NASA – Το Voyager 1 ξανάρχισε τις επικοινωνίες με τη Γη από 15 δισεκατομμύρια μίλια μακριά
Η NASA εκτόξευσε το Voyager 1 το 1977 για να εξερευνήσει το ηλιακό μας σύστημα και να στείλει πίσω δεδομένα. Έχει κάνει καταπληκτική δουλειά εδώ και δεκαετίες.
Από το 1977, το Voyager 1 περιπλανιέται στις γωνιές του σύμπαντος μας. Εκτοξεύτηκε από τη NASA σε μια αποστολή να μάθει περισσότερα για τη μαγεία του διαστήματος.
Το σκάφος αυτό ταλαντεύτηκε από τον Κρόνο το 1980, απαθανάτισε ένα «οικογενειακό πορτρέτο του ηλιακού συστήματος» το 1990 και διέσχισε αυτό που είναι γνωστό ως «σοκ τερματισμού» το 2004.
Το επικό ταξίδι του διαστημικού σκάφους έχει δημιουργήσει αμέτρητες πρωτιές, συμπεριλαμβανομένου του ότι έγινε το πρώτο ανθρωπογενές αντικείμενο στο διαστρικό διάστημα το 2012, σύμφωνα με τη NASA . Αλλά τον Νοέμβριο του 2023, το διαστημικό σκάφος σταμάτησε να επιστρέφει τα κανονικά του δεδομένα στη Γη, προκαλώντας έναν αγώνα για να διορθωθεί το πρόβλημα.
Οι μηχανικοί της NASA εργάστηκαν γρήγορα για να αλλάξουν τον κώδικα του υπολογιστή και τον Απρίλιο του 2024 η NASA ανακοίνωσε ότι το σκάφος στέλνει για άλλη μια φορά τις μηχανολογικές του αναφορές στον πλανήτη μας.
Όταν διακόπηκαν οι τυπικές επικοινωνίες τον Νοέμβριο, η NASA μπορούσε ακόμα να πει ότι το σκάφος πετούσε και ακολουθούσε τις εντολές της. Αλλά χωρίς να επιστρέψει δεδομένα στη Γη, το σκάφος δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει την αποστολή του να διαφωτίσει την ανθρωπότητα. Για να λύσει το πρόβλημα, το Εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια εντόπισε το πρόβλημα σε έναν από τους υπολογιστές του σκάφους, γνωστό ως υποσύστημα δεδομένων πτήσης (FDS).
Αυτός ο υπολογιστής συγκεντρώνει δεδομένα για μετάδοση στη Γη. Ένα τσιπ μέσα στον υπολογιστή ήταν το πρόβλημα, επομένως ο κωδικός που έφερε κάποτε έπρεπε να εκχωρηθεί εκ νέου.
Μέσω της εντυπωσιακής κωδικοποίησης από τη Γη, ο κώδικας χωρίστηκε σε μικρότερα τμήματα και τοποθετήθηκε σε άλλα τσιπ. Εν τω μεταξύ, μετέφεραν άλλους κωδικούς στις νέες τοποθεσίες.
Στις 20 Απριλίου, η πρώτη παρτίδα δεδομένων επέστρεψε στη Γη από την αποκατασταθείσα επικοινωνία. Αυτή η ραδιοεπικοινωνία θα είχε διανύσει 15 δισεκατομμύρια μίλια από το σημείο που βρίσκεται σήμερα το Voyager 1.
Σύμφωνα με την JPL , «Για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, μπόρεσαν να ελέγξουν την υγεία και την κατάσταση του διαστημικού σκάφους».
Υπάρχουν ακόμη τμήματα κώδικα που πρέπει να προσαρμοστούν για να αντισταθμίσουν το δυσλειτουργικό τσιπ και να επιτρέψουν στα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγει το Voyager 1 να μεταδοθούν στους επιστήμονες στη Γη.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι υπολογιστές στο σκάφος δημιουργήθηκαν πριν από την εκτόξευση το 1977 και εξακολουθούν να λειτουργούν, το Voyager 1 (και το αδελφό του Voyager 2 ) είναι ήδη ένα θαύμα της μηχανικής υπολογιστών.
Πηγή:theissue