Βαδίζουμε ολοταχώς για εκλογές στην άλλη μου πατρίδα και καλούμαι, μαζί με χιλιάδες άλλους Αμερικανούς πολίτες που ζούμε στο εξωτερικό, να ψηφίσω, πράγμα που ετοιμάζομαι να κάνω μέσα από την αντίστοιχη διαδικασία.

Ως δημοκρατική από τη δεκαετία του 1970, θα ψηφίσω την Κάμαλα Χάρις, όχι γιατί ανήκω στο πολιτικό της κόμμα αλλά γιατί τη διαλέγω ως κατάλληλη για τη θέση που διεκδικεί. (Έχω αναφερθεί στο παρελθόν ότι έχω ψηφίσει και Ρεπουμπλικάνους γιατί ήταν καλύτερη επιλογή εκείνη την εποχή και εννοείται πως το σύστημα σου επέτρεπε να το κάνεις).

Διάβασα τη βιογραφία της Κάμαλα και όπως όλες οι βιογραφίες που διαβάζουμε μας επηρεάζουν, έτσι και η δική της άφησε τα αχνάρια της επάνω μου. Διότι δεν μπορείς να διαβάσεις τη ζωή της και να παραμείνεις ο ίδιος άνθρωπος. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα.

Με την Κάμαλα Χάρις ταυτίστηκα αμέσως. Είναι μία σαν κι εμάς. Προσπάθησε όπως εμείς, έζησε στις ίδιες συνθήκες που ζήσαμε και εμείς, πολέμησε τις ίδιες νοοτροπίες, αισθάνθηκε τον ρατσισμό στο πετσί της, δούλεψε στους στόχους της και πέτυχε αυτά που ονειρεύτηκε για τη ζωή της. Ακριβώς όπως εμείς.

Οι γονείς της βρέθηκαν μετανάστες στην Αμερική αναζητώντας μία καλύτερη ζωή, την οποία και πέτυχαν. Δούλεψαν σκληρά επιδιώκοντας την καλή ανατροφή και την παιδεία των δύο κοριτσιών. Συγχρόνως η μητέρα τους, τις έμαθε από μικρές να γνωρίζουν τον εαυτό τους, να διεκδικούν αυτό που τους ανήκει και να μη φοβηθούν να διαφέρουν από τη μάζα.

Λέει η ανεψιά της: «Όταν η θεία Κάμαλα και η μαμά ήταν μικρές και επέστρεφαν στο σπίτι από το σχολείο με τυχόν παράπονα και αδικίες εις βάρος τους, η γιαγιά μου απαντούσε: «Λοιπόν τι θα κάνεις με αυτό; Μην κάθεσαι και παραπονιέσαι για τα διάφορα, κάνε κάτι».

Ούτε και ξέχασε ποτέ η Κάμαλα την ακτιβίστρια γιαγιά της πίσω στην Ινδία. Καθόλου, θα έλεγα. Απλά υιοθέτησε το ηγετικό της πνεύμα και έχτισε ένα δυναμικό προσωπικό brand  πίσω από το όνομά της.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κάμαλα Χάρις είναι ηγέτης και ικανή να αναλάβει τη χώρα. Εξάλλου έχει το ποικίλο ιστορικό της που την ακολουθεί από τα χρόνια της στην Καλιφόρνια ως Γενική Εισαγγελέας (Attorney General) και ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ (US Senator).

Είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος (Vice President) και έγραψε τη δική της ιστορία, λέγοντας: «Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή.

Δεν θα είμαι η τελευταία», στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι όλες οι γυναίκες είναι ευπρόσδεκτες και επιλέξιμες. Προσωπικά ενδιαφέρομαι για αυτό που πρεσβεύει, τι κάνει την καρδιά της να χτυπά ως πολιτικός, με τι θέλει να εμπλακεί και τι επιθυμεί να δει ως αποτέλεσμα στο τέλος της θητείας της.

Η Κάμαλα είναι αυθεντική και το ηγετικό της στυλ περιλαμβάνει ενσυναίσθηση. Την ενδιαφέρει το κοινό καλό και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτό το απέδειξε με τη δουλειά της στην Καλιφόρνια. Ίσως για τον λόγο αυτό πολλοί την θεωρούν socialist, μία λέξη όχι και τόσο αγαπητή στην Αμερική.

Ωστόσο έχει την ικανότητα και το χάρισμα να επικοινωνεί με το εκάστοτε ακροατήριο. Χρησιμοποιεί προσωπικά παραδείγματα με τα οποία ο κόσμος ταυτίζεται.

Ζει «εδώ κάτω στη γη» και αυτό το καταλαβαίνεις από τα λεγόμενά της. Επομένως οι πολιτικές της αποφάσεις (her policies) αντιπροσωπεύουν το πιστεύω της, την προσωπική της εμπειρία ως πολίτης με ανάγκες όπως οι δικές μας.

Να τονίσω βέβαια ότι αυτό θα το κάνει μέχρι το σημείο όπου θα της επιτραπεί να το κάνει.

Σε μία ομιλία της στους νέους ανέφερε: «Ονειρευτείτε με φιλοδοξία, ηγηθείτε με πεποίθηση και δείτε τον εαυτό σας με τρόπο που οι άλλοι δεν μπορούν, απλά επειδή ποτέ πριν δεν το έχουν δει». (CEO MAGAZINE). Το μήνυμά της καθαρό και ενθαρρυντικό στους νέους σήμερα.

Η μητέρα της της δίδαξε ένα πολύ σημαντικό ρητό, το οποίο την ακολουθεί από τα μικρά της χρόνια. «Ποτέ μην επιτρέψεις κάποιον να σου πει ποια είσαι. Δείξε τους εσύ ποια είσαι». Πιστεύω πως αυτό δείχνει πολύ καθαρά το ελεύθερο πνεύμα της.

Στο προσωπικό της Instagram έγραψε για τον ορισμό της αληθινής ηγεσίας:

«Όποιος διεκδικεί την ηγεσία οφείλει να μιλάει σαν ηγέτης. Αυτό σημαίνει να μιλάει με ακεραιότητα και αλήθεια». (CEO MAGAZINE). Κάμαλα Χάρις, στην Ελλάδα λέμε «Με τη νίκη». Εγώ θα σου πω επίσης “Wishing You Success in Your Bid for Public Office”. Και περιμένω να γιορτάσω τη νίκη σου ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικής.4

Νένα Μεϊμάρη

 

*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο «Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή». Έγραψε δύο βιβλία: «Σου γράφω γιατί υπάρχεις» (εκδόσεις «ΜΑΤΙ») και την αυτοβιογραφία της «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ – Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «οξύνοια».