Νένα Μεϊμάρη: Η Kendall Rae Johnson, η νεότερη αγρότισσα της Γεωργίας
της Νένας Μεϊμάρη
Βλέπω τα μαύρα λάχανα της Kendall και σαν αυθεντική Πόντια, τα λιμπίζομαι. Τα συγκρίνω με τα δικά μου που έχουν φαγωθεί από κάτι που δεν γνωρίζω. Όλα τα φυλλαράκια μισοφαγωμένα. Της Kendall μεγάλα, υγιή και καταπράσινα. Τι κάνει άραγε και βγαίνουν έτσι, αναρωτιέμαι.
Βέβαια αναρωτιέμαι και για άλλα. Γιατί η Kendall δεν είναι καμιά μεγάλη σαν εμένα. Είναι 6 χρονών και είναι η μικρότερη πιστοποιημένη αγρότισσα στην πολιτεία της Γεωργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για να γίνεις πιστοποιημένη αγρότισσα στη Γεωργία, περνάς από ειδικούς παράγοντες της USDA (United States Department of Agriculture), όπου ελέγχεται το προϊόν σου, περνάει τα διάφορα τεστ και παίρνεις τον τίτλο/την άδεια.
Προφανώς το παιδάκι τα κατάφερε. Για την Αμερική μιλάμε, γίνονται αυτά τα πράγματα εκεί.
Από 3 χρονών η προγιαγιά της Kendall την είχε μάθει να φυτεύει σπόρους από αγγουράκια, πιπεριές, ντομάτες και σπασμένα κλωνάρια από μαύρα λάχανα. Και όλα αυτά στο μπαλκόνι του σπιτιού τους.
Οι Αφροαμερικανοί τα μαγειρεύουν πολύ τα μαύρα λάχανα, κάτι που κράτησαν από τα χρόνια της σκλαβιάς τους μιας και μαγειρεύονται και καλλιεργούνται εύκολα.
Όταν η Kendall έγινε 4 χρονών, οι γονείς της δημιούργησαν γι’ αυτήν έναν μικρό κήπο γύρω από το σπίτι τους γιατί διέκριναν το πάθος της για καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων.
Οι φίλοι της την επισκέπτονταν συχνά για να δουν τι κάνει στον κήπο της. Έτσι δημιουργήθηκε η επιχείρησή της με το όνομα aGROWkulture όπου η ίδια διδάσκει άλλα παιδιά πώς να καλλιεργούν και επίσης πουλάει τα προϊόντα της.
Totally amazing, λέω εγώ και θαυμάζω.
Κατ’ αρχάς θαυμάζω το ανοιχτό μυαλό των γονέων της που διέκριναν το έμφυτο δώρο του παιδιού τους και δεν δίστασαν να επενδύσουν σ’ αυτό. Δεν είναι και λίγο πράγμα να ζεις στην πόλη της Ατλάντα, με τόσες άλλες πιθανότητες/δυνατότητες εξέλιξης και να αφήσεις το παιδί σου να ασχολείται με σπόρους και λαχανικά. Όχι ότι δεν το εκτιμώ προσωπικά – κάθε άλλο – κατάγομαι από αγροτική οικογένεια και ψάχνομαι μονίμως με τέτοια θέματα. Αλλά βρίσκω τους γονείς του παιδιού προοδευτικούς, trendy και sassy. Έξω από τα καλούπια που προσωπικά δεν συμπαθώ.
Θαυμάζω ακόμη μια φορά το έμφυτο δώρο που έχουμε όλοι μας από την πολύ αρχή της ζωής μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου. Το έχω δει σε πολλά άτομα να αναπτύσσεται και να καταπιέζεται με τα ανάλογα αποτελέσματα. Το θέμα είναι πώς θα μας βοηθήσουν οι γύρω μας να το καλλιεργήσουμε σε ένα υγιές και ανθηρό περιβάλλον.
Και ενώ θαυμάζω, συνειδητοποιώ συγχρόνως πόσο σύντομη είναι αυτή η ζωή και πόσο εύστοχα και έξυπνα θα είναι καλό να χρησιμοποιούμε το δώρο μας στον λίγο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας. Στη μοντέρνα κοινωνία του σήμερα, παλεύουμε να αποκτήσουμε άψυχα αντικείμενα και τείνουμε να ταυτίζουμε την ευτυχία μας με αυτά.
Η μεγάλη ερώτηση είναι στο τέλος της υπόθεσης, τι έχει σημασία; Τι μας έκανε ευτυχισμένους, γεμάτους συναισθηματικά και ικανοποιημένους από τη ζωή μας; Τι ρόλο έπαιξε η γνώμη των φίλων μας στο προσωπικό μας οδοιπορικό; Μας επηρέασε περισσότερο από τα ενδόμυχα της ψυχής μας; Ήμασταν αληθινοί, αυθεντικοί και έντιμοι με τον εαυτό μας; Τελικά ζήσαμε τη δική μας ζωή ή τη ζωή κάποιων άλλων;
Να μη θαυμάσω και τον κρατικό μηχανισμό που έδειξε ενδιαφέρον για το μικρό κοριτσάκι; Την πήρε σοβαρά, άκουσε τη θέση της και διαχειρίστηκε την υπόθεσή της δίκαια και κανονικά, δίνοντάς της τον τίτλο που δικαιούνταν.
Θαυμάζω και την ιδιωτική πρωτοβουλία που χειροκρότησε την προσπάθεια, την ενθάρρυνε πρακτικά (δίνοντάς της 10.000 δολάρια για να μεγαλώσει το αγρόκτημά της) και στέλνοντας τρανταχτά το μήνυμα ότι η προσπάθεια και το πάθος σου για κάτι ξεχωριστό μετράει.
Αν, τελικά, η Kendall θέλει να γίνει αγρότισσα στην πόλη της Ατλάντα της λέω Go for it, baby! Why not!
Α, και κάτι τελευταίο. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει την ποντιακή σούπα με τα μαύρα λάχανα, βρείτε μια Πόντια γειτόνισσα να σας τη μάθει, θα σας εκπλήξει η νοστιμιά της.
ΥΓ. Η ιστορία της Kendall γράφτηκε στο Southern Living – Travel – Georgia (www.southernliving.com) στις 9 Δεκεμβρίου 2021. Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα της και δικό της βίντεο εδώ https://www.agrowkulture.com.