της Νένας Μεϊμάρη

Σύμφωνα με τους R. Bishopκαι J. Atkins, συγγραφείς του βιβλίου Folk Art in American Life, η τέχνη του quilting ξεκίνησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Στο κρύο κλίμα των βόρειων χωρών της Ευρώπης η τεχνική του quilting (πολλαπλά στρώματα υφάσματος ραμμένα μαζί) προσέφεραν ζεστασιά και προστασία. Αργότερα, βλέπουμε την ίδια τεχνική να χρησιμοποιείται σε καλύμματα κρεβατιών.

Οι πρώτοι μετανάστες από την Ευρώπη έφεραν μαζί τους την εξαιρετική αυτή τεχνική στην Αμερική και την χρησιμοποίησαν σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε πιο περίτεχνα και πολύπλοκα σχέδια.

Οι Αμερικανίδες, φειδωλές, γυναίκες τα παλιά χρόνια ανακύκλωναν τα πολύτιμα κομμάτια υφάσματος για να δημιουργήσουν ρούχα και να επιδιορθώσουν τα παλιά.

Υπάρχουν ιστορικοί στην Αμερική που έχουν λόγους να πιστεύουν ότι οι Αφροαμερικανοί σκλάβοι χρησιμοποιούσαν κωδικούς στα quilt για να τους οδηγήσουν μέσα από τον Υπόγειο Σιδηρόδρομο (Underground Railroad), στον δρόμο για την ελευθερία. Τα διαφορετικά μοτίβα είχαν ονόματα όπως «τροχός βαγονιού», «πέτρα που κατρακυλά» ή «πατούσα αρκούδας» που πιθανολογείται ότι έκρυβαν νοήματα και μηνύματα για να οδηγήσουν τους σκλάβους σε ένα ελεύθερο μέρος.

Παρόλο που η τεχνική του quilting ξεκίνησε με τη φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης, της επιδιόρθωσης και της μεταποίησης, εξελίχθηκε σε πραγματική τέχνη χρησιμοποιώντας όμορφα νέα υφάσματα και περίπλοκα σχέδια.

Το ενδιαφέρον για τη λαϊκή αυτή τέχνη επεκτάθηκε στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Πλέον ονομάζεται «κοινότητες quilting». Διοργανώνονται εθνικοί και διεθνείς διαγωνισμοί και φεστιβάλ παγκοσμίως.

Ο όρος quilting σημαίνει ράψιμο με το χέρι ή χρησιμοποιώντας ειδική ραπτομηχανή τουλάχιστον τριών στρώσεων από ύφασμα. Απαιτεί λεπτομερή δουλειά και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί ένα quilt για το κρεβάτι. Πρόκειται επίσης για πολύ ακριβό χόμπι. Το ύφασμα είναι από βαμβάκι καλής ποιότητας και συνήθως αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα quilts περνούν από γενιά σε γενιά.

Υπάρχουν πολλά βιβλία και ενδιαφέροντα περιοδικά με πολύχρωμα και περίπλοκα σχέδια όπως επίσης απλά και κλασικά. Θεωρείται κοινό στο εξωτερικό να ανήκεις σε μια λέσχη quilting όπου συνεργάζεσαι για να ανταλλάξεις ιδέες, να κάνεις μαθήματα, να συμμετέχεις σε project από κοινού για να δημιουργήσεις quilt για καλό σκοπό ή να ταξιδέψεις μαζί σε ένα διάσημο μέρος για να αγοράσεις καινούριο ύφασμα της επιλογής σου.

Στην Κατερίνη υπάρχει μια μικρή ομάδα γυναικών που διδάχτηκαν την όμορφη αυτή τέχνη από μια καλλιτέχνη στο quilting.Έχουν φτιάξει εξαιρετικά καλύμματα για κρεβάτια με πολύ δύσκολα σχέδια.

Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο ίντερνετ για σχέδια, μαθήματα, για αγορά υφασμάτων και σχεδόν για οτιδήποτε θέλετε να μάθετε σχετικά με το quilting.

Τέλος, θα ήθελα να συστήσω για τα παιδιά σας το βιβλίο «Το δώρο της παπλωματούς» του Τζεφ Μπριμπό και της Γκέιλ ντε Μάρκεν. Είναι μια χαριτωμένη ιστορία με σύγχρονο περιεχόμενο που αναφέρεται στη χαρά της προσφοράς. Υπέροχα εικονογραφημένο δείχνει πώς μια χαρισματική και γενναιόδωρη παπλωματού χαρίζει ένα όμορφο πάπλωμα και διδάσκει στον βασιλιά την τέχνη της ευτυχίας.

Εξάλλου το έχουμε ήδη πει. Η δημιουργικότητα είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ.