Οι νέες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμοί φέρνουν αναστάτωση στα ταξίδια. Ακυρώθηκε η έκθεση τουρισμού ΙΤΒ.

 

Δραματικά είναι τα νέα για τα ταξίδια, αλλά και τον τουρισμό στην Ευρώπη αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Υγείας χτες, που θέλει όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα από την ερχόμενη Δευτέρα, να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, αναστάτωσε χιλιάδες οικογένειες και μεμονωμένους που έχουν προγραμματίσει ταξίδια στο εξωτερικό για τις γιορτές.

 

Από νωρίς το πρωί, η αιφνίδια απαγόρευση της εισόδου στη Γαλλία όλων των ταξιδιωτών από τη Βρετανία, προκάλεσε σοκ στους βρετανούς που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο Παρίσι και τις γαλλικές Άλπεις. Λίγο πριν το μεσημέρι, η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο, η ΙΤΒ του Βερολίνου, ανακοίνωσε τη ματαίωση της και φέτος και ότι θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχουν πολλές ακυρώσεις ταξιδιωτικών πακέτων προς το εξωτερικό, που είχαν προγραμματισθεί για τις γιορτές από τους Έλληνες ταξιδιώτες, καθώς το κόστος για λίγες ημέρες διακοπών στην Ευρώπη, αυξάνεται κατά πολύ, λόγω της υποχρεωτικότητας των μοριακών τεστ, όχι μόνο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αλλά και για την είσοδο τους σε διάφορες χώρες.

Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος ενός PCR τεστ φτάνει και τα 160-180 ευρώ, ποσά απαγορευτικά ειδικά για τις οικογένειες. Επιπλέον, η δυσκολία να πραγματοποιήσει κάποιος ένα μοριακό τεστ λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του για να επιστρέψει στην Ελλάδα, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι αργίες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κρατούν κλειστά πολλά εξεταστικά κέντρα στο εξωτερικό.

 

Στη Βρετανία, η Ένωση των Τουριστικών Πρακτόρων της χώρας (ΑΒΤΑ) χαρακτήρισε την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης «πλήγμα» για τη χειμερινή ταξιδιωτική βιομηχανία, η οποία βρίσκεται ήδη υπό «ακραία πίεση». Μετά την ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της AΒΤΑ, Mark Tanzer, προέτρεψε τη βρετανική κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα πακέτο στήριξης για τον κλάδο, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και οι απώλειες θέσεων εργασίας. «Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού είχε λίγες πιθανότητες να δημιουργήσει εισόδημα από τις αρχές του 2020 και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα άλλο κύμα ακυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι βρετανικές ταξιδιωτικές επιχειρήσεις κατέγραψαν τζίρους μόλις στο 22% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Η Diane Palumbo, διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ του Skiworld και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Seasonal Businesses in Travel (SBIT), σε δηλώσεις της στο ΤTG, είπε ότι τα μέλη του SBIT είχαν ήδη καταγράψει πτώση 90% στις πωλήσεις από την περασμένη εβδομάδα, καθώς η παραλλαγή Όμικρον άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα στην το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι μια καταστροφική κίνηση και εξακολουθεί να μην υπάρχει οικονομική υποστήριξη για την ταξιδιωτική βιομηχανία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε χαρακτηριστικά. Οι τουριστικοί πράκτορες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με δεκάδες χιλιάδες πελάτες τις επόμενες ημέρες, για να ακυρώσουν τις διακοπές τους. Έντονη ήταν και η αντίδραση της Τζούλιας Σίμπσον, προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), η οποία δήλωσε ότι η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης ήταν μια «αναποτελεσματική, σπασμωδική αντίδραση».

 

Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν και οι τουριστικοί πράκτορες της Ελλάδας (FEDHATTA) για την αιφνιδιαστική εφαρμογή της υποχρέωσης επίδειξης αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι «Προοιωνίζεται τεράστια ζημιά για τον Τουρισμό και για το γεγονός ότι θα απωλεσθούν τεράστια χρηματικά ποσά από τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια (Π.Δ. 7/2018).» Μάλιστα απηύθυνε έκκληση για την τροποποίηση του μέτρου ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η ζημιά που θα προκαλέσει.

 

 

Πηγή: news247.gr