της Νένας Μεϊμάρη*

Τον τελευταίο καιρό ακούμε για μια συζήτηση παγκοσμίως σχετικά με τα τρόφιμα και την επάρκειά τους σε διάφορες χώρες. Διαβάζουμε σε εφημερίδες και blog τίτλους και πληροφορίες, όπως

«Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να αποθηκεύουν τρόφιμα».

«Η Κίνα παροτρύνει τους πολίτες της να αποθηκεύσουν βασικά τρόφιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», BBC News, 2 Νοεμβρίου, 2021.

«Πολίτες αποθηκεύουν βασικά είδη τροφίμων και υγιεινής, περιμένοντας κάποια αναστάτωση στην διατροφική αλυσίδα», The Guardian International Edition

«Διεθνείς οργανισμοί και επιχειρήσεις προειδοποιούν για διατροφική κρίση λόγω του πολέμου», Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21.03.2022

Ο Jason Rantz, ραδιοφωνικός παραγωγός, αναφέρει ότι περισσότερα από 12 εργοστάσια και αποθήκες παραγωγής τροφίμων στην Αμερική έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τον τελευταίο καιρό. (The Western Journal)

Πρόσφατα διαβάσαμε ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακινεί τους πολίτες να προμηθευτούν απαραίτητα τρόφιμα για 10 ημέρες.

Για την χώρα μας διαβάζουμε «Υπάρχει επάρκεια τροφίμων στην Ελλάδα. Ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες δεν μπορούν να συντρέξουν αντικειμενικοί λόγοι για να εκλείψουν από τη χώρα βασικά και λιγότερο βασικά είδη διατροφής», θα πει στο in.gr o πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με βαθιά γνώση του θέματος.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη με τη δήλωση του πρώην υπουργού. Προσωπικά δεν αντέχω στην πείνα και δεν θα μου άρεσε αυτή η εμπειρία.

Έχω βιώσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως μεγάλης διάρκειας σοβαρή χιονοθύελλα, πλημμύρα στο σπίτι μου, έχω παραμείνει αναγκαστικά για πολλές ώρες μέσα στο αεροπλάνο λόγω έκτακτης ανάγκης και όταν ήρθε η απόλυτη καταστροφή με τον χαμό του συζύγου μου, δεν ήμουν ικανή ούτε να σκεφτώ για τέτοια πράγματα. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το χάος βρέθηκα αρκετά προετοιμασμένη να ανταποκριθώ άμεσα και να τα βγάλω πέρα.

Με άλλα λόγια είμαι οπαδός αυτής της σχολής. Πιστεύω στην πρόληψη ακόμη και σε αυτό το θέμα. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί, πόσο μάλλον όταν υπάρχει συζήτηση και μάλιστα τόσο σοβαρή.

«Εάν δεν έχεις ετοιμαστεί για μια έκτακτη ανάγκη, έχεις αυξημένη πιθανότητα κάποια στιγμή να γίνεις ένα θύμα που θα χρειαστεί βοήθεια», μας λέει ο Paul R. Williams, M.D.

Να το πούμε και αλλιώς, με τα λόγια της Παροιμίας 27:12 «Ο φρόνιμος προβλέπει το κακόν, και κρύπτεται….».

Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ γύρω μας για να δούμε γιατί χρήζουμε προετοιμασίας. Πόλεμος, πανδημία, κλιματική αλλαγή, αύξηση τιμών σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, πτώση των αποθεμάτων, αύξηση μεταφορών, κυβερνοεπιθέσεις. Θέλετε και άλλα; Γιατί η ζωή αυτή καθαυτή είναι απρόβλεπτη. Και γιατί δεν υπάρχει τίποτε καινούριο κάτω από τον ήλιο και ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν, πολύ πιθανόν να επαναληφθεί.

Η Μητέρα Τερέζα μας συμβουλεύει “Do not wait for leaders, do it alone, person to person”, (Μην περιμένετε από ηγέτες, φροντίστε μόνοι σας, ο ένας με τον άλλον).

Οι ειδικοί επί του θέματος μας προτρέπουν να είμαστε πρακτικοί, να έχουμε ευρεία σκέψη και να δούμε το θέμα από όλες τις πλευρές, ξεκινώντας από την νοοτροπία μας. Να έχουμε σωστή ψυχολογία και να μη φοβόμαστε. Να είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με άλλους, να γίνουμε οι ίδιοι εθελοντές εάν χρειαστεί και να είμαστε μπροστά στο σκεπτικό και στις πράξεις μας.

Εάν νιώθετε πελαγωμένοι, σκεφτείτε αυτό που είπε ο Henry Ford “Nothing is particularly hard if you divide it into small jobs” (Τίποτε δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο εφ’ όσον χωριστεί σε μικρότερα μέρη).

Κάθε προετοιμασία είναι ιδιαίτερη και αφορά το πρόσωπό μας. Άλλες οι ανάγκες οι δικές μου από τις δικές σας. Αποθηκεύουμε ό,τι καταναλώνουμε στα σπίτια μας. Εγώ χρησιμοποιώ το φυστικοβούτυρο, άρα θα έχω μερικά βάζα στα ράφια μου. Επίσης και μέλι, γλυκά του κουταλιού, διάφορα λικέρ μεταξύ άλλων.

Διαμορφώνουμε τον κατάλογό μας όχι μόνο σε τρόφιμα αλλά και σε είδη υγιεινής, καθαριστικά για το σπίτι, βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια, ρούχα εποχής, τα φάρμακά μας.

Αρχίζουμε σιγά σιγά και όπως μπορούμε, χωρίς πανικό και άγχος. Παραμένουμε σε επαφή με την πραγματικότητα και ενημερωνόμαστε τακτικά. Τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς.

Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε εάν προκύψει μια γενική καταστροφή; Είμαστε ενημερωμένοι από τον Δήμο ή τον ανάλογο θεσμό; Για παράδειγμα εγώ δεν γνωρίζω πού πρέπει να πάω σε μια τέτοια περίπτωση, ποιος θα είναι ο δρόμος διαφυγής (exit road) που θα πρέπει να ακολουθήσω. Υπενθυμίζω την κατάσταση που επικράτησε με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Τώρα που το αναφέρω, καλά θα κάνω να μάθω το συντομότερο. Καλά θα κάνουν και οι διάφοροι φορείς να μας ενημερώνουν τακτικά για να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, είναι προσωπική υποχρέωση του καθενός μας να ψάχνεται στα θέματα αυτά, να διαβάζει και να συλλέγει πληροφορίες χρήσιμες για αυτές τις περιπτώσεις. Μερικές πηγές που έχω βρει στο διαδίκτυο στην ελληνική γλώσσα τις παραθέτω παρακάτω. Στην αγγλική γλώσσα υπάρχει πλήθος από sites, βιβλία και άρθρα.

Πηγές:

 

Prepper.gr – Οδηγός επιβίωσης για ακραίες καταστάσεις, https://www.prepper.gr

Preppers: Και όμως κάποιοι ήταν προετοιμασμένοι για τον κορονοιό

Preppers”, το κίνημα της αυτάρκειας. The Observer  21.02.2010, δημοσιευμένο στην Εφημερίδα Καθημερινή

Emergency Food: Ερχονται και στην Ελλάδα τα τρόφιμα που διατηρούνται έως και 25 χρόνια. ERT News

Για την κουλτούρα των preppers: συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διακοσάββα με αφορμή το ENTER,  ACADEMIA

Οι έγκλειστοι της Αποκάλυψης του Denis Duclor.  Le Monde Diplomatique, Ιούλιος 2012

Μπορείτε επίσης να βρείτε εγχειρίδια, βιβλία και οδηγούς επιβίωσης μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.

Οι παραπάνω πηγές είναι για ακραίες καταστάσεις. Εάν σας ενδιαφέρει κάτι πιο απλό θα το βρείτε στην αγγλική γλώσσα.

Τέλος, στην πόλη μας η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου» στον Καπνικό Σταθμό έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό μοντέλο ανταπόκρισης και αντιμετώπισης μιας κρίσης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που έχουμε δει και πήραμε μέρος ως απλοί πολίτες ήταν ο τρόπος που υποδέχτηκαν και ουσιαστικά φρόντισαν τους Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου.

 

*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή που ενημερώνεται τακτικά με χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα, μουσικά κομμάτια και τη δική σας φωνή, και ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο Σου γράφω γιατί υπάρχεις.