«Ναι» στον πρώτο συνδυασμό μεθόδων για πειράματα χωρίς τη χρήση ζώων από την ΕΕ
Εγκρίθηκε ο πρώτος διεθνώς αποδεκτός νέος τύπος προτύπου που βασίζεται στον συνδυασμό μεθόδων χωρίς τη χρήση ζώων σύμφωνα με την νέα ατήσια έκθεση του εργαστηρίου αναφοράς της ΕΕ για εναλλακτικές μεθόδους αντί των πειραμάτων σε ζώα (EURL ECVAM), όπως δημοσιεύτηκε στην ετήσια έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Επιτροπής στις 7 Απριλίου.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, χάρη στο έργο, το οποίο τελεί υπό τη συνδιαχείριση του ECVAM,ο πρώτος διεθνώς αποδεκτός νέος τύπος προτύπου που βασίζεται στον συνδυασμό μεθόδων χωρίς τη χρήση ζώων πήρε το πράσινο φως (κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για μια «καθορισμένη προσέγγιση»). Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές διευκολύνουν την αμοιβαία αποδοχή των πειραματικών δεδομένων μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, έχοντας ως αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα και του σχετικού κόστους.
Σύμφωνα ακόμη με την έκθεση, το EURL ECVAM, ανταποκρινόμενo στις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, είχε εκτενή συνεργασία σε σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες σε όλη την ΕΕ με εκπαιδευτικούς για ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την οδηγία για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς. Έτσι αναπτύχθηκε νέο υλικό διδασκαλίας το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε διάφορα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Η έκθεση τονίζει τη δέσμευση της Επιτροπής να δοθεί συγκεκριμένη συνέχεια στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζητάει να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καινοτομία χωρίς τη χρήση ζώων στην έρευνα, τις δοκιμές κανονιστικού χαρακτήρα και την εκπαίδευση.
Το ECVAM εστιάζει στον εντοπισμό, την επικύρωση και την προώθηση καινοτόμων επιστημονικών προσεγγίσεων με μεθόδους χωρίς τη χρήση ζώων, όπως προσεγγίσεις που βασίζονται στα ανθρώπινα κύτταρα ή σε μοντελοποίηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα παραπάνω αξιοποιούνται άμεσα για τους στόχους της στρατηγικής για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων, η οποία έχει στόχο να αυξήσει τον όγκο των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τις δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες και, ταυτόχρονα, να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μεθόδους χωρίς τη χρήση ζώων.
Πηγή: news4health.gr