Νέα επιστημονική ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους τυφλούς να δουν ξανά
Μια νεοσύστατη εταιρεία σχεδίασε ένα καινοτόμο οπτικό προσθετικό μέλος που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την όραση
Χάρη σε έναν αναδυόμενο τομέα της νευροεπιστήμης που ονομάζεται οπτογενετική – μια μορφή γονιδιακής θεραπείας που ενισχύει την ευαισθησία των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς στο φως – οι πιθανές λύσεις για την απώλεια όρασης (ακόμα και για την πλήρη τύφλωση) μπορούν να χαρακτηριστούν πλέον ως εφικτές.
Η Science Eye, μια νεοσύστατη εταιρεία στην Αλαμίντα της Καλιφόρνια, σχεδίασε ένα καινοτόμο οπτικό προσθετικό μέλος που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την όραση, έστω και σε περιορισμένη μορφή, σε άτομα με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια συγγενή ασθένεια που πλήττει περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα με την πάθηση χάνουν την περιφερειακή όραση και στη συνέχεια ακόμα και την κεντρική όρασή του.
Η οπτογενετική θεραπεία για την αποκατάσταση της όρασης είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα με τον Anand Swaroop, ανώτερο ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας, ο οποίος έχει εργαστεί για την κληρονομική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης.
«Τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, φαίνεται να ανταποκρίνεται σε περιπτώσεις όπου κάποιος είναι εντελώς τυφλός», δήλωσε ο Swaroop.
Η Science Eye προσφέρει δύο καινοτομίες. H πρώτη είναι ένα εμφύτευμα που αποτελείται από ένα ασύρματο πηνίο ισχύος και μια εξαιρετικά λεπτή, εύκαμπτη συστοιχία μικρο-LED που εφαρμόζεται απευθείας πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα – χειρουργική επέμβαση που είναι πιο εκτεταμένη σε σύγκριση με άλλες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως η αποκατάσταση του καταρράκτη.
Η δεύτερη είναι ένα ζευγάρι γυαλιών χωρίς σκελετό, παρόμοια σε μέγεθος και σχήμα με τα κανονικά συνταγογραφούμενα γυαλιά, τα οποία περιέχουν μικροσκοπικές υπέρυθρες κάμερες και επαγωγικά πηνία ισχύος.
Το μάτι δεν λαμβάνει πλέον εικόνα, αλλά ψηφιακές πληροφορίες.Και τα αποτελέσματα; «Θα πρέπει να μπορείτε να διασχίσετε την πόλη για να αγοράσετε ένα σάντουιτς χωρίς να σας χτυπήσει αυτοκίνητο», δήλωσε ο Μαξ Χόντακ, CEO της εταιρείας.
Προβλέπει, μάλιστα, ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα υπάρχουν τέτοιου είδους προϊόντα για άτομα με οπτική αναπηρία.
Με πληροφορίες από Washington Post
Πηγή:lifo