Η άφιξη του πληρώματος σηματοδότησε το τέλος ενός μεγάλου και απροσδόκητου ταξιδιού

Ο Φρανκ Ρούμπιο, αστροναύτης της NASA και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στη Γη μετά από ρεκόρ διαμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Ρούμπιο της NASA και οι δύο Ρώσοι συνάδελφοί του – οι κοσμοναύτες Σερκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πέτελιν- προσγειώθηκαν με αλεξίπτωτο στο Καζακστάν με τη ρωσική κάψουλα Soyuz MS-23 σήμερα το απόγευμα.

Η άφιξη του πληρώματος σηματοδότησε το τέλος ενός μεγάλου -και απροσδόκητου- ταξιδιού για τον Ρούμπιο, ο οποίος είχε σχεδιαστεί να περάσει μόνο έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αντ’ αυτού, κατέγραψε συνολικά 371 ημέρες στο διάστημα μετά την ανακάλυψη διαρροής ψυκτικού υγρού την ώρα που επέστρεφε. Η ρωσική υπηρεσία αποφάσισε τότε για προληπτικούς λόγους να φέρει πίσω αυτό το σκάφος και να στείλει ένα άλλο, κενό, το Σογιούζ MS-23.

NASA: Τα ρεκόρ του Φρανκ Ρούμπιο στο διάστημα
Η παραμονή του Ρούμπιο αποτελεί νέο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής αμερικανού αστροναύτη σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Έγινε επίσης ο πρώτος Αμερικανός που κατέγραψε ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος σε τροχιά.

Η αποστολή του που έσπασε το ρεκόρ σηματοδότησε και άλλες αξιοσημείωτες πρωτιές για τον Ρούμπιο, καθώς αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα μετά την επιλογή του για το σώμα των αστροναυτών της NASA το 2017, και στην αρχή της αποστολής έγινε ο πρώτος αστροναύτης με καταγωγή από το Σαλβαδόρ που ταξίδεψε σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι αν γνώριζε ότι η παραμονή του στον διαστημικό σταθμό θα ήταν διπλάσια από την αρχικά προγραμματισμένη, πιθανότατα θα είχε αρνηθεί την αποστολή πριν ξεκινήσει την εκπαίδευσή του.

Συνολικά, ο Ρούμπιο και οι υπόλοιποι στο πλήρωμά του διένυσαν 157,4 εκατομμύρια μίλια (253,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και συμπλήρωσαν 5.963 τροχιές γύρω από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA.

Ο αείμνηστος Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιάκοφ, ο οποίος κατέγραψε 437 συνεχείς ημέρες σε τροχιά στο ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir μεταξύ Ιανουαρίου 1994 και Μαρτίου 1995, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα.

 

 

Με πληροφορίες από CNN

Πηγή:lifo.gr