«Κοιτάξτε αυτή τη λάμψη», προτρέπει η NASA για τον Δία.

Αύριο, Σάββατο, ο Δίας θα φαίνεται πιο φωτεινός από κάθε άλλη στιγμή μέσα στο 2024, ενημερώνει η NASA.

«Κοιτάξτε προς ανατολικά- βορειανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα, για να δείτε τον πλανήτη να ανατέλλει», σημειώνει σε ανάρτηση η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

«Χρησιμοποιείστε τηλεσκόπιο αν θέλετε να δείτε λεπτομέρειες», συμβουλεύει ακόμα η NASA και προτρέπει «Κοιτάξτε αυτή τη λάμψη».

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματός μας, σε μάζα και διαστάσεις. Η διάμετρός του είναι τόσο μεγάλη, ώστε κατά μήκος της θα χωρούσαν 11 πλανήτες σαν την Γη, ενώ θα μπορούσαμε να «στριμώξουμε» στο εσωτερικό του περισσότερους από 1.300 γήινους πλανήτες, αναφέρει το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Με μάζα σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη από το άθροισμα των υπόλοιπων πλανητών, ο Δίας και οι δεκάδες δορυφόροι του μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο με μικρογραφία ηλιακού συστήματος. Η διάρκεια του ημερονυκτίου στον Δία δεν υπερβαίνει τις 10 ώρες περίπου, δηλαδή περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλον πλανήτη.

Αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ η ατμόσφαιρά του εμπεριέχει και ίχνη άλλων ενώσεων, όπως μεθάνιο και υδρατμούς, καθώς και παγοκρύσταλλους αμμωνίας, απ’ τους οποίους αποτελούνται τα ορατά νέφη του. Οι ζώνες που διακρίνονται στην ορατή ατμόσφαιρά του οφείλουν την πορτοκαλί και καφετιά απόχρωσή τους σε διάφορες χημικές ενώσεις, οι οποίες καθώς ανέρχονται από το εσωτερικό του πλανήτη, αλλάζουν χρώμα εξαιτίας των φωτοχημικών αντιδράσεων που προκαλεί η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία. Το γνωστότερο ίσως χαρακτηριστικό του Δία είναι η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα, μια τεράστια περιστρεφόμενη θύελλα, η οποία μαίνεται εδώ και τουλάχιστον 300 χρόνια.

Διαθέτει τους περισσότερους δορυφόρους από οποιονδήποτε άλλον πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, περιβάλλεται από 67 δορυφόρους, μεγαλύτεροι των οποίων είναι ο Γανυμήδης, η Καλλιστώ, η Ιώ και η Ευρώπη.

 

 

Πηγή:dnews