναλύσουμε μαζί την διατροφική τους αξία και να δούμε, ποιο από τα δύο αυτά φρούτα θα χαρακτηριστεί πιο παχυντικό!
Καρπούζι
Είτε μόνο του, είτε συνδυασμένο με τυριά χαμηλά σε λιπαρά, είτε σε μορφή γρανίτας, είτε σε χυμό αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ για όλους.
Περιέχει βιταμίνη B6, απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης. Οι τελευταίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο (στο οποία οφείλει και το χρώμα του), το οποίο είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, το καθιστά ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και καρκίνου.
Ο δροσερός χυμός του προκαλεί διούρηση (λόγω κιτρουλίνης και αργινίνης), καθαρίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα νεφρά από τα άλατα.
Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα το καθιστά μια καλή επιλογή ακόμα και για διαβητικούς. Μία μερίδα καρπουζιού ισοδυναμεί με 1 λεπτή φέτα πάχους 2 δαχτύλων περίπου.

Ανάλυση θρεπτικών συστατικών Καρπουζιού (Ανά 100 γρ.):
Ενέργεια: 30 kcal
Υδατάνθρακες 7.6 γρ
Πρωτεΐνες: 0.6 γρ
Λίπος: 0.2 γρ
Φυτικές ίνες: 0.4 γρ
Νερό: 94 γρ
Κάλιο: 112 mg
Βιταμίνη C: 8.1 mg

Πεπόνι
Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να φτιάξετε φρουτοσαλάτες, γρανίτες, παγωτό, χυμό ή smoothies. Και το πεπόνι περιέχει βιταμίνη B6. Λόγω των σημαντικών ποσοτήτων βιταμίνης C και β- καροτίνης, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προστατεύοντάς τον από χρόνιες νόσους.
Η αδενοσίνη, η οποία βρίσκεται στο πεπόνι, αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό προκαλεί έντονη διούρηση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή φρούτου για τους υπερτασικούς. Δεν θα πρέπει όμως να ξεγελαστείτε και να υπερκαταναλώσετε πεπόνι, καθώς  περιέχει αρκετή φυσική ζάχαρη και μπορεί να σας οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σας.
Μία μερίδα πεπονιού ισοδυναμεί με 1 λεπτή φέτα πάχους 2-3 δαχτύλων περίπου.

Ανάλυση θρεπτικών συστατικών Πεπονιού (Ανά 100 γρ.):
Ενέργεια: 34 kcal
Υδατάνθρακες: 8.16 γρ
Πρωτεΐνες: 0.84 γρ
Λίπος: 0.19 γρ
Φυτικές ίνες: 0.8 γρ
Νερό: 90 γρ
Κάλιο: 267 mg
Βιταμίνη C: 36.7 mg
Συγκρίνοντάς τα παρατηρούμε ότι και τα δύο είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς επίσης ότι δεν έχουν μεγάλη διαφορά στις θερμίδες, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση (λόγω παραπληροφόρησης) που επικρατεί ότι το πεπόνι είναι πιο παχυντικό! Μόλις καταρρίψαμε άλλον έναν ΜΥΘΟ.
Θα σας συμβούλευα να τα εντάξετε και τα δύο αυτά φρούτα στη διατροφή σας, αφού όπως διαπιστώσατε από τα παραπάνω έχουν εξίσου ωφέλιμες δράσεις στην υγεία σας! Καταναλώστε τα άφοβα, προσέχοντας πάντα την ποσότητα που θα σερβίρετε.