Νένα Μεϊμάρη: Decluttering – Ώρα για ξεκαθάρισμα
Decluttering – Ώρα για ξεκαθάρισμα. Είναι η τάση που έχουμε στην αρχή κάθε νέας χρονιάς να φέρουμε μια αλλαγή στην καθημερινότητά μας, να φρεσκάρουμε κάπως τη ρουτίνα μας, να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες που μας ενοχλούν, να δημιουργήσουμε μια νέα ατμόσφαιρα γύρω μας.
Νιώθουμε έντονα την ανάγκη να εξελιχθούμε και να συντονιστούμε με την τωρινή πραγματικότητα. Το παλιό έχει φύγει, μας μαγνητίζει το καινούριο.
Καθαρίζουμε, λοιπόν, οργανώνουμε, τακτοποιούμε, συμμαζεύουμε. Declutter and dejunk. Αλλάζουμε και μεταβάλλουμε το περιβάλλον μας. “Only the wisest and stupidest of men never change”, είπε ο Κομφούκιος.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό σε προσωπικό και πρακτικό επίπεδο;
Οι ειδικοί μας εξηγούν πως το decluttering αρχίζει από τον χώρο μας, από το σπίτι μας ή το γραφείο μας με μικρά βήματα πάντα. Η Marie Kondo (YouTube), μια νεαρή Γιαπωνέζα που έχει κερδίσει πολύ κόσμο με τα βιβλία της και το show της στο Netflix, εξηγεί με έναν μοναδικό και original τρόπο, πώς κερδίζουμε τη μάχη με το cluttering. Προτείνει να κρατήσουμε τα πράγματα που μας φέρνουν χαρά και να δώσουμε τα υπόλοιπα κάπου που να φανούν χρήσιμα.
Τα πράγματα γύρω μας υποσυνείδητα, κατά κάποιον τρόπο, ελέγχουν τη ζωή μας. Μπορεί να μας δημιουργήσουν συναισθήματα θλίψης, ντροπής, απογοήτευσης, χαράς, γαλήνης, καλής διάθεσης. Μας θυμίζουν όμορφες ή δραματικές καταστάσεις.
Την περίπτωση αυτή την έζησα και χρειάστηκε να δώσω τα προσωπικά αντικείμενα του αγαπημένου μου συζύγου αμέσως μετά τον χαμό του. Δεν μπορούσα να συνεχίσω τη ζωή μου αντικρίζοντάς τα κάθε μέρα. Προς στιγμήν ήταν μια λύση σωτηρίας για εμένα.
Το χάος και η ακαταστασία μας επηρεάζουν αρνητικά, λένε οι ειδικοί γιατί δεν μας επιτρέπουν να ζούμε στην πραγματικότητα. Σε μια πρόσφατη μελέτη, 91% των Καναδών δηλώνουν ότι το χάος και η ακαταστασία τους επηρεάζουν αρνητικά στην καθημερινότητα ενώ το 83% δηλώνουν ακραία ανοργάνωτοι.
Το ακατάστατο περιβάλλον υπονομεύει επίσης την ψυχική μας υγεία, όπως μας εξηγούν οι ψυχολόγοι.
«Ένα ακατάστατο περιβάλλον μας προκαλεί άγχος», δηλώνει η ψυχολόγος Sheila Woody.
Ενοχλεί πολύ κόσμο γι’ αυτό και το συμμάζεμα βρίσκεται στις πρώτες 5 αποφάσεις και στόχους της νέας χρονιάς.
Ο Peter Walsh, Aυστραλο-αμερικανός professional organizer (http://www.peterwalshdesign.com/) λέει ότι η ακαταστασία δεν είναι μόνο σωριασμένα πράγματα στο πάτωμα. Είναι οτιδήποτε μπαίνει μεταξύ εσού και της όμορφης και ιδανικής ζωής που θέλεις να ζήσεις. Ας το φέρουμε αυτό στην καθημερινότητά μας σήμερα.
Αν θέλεις να ζεις σε μια γη καθαρή, φυσική (natural) και “πράσινη”, τότε θα πρέπει να κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις και τα κατάλληλα βήματα (προσέχεις τα σκουπίδια – αχ αυτά τα σκουπίδια-, φυτεύεις δέντρα, χρησιμοποιείς οικολογικές συσκευές, κτλ.).
“It is our collective and individual responsibility to preserve and tend to the world in which we all live” δηλώνει ο Δαλάι Λάμα (Θιβέτ).
Οι Γιαπωνέζοι ξέρουν πολύ καλά να το εφαρμόζουν αυτό. Η τάξη και η καθαριότητα είναι “απόλυτο” γι’ αυτούς. Η λιτότητα στο γιαπωνέζικο σπίτι σε ελκύει και σε εμπνέει. Αρκεί να πω ότι μετά την επιστροφή μου στην Αμερική από ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιαπωνία οι συναδέλφισσές μου σοκαρισμένες από την λιτότητα της Άπω Ανατολής, εφάρμοσαν σοβαρό decluttering στα φορτωμένα σπίτια τους. (Η αλήθεια είναι ότι όσο κοκέτα να θέλεις να είσαι, δεν χρειάζεσαι 12 ρόμπες). Εγώ ήδη ήμουν οπαδός της ιδέας.
Αν θέλεις ηρεμία, τότε φροντίζεις να “καθαρίσεις” την καρδιά σου και τον νου σου από συσσωρευμένα σκουπίδια κάθε είδους. Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα, θα έλεγα, αλλά όχι ακατόρθωτο με λίγη βοήθεια.
Ο Thomas Merton, Αμερικανός συγγραφέας, ακτιβιστής και θεολόγος λέει ότι η μεγαλύτερη ανάγκη της εποχής μας είναι να καθαρίσουμε τα πνευματικά και συναισθηματικά σκουπίδια που έχουν μαζευτεί στο μυαλό μας.
Η αγαπημένη σε όλους μας Μητέρα Τερέζα αποκαλεί μια καθαρή καρδιά ελεύθερη καρδιά. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.
Υπάρχει θετική ψυχολογία πίσω απ’ όλα αυτά. Γενικά, προσθέτει στη ζωή μας ψυχική και σωματική υγεία, κατεβάζει τις ορμόνες του στρες (κορτιζόλη) και ανεβάζει τις ορμόνες χαράς (ντοπαμίνη, σεροτονίνη).
Τέλος, ας μην ξεχάσουμε και το οικονομικό decluttering και ξεκαθάρισμα. Οι ειδικοί στον τομέα αυτό μας προτρέπουν κάθε αρχή της χρονιάς να κοιτάξουμε με λεπτομέρεια την τωρινή οικονομική μας κατάσταση, πού βρισκόμαστε, τι επείγουσες ανάγκες έχουμε και τι σχεδιάζουμε να κάνουμε. Ένα γενικό νοικοκύρεμα επιβάλλεται. Ένα άμεσο σχέδιο επείγει. Ένα plan B είναι υποχρεωτικό. Κάποιος άλλος στην οικογένεια πρέπει να γνωρίζει τις οικονομικές λεπτομέρειες που μας αφορούν. Στη ζωή μας έρχονται απρόσμενες καταστάσεις και είναι σοφό να μας βρουν το κατά δύναμιν προετοιμασμένους , πάντα για το καλό μας. (Η δική μου αρνητική και επώδυνη εμπειρία μετά την τραγωδία μου μπορεί να διαβαστεί από τη στήλη Γνώμη-Άρθρα στον Ντελάλη στο άρθρο “Γυναίκες σε περιόδους κρίσης“, γραμμένο στις 6 Μαρτίου του 2020.
Ως πιστή ακόλουθος της μινιμαλιστικής τάσης, θα πω πως τελικά υπάρχει ομορφιά στην απλότητα.
“Simplicity is the ultimate sophistication”, είπε ο Lao Tzu, κινέζος φιλόσοφος, ιδρυτής του ταοϊσμού.
Βάζουμε, λοιπόν, την αγαπημένη μας μουσική και ξεκινάμε την καινούρια χρονιά με συμμάζεμα, οργάνωση, decluttering και αισιοδοξούμε για μια νοικοκυρεμένη χρονιά.