της Νένας Μεϊμάρη

Σας αρέσει η γεύση του κράνμπερι; Χρησιμοποιείτε τον χυμό του ή ακόμη και τη γεύση του σε φαγητό; Γνωρίζετε πώς καλλιεργείται και πού; Σίγουρα δεν είναι φρούτο της Ελλάδας.

Εγώ το χρησιμοποιώ για χρόνια και μου αρέσει πολύ. Και επειδή είναι η εποχή του τώρα και μου φέρνει όμορφες αναμνήσεις και εικόνες, θα σας μιλήσω γι’ αυτό το εξωτικό φρούτο που δεν είναι καθόλου βατόμουρο αλλά θεωρείται «λανθασμένο βατόμουρο και επίγυνο» (falso berry and epigynous) (Russell Avery – Howstuffworks).

Ήταν τέτοια εποχή που οδηγούσαμε με τον Ιγνάτιο στο γραφικό Cape Cod (1 ώρα και 40 λεπτά από τη Βοστόνη) για να απολαύσουμε από κοντά τη φθινοπωρινή φύση και τα περίφημα cranberry bogs (βάλτοι γεμάτοι κράνμπερι). Οδηγούσαμε μέσα σε στενούς δρόμους, off the beaten path, δίπλα στα χωράφια, στους γεμάτο νερό βάλτους, σταματούσαμε το αμάξι και βγαίναμε να παρατηρήσουμε από κοντά τους αγρότες να είναι βουτηγμένοι μέχρι τη μέση μέσα στα νερά με τις λαστιχένιες στολές τους και τις τεράστιες ξύλινες σκούπες να μαζεύουν το ώριμο φρούτο.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω το χρώμα του βάλτου. Δεν ήταν βαθύ κόκκινο, ούτε μπορντό, ούτε βυσσινί αλλά ένα μείγμα από όλα αυτά. Δεν χόρταινα να το παρατηρώ. Μια μεγάλη έκταση με κράνμπερι που τα φλόγιζε ο ήλιος και μου θύμιζαν το καραμελωμένο μήλο που μας αγόραζαν στα πανηγύρια παλιά.

Το πώς διατηρούνται τα φυτά κράνμπερι μέσα σ’ αυτούς τους βάλτους μόνο ένας Θεός ξέρει. Γιατί οι βάλτοι έχουν ένα εχθρικό οικοσύστημα από πυκνό σφάγνο (βρύο), μια σπογγώδη ουσία και νερό γεμάτο οξύ. Τα φυτά, όμως, είναι πολύ σκληρά με κοτσάνια σαν ξύλα και φύλλα σαν δέρμα. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να διατηρήσουν το φρέσκο νερό που γεμίζουν τους βάλτους οι αγρότες κατά τη διάρκεια της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και του ψύχους και έτσι να επιζήσουν.

Υπάρχουν κλήματα τόσο ανθεκτικά κάποια από τα οποία επιβίωσαν για περισσότερα από 150 χρόνια σε βάλτους στη Μασαχουσέτη. Οι βάλτοι διαφέρουν πολύ σε μέγεθος. Στη Νέα Αγγλία είναι μικρές στρογγυλές λιμνούλες, στον Καναδά μπορεί να απλώνονται μερικές χιλιάδες μίλια .

 

Τα κράνμπερι του νερού γίνονται χυμός, σάλτσα ή μπαίνουν σε άλλα φαγώσιμα. Υπάρχουν όμως και καλλιέργειες στη γη όπου χρησιμοποιείται το φρούτο φρέσκο και πουλιέται στις αγορές.

Το φρούτο καλλιεργείται στη Μασαχουσέτη, στο New Jersey (Νέα Υερσένη), στο Oregon (Όρεγκον), στο Wisconsin (Ουισκόνσιν) και στην πολιτεία της Washintgon (Ουάσινγκτον). Επίσης στον Καναδά και στη Χιλή.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Medical News Today, το κράνμπερι θεωρείται υπερτροφή εξαιτίας του περιεχομένου του σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Η σάλτσα κράνμπερι δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι. Είναι ελαφριά, γευστική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα πιάτα για να ισορροπήσει τις διάφορες γεύσεις. Θα σας δώσω τη συνταγή από το blog Mom on Time Out.

Σάλτσα Κράνμπερι

¾ της κούπας ζάχαρη
½ της κούπας χυμό πορτοκαλιού
½ κούπα νερό
1 ½ κούπα κράνμπερι
1 πρέσα αλάτι
1 ξυλάκι κανέλα
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού

Αναμειγνύετε τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό σε μία κάπως μεγάλη κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά.
Προσθέστε τα κράνμπερι, το αλάτι, την κανέλα ξύλο και τη φλούδα πορτοκαλιού.
Αφήστε το να βράσει ανακατεύοντας συχνά.
Συνεχίστε το βράσιμο για 10 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει για 30 λεπτά και το τοποθετείτε στο ψυγείο όπου διατηρείται για 3 ημέρες.

Τέλος, θα σας βάλω ένα τραγούδι από την ιρλανδική μπάντα “The Cranberries” φημισμένη για τη rock, ιρλανδική folk, pop και post-punk μουσική. Η μπάντα δεν υπάρχει σήμερα αλλά ήταν δραστήρια και δημοφιλής από το 1989 μέχρι και το 2019.

Και μετά θα ετοιμάσω ένα κράνμπερι cocktail και θα το πιω στην υγειά σας. Cheers!