Νένα Μειμάρη: Διεθνής Ημέρα για τις Χήρες (International Widows Day)
Η Διεθνής ημέρα για τις χήρες γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου. Έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη (United Nations) και απευθύνεται στην καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χήρες με τις οικογένειές τους.
Η ημέρα αυτή εστιάζει στην ενημέρωση του προβλήματος της χηρείας, διότι μία χήρα μπορεί να καταλήξει να γίνει «πρόβλημα». Η γιορτή αυτή έρχεται να αλλάξει τη συγκεκριμένη αντίληψη και να προσφέρει στη χήρα την υποστήριξη που τόσο έχει ανάγκη.
Οι λανθασμένες νοοτροπίες ανά τον κόσμο διαχωρίζουν τη χήρα από την υπόλοιπη κοινότητα μέσα στην οποία ζει. Στον 21 ο αιώνα αυτή η τάση δεν αναγνωρίζεται ούτε και υιοθετείται.
Πολύ συχνά οι χήρες και τα παιδιά τους μένουν πίσω, μέσα σε άθλιες συνθήκες, στη φτώχεια, στις κατάρες, απομακρυσμένες από τα σπίτια τους, χωρίς περιουσιακά στοιχεία και χωρίς το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο όταν δεν υπάρχουν παιδιά. Η σεξουαλική παρενόχληση συμβαίνει πολύ συχνά όπως επίσης και άλλες μορφές κακοποίησης.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν έμφαση και προσοχή στο θέμα αυτό. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με περισσότερη έρευνα και με λεπτομερή στατιστικά στοιχεία. Επίσης αντιμετωπίζονται με περισσότερη ενημέρωση, με αυθεντικές ιστορίες από τις γυναίκες αυτές, οι οποίες θα φέρουν στο φως τις δυσκολίες. Περισσότεροι πόροι και δίκαιες νομοθεσίες (policies) είναι πιθανό να φέρουν κάποια ισορροπία στην κατάσταση αυτή.
Οι χήρες έχουν δημοκρατικό δικαίωμα να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή, όπως οι υπόλοιποι πολίτες. Έχουν δικαίωμα στην ακαδημαϊκή μόρφωση τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους, δικαίωμα στην εργασία και στην υγεία. Έχουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να αρνηθούν το κοινωνικό στίγμα που τις αποδίδεται και τις αποτρέπει να απολαύσουν ένα ολιστικό lifestyle.
Έχουν κάθε δικαίωμα να φέρουν στο φως και να συζητήσουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, τις προκλήσεις και τις αγωνίες τους, με την ελπίδα να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Το ψυχικό τραύμα είναι αρκετό γι’ αυτές. Δεν χρειάζονται την προκατάληψη και τον διαχωρισμό που είναι αναγκασμένες να υποστούν σε μεγάλο βαθμό.
Η ημέρα αυτή γιορτάζει τη γυναίκα, η οποία έγινε χήρα παρά την θέλησή της αλλά συνεχίζει να παραμένει άνθρωπος με το δικαίωμα της συμμετοχής της στο κοινωνικό σύνολο.
Αυτή η γυναίκα απαιτεί ίσες ευκαιρίες γι’ αυτήν και τα παιδιά της. Απαιτεί την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και την προστασία της αυτοδιοίκησης και του κρατικού μηχανισμού με δίκαιους νόμους.
Ζητάει να μπορεί να είναι ο εαυτός της παρά την κακοτυχία της. Το ενδιαφέρον της συγκεντρώνεται στην ιδέα της «δεύτερης ευκαιρίας».
Αυτή η σπουδαία γιορτή έρχεται επίσης σε όλους εμάς που δεν βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση της, να μας θυμίσει ότι οι χήρες είναι δυναμικές, ταλαντούχες, ισχυρές, επινοητικές, έξυπνες, εργατικές, ευαίσθητες, ευπροσάρμοστες και πάνω από όλα ευπρόσδεκτες στην κοινωνία.
Και εγώ, ως χήρα, και επειδή τις καταλαβαίνω απόλυτα, τις στέλνω την άπειρη αγάπη μου μαζί με τον θαυμασμό μου και τις αφιερώνω για την γιορτή τους ένα αγαπημένο μουσικό κομμάτι!!
*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή και ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο Σου γράφω γιατί υπάρχεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο email της ignnen@gmail.com.