Το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» της αποστολής «Mars 2020» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσεδαφίστηκε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 στην επιφάνεια του Άρη, ανακοίνωσε η NASA.

«Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων. Στην αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, οι ομάδες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς τη στιγμή της επιβεβαίωσης προσεδάφισης.

 

 

Το «Perseverance» θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους.

Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

«Περίπλοκο επιστημονικό επίτευγμα να έχεις στείλει συσκευή από τη Γη»

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαστημικές αποστολές στον πλανήτη Άρη περιέγραψε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Παντελής Πουλάκης, ο Έλληνας μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στη ρομποτική, που ασχολείται τα τελευταία 11 χρόνια με την ανάπτυξη τεχνολογιών πλανητικής εξερεύνησης για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ).

«Η άφιξη της αποστολής “Perseverance” είναι σημαντική, αφού θα έχει ως βασικό στόχο όχι μόνο να συλλέξει δείγματα χάρη στις ενδείξεις από τα επιστημονικά όργανα που μεταφέρει, αλλά και να τα αποθηκεύσει ώστε μια επόμενη αποστολή να τα φέρει πίσω στη Γη.

Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο και περίπλοκο επιστημονικό επίτευγμα να έχεις στείλει συσκευή από τη Γη, η οποία έχει όλους τους αυτοματισμούς και όλα τα συστήματα, που θα πρέπει να λειτουργήσουν όλα μαζί ταυτόχρονα», τονίζει ο κ. Πουλάκης, ο οποίος ειδικεύεται στις συγκεκριμένες πλανητικές τεχνολογίες.

«Πρόκειται για δείγματα του εδάφους του Άρη, που μπορεί να έχουν απαντήσεις στο ερώτημα της ύπαρξης ζωής στον πλανήτη…», τονίζει.