«Είμαστε στην αρχή του τέλους μιας προσπάθειας που έχει κορυφωθεί 10 μήνες τώρα, λίγες εβδομάδες ακόμα, λίγους μήνες για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά, βήμα- βήμα στην κανονικότητα που έχουμε χάσει», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη μάχη με τον κορονoϊό, το εμβόλιο και την επιστροφή στην κανονικότητα αναφέρθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του.

 

«Στην αρχή του τέλους»

«Είμαστε στην αρχή του τέλους μιας προσπάθειας που έχει κορυφωθεί 10 μήνες τώρα, λίγες εβδομάδες ακόμα, λίγους μήνες για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά, βήμα- βήμα στην κανονικότητα που έχουμε χάσει», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», και πρόσθεσε ότι ο κόσμος έξω ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις κι όλοι έχουν κοπιάσει.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η Ευρώπη και όλος ο κόσμος βρίσκονται κάτω από την πίεση του τρίτου κύματος, ωστόσο «εδώ, στην Ελλάδα αντιστεκόμαστε ακόμα, παλεύουμε ακόμα».

«Είναι σκληρή η προσπάθεια, και νομίζω ότι ακριβώς επειδή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων με έναν εξαιρετικό, υποδειγματικό τρόπο με επιμονή και υπομονή τηρεί τα μέτρα, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Και συμπλήρωσε ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή «με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός διαστήματος που θα μας οδηγήσει σε λύση», είναι να παραμείνουμε προσεκτικοί.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι την κόπωση που υπάρχει, όμως το πολύ σημαντικό είναι ότι επιτέλους υπάρχει ελπίδα και πρέπει να εξασφαλίσουμε τους επόμενους μήνες ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα έτσι ώστε να προασπίσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπάμε και να μπορέσουμε να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

 

Η συνεργασία των επιδημιολόγων

Οσον αφορά τη συνεργασία με την επιτροπή των επιδημιολόγων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι υπάρχει αμοιβαία καθημερινή σχέση καθώς γίνονται δύο τεχνικές συσκέψεις κάθε μέρα με την παρουσία του κ. Τσιόδρα και συζητούν τα πάντα πριν τις τελικές τους αποφάσεις.

«Θα συμβουλευτούμε πάντα την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων. Πολλές φορές, αν προκύψει κάτι ένα βράδυ αργά που δεν μπορούν να συνεδριάσουν, προχωράμε, παίρνουμε κάποιες αποφάσεις που είναι για ένα, δύο εικοσιτετράωρα μέχρι η επιτροπή να τα αξιολογήσει υγειονομικά», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και σε όσα συμβαίνουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχουν πλήρη εικόνα σε επίπεδο γειτονιάς και δρόμου σε σχέση με όλα τα κρούσματα και τις στενές τους επαφές.

«Υπάρχουν πλατφόρμες που μας βγάζουν το red alert, το red flag όπου μέσα από αυτό αρχίζουμε και πλέον ιχνηλατούμε, να δούμε αν είναι κάποια clusters, να δούμε αν είναι κάποιες συρροές ή αν είναι διάσπαρτα κρούσματα – που μας προβληματίζουν πολύ περισσότερο – και όλα αυτά σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους μας οι οποίοι κάνουν την επιδημιολογική διερεύνηση στην αρχή και από εκεί και πέρα εμείς προχωράμε στα επιχειρησιακά», επισήμανε.

 

Για τα εμβόλια

Σχετικά με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι εδώ και δύο μήνες σχεδόν έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το ζήτημα των εμβολίων, διότι εμπλέκονται πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, «τα logistics είναι εξαιρετικά, η μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια στο να παραμείνει ασφαλές το εμβόλιο», και υπογράμμισε ότι χρειάζεται σταθερή πορεία και προσοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία.

«Το θέμα δεν είναι να αναπτύξουμε δομές όταν δεν έχουμε τον αριθμό των εμβολίων, το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι όταν τα εμβόλια έρθουν, να μπορέσουμε σε χρόνο άμεσο να τα κάνουμε στον πληθυσμό. Είμαστε έτοιμοι και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει», είπε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και μέχρι τώρα ό,τι έχει συμφωνηθεί στους χρόνους που έχει συμφωνηθεί έχει παραδοθεί. Ακόμη, ανέφερε, ότι εκείνος έκανε το εμβόλιο και «δεν έχει πάθει το παραμικρό».

 

Η ανησυχία

Οσον αφορά τις αναλύσεις και τις μετρήσεις στα λύματα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τις παρακολουθούν.

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κριτήρια τα οποία λαμβάνονται καθημερινά. Υπάρχει η αίσθηση ότι τα κριτήριά μας είναι μόνο τα κρούσματα. Είναι τελείως αναληθές αυτό, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας μια σειρά ζητημάτων, κριτηρίων μπαίνουν σε μία βάση επεξεργασίας όπου με βάση τα δεδομένα αυτά προχωράμε στις εισηγήσεις μας και στις αποφάσεις μας σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κάθε μέρα είναι ανήσυχοι.

«Από μια μικρή παράλειψη ή μια μικρή ένδειξη που μπορεί να την έχουμε υποτιμήσει μπορεί να εξελιχθεί μία διασπορά που δεν θα θέλαμε να υπάρξει. Εχει αποδειχθεί και παγκόσμια αλλά και αυτούς τους μήνες ότι στις λεπτομέρειες κρίνονται τα πάντα. Μπορεί μία να έχουμε 30 κρούσματα τα οποία να προέρχονται από μία συρροή και να μην είναι τόσο επικίνδυνα και να έχουμε 10 κρούσματα διάσπαρτα μέσα στην κοινωνία που έχει αξία να τα ιχνηλατήσουμε κάθετα για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε διασπορά μέσα στην κοινότητα», υπογράμμισε.

 

Για τα μέτρα

Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν σταθερή απόφαση για τα μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι κάθε μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εστίες που μπορεί να προκύψουν και να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

«Αξία έχει τα μέτρα να είναι δυναμικά και πρέπει να γίνει αντιληπτό. Εμείς κάθε μέρα αξιολογούμε τα πάντα σε όλη τη χώρα και πάμε γειτονιά- γειτονιά, πόλη-πόλη, περιφέρεια- περιφέρεια», επισήμανε.

Παράλληλα, σημείωσε: «Eκ των πραγμάτων συνυπολογίζονται τα πάντα. Γιατί και το ζήτημα που αφορά και την οικονομία είναι ζητήματα που αφορούν κάθε πολίτη ξεχωριστά και την ίδια την κοινωνία, γιατί ο κάθε άνθρωπος παλεύει καθημερινά για τα προς το ζην, έχει τον οικογενειακό του προγραμματισμό και όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, αναγκαστικά συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα.

»Υπάρχει μια κοινωνία, υπάρχουν πίσω από τα νούμερα άνθρωποι και από την πρώτη στιγμή και η απόφαση του πρωθυπουργού και η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να δώσουμε έμφαση στην ανθρώπινη ζωή και στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε οι αποφάσεις να μην είναι οριζόντιες αλλά πιο εξειδικευμένες, κατέστησε σαφές ότι «όλες οι παράμετροι αξιολογούνται προτεραιοποιούνται, κατηγοριοποιούνται και οι επιδημιολόγοι μας κρίνουν με μόνο σημείο αναφοράς να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», και συμπλήρωσε ότι κάθε μέρα τους ανησυχεί η επόμενη.

 

Η κριτική που έχει δεχθεί

Οσον αφορά την κριτική που έχει δεχθεί, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «η κριτική και η καλόπιστη κριτική μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι και να διορθώνουμε λάθη και έχει αξία για όσους ασχολούμαστε με τα κοινά να προσπαθούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να διορθώνουμε λάθη. Οσοι ασχολούμαστε με τα κοινά πρέπει να μάθουμε στην κριτική. Αγαπάω τη δουλειά μου κι αγαπάω την ευθύνη»

Τόνισε επίσης ότι τον ενδιαφέρει είναι να είναι σοβαρός στη δουλειά του, να φέρνει αποτέλεσμα και να είναι χρήσιμος.

«Υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα κάποιες ισοπεδωτικές κριτικές οι οποίες εμπλέκουν και την οικογένειά μου το οποίο είναι στο όριο της χυδαιότητας αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ μαζί με όλους τους υπόλοιπους που έχουμε αναλάβει αυτή τη δουλειά να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν τον ενοχλεί το χιούμορ, αντιθέτως το αγαπά και προσπαθεί να το ενθαρρύνει.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι εκείνος ανακοινώνει τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση και πάντα σε συνεννόηση με την επιτροπή των επιδημιολόγων μας, ενώ όπως είπε, ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε κάποια μεγάλη απόφαση χωρίς την εισήγηση και την άποψη των επιδημιολόγων.

Ερωτηθείς αν έχει διαφωνήσει με κάποια μέτρα που πάρθηκαν επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μπαίνουν σε μια δεξαμενή ανάλυσης. «Ακόμα και κάποιες φορές που μπορεί να είχα κάποιους ενδοιασμούς για κάποια πράγματα το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν, πάρθηκαν στο σωστό χρόνο», ανέφερε.

 

Σαν άσχημη στιγμή…

Επιπλέον, ερωτηθείς τι έχει μείνει στο μυαλό του σαν άσχημη στιγμή και αν έχει φοβηθεί κάτι, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «καθημερινά συμβαίνουν τέτοιες στιγμές που νιώθεις την αμηχανία της στιγμής που πρέπει να πάρεις γρήγορες αποφάσεις, πρέπει να κάνεις εισηγήσεις αλλά αυτή είναι και η ευθύνη που κουβαλάει ο καθένας μας και η ανάγκη να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και χρήσιμος», και συμπλήρωσε ότι υπάρχει άγχος για κάποια πράγματα.

«Παίρνουμε κάποιες αποφάσεις που θέλουμε να ξέρουμε τι αντίκτυπο και τι αποτύπωμα μπορεί να έχουν σε επίπεδο κοινωνίας, σε σχέση με το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν πράγματα που μας φοβίζουν με την έννοια ότι στην αρχή είχαμε ένα άγχος και μια αγωνία γιατί δεν τον ξέραμε τον ιό, τώρα ξέρουμε και το βασικότερο είναι ότι ξέρουμε πώς να προστατευτούμε από τον ιό. Στην Πολιτική Προστασία δεν έχουμε την πολυτέλεια να φοβόμαστε», επισήμανε.

 

Για τα σχολεία

Σχετικά με τις αποφάσεις για τα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά και ανοίγουν τα σχολεία πραγματικά με την ασφάλεια που χρειάζεται. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει αγωνία για κάποια πράγματα. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε αυτό. Τα μέτρα τηρούνται από όλους και η τήρηση των μέτρων δεν αφορά το δικό μας υφυπουργείο, αφορά την ανάγκη να μπορέσουμε και στο κομμάτι να φανούμε αποτελεσματικοί.

»Οσο ήταν ανοιχτά τα σχολεία δεν υπήρξε ούτε μία ενδοσχολική συρροή και όπου υπήρχε ζήτημα αυτόματα τα σχολεία έκλεισαν και στεγανοποιήσαμε την οποιαδήποτε διασπορά, άρα τα σχολεία ανοίγουν ασφαλώς. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για να παρατηρούμε τι συμβαίνει, υπάρχει συγκεκριμένη task force που συμμετέχει και το υπουργείο Παιδείας, και το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ και εμείς ώστε να παρακολουθούμε τα δεδομένα».

Ακόμη, αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση είπε ότι έχει κι αυτό τα θετικά του γιατί τα παιδιά εξοικειώθηκαν με κάτι που φάνταζε εξωπραγματικό. Ειδικά στην Ελλάδα το κομμάτι που αφορά την τηλεκπαίδευση λειτούργησε υποδειγματικά.

Οσον αφορά την οικογένειά του, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το κόστος είναι ότι δεν μπορεί να βλέπει την οικογένειά του και ειδικά τους ανθρώπους που αγαπά όσο θα ήθελε και όπως θα ήθελε ενώ προσέθεσε ότι τον «πειράζουν και οι δύο κόρες του για τη δουλειά που κάνει».

 

Η επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «ήταν μια δύσκολη στιγμή πόσο μάλλον που ήταν και η κόρη μου μπροστά».

Ερωτηθείς για το «αυστηρό του ύφος», ανέφερε ότι αυτό που εκφράζει στις ενημερώσεις είναι η συνολική άποψη για το τι πρέπει να γίνει.

«Αυστηροί είμαστε όταν πρέπει να προστατεύσουμε κάποιους, αυστηροί είμαστε με τα παιδιά μας σε κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο ή επικίνδυνο. Είμαι ευγνώμων για τον τρόπο που ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί σε όλο αυτό και έχω κρατήσει την επαφή μου με την κοινωνία καθημερινά και ξέρω ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου παλεύει και πάλεψε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και αυτό μου δημιουργεί ένα ζήτημα σε σχέση με αυτούς τους ελάχιστους που μέσα από τις χαοτικές θεωρίες τους προσπαθούν να υπονομεύσουν την προσπάθεια της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην Πολιτική Προστασία τόνισε ότι «είναι μια μεγάλη οικογένεια, μια μεγάλη ομάδα της Πολιτικής Προστασίας, 280 άτομα» και «κάθε μέρα προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ