Το πρώτο προϊόν που αγόρασα με το όνομα οι Γουμένισσες ήταν η παραδοσιακή μουστάρδα Θεσσαλονίκης. Μετά που τη δοκίμασα, έψαξα να βρω και άλλα προϊόντα με το ίδιο όνομα. Από τότε μέχρι σήμερα, η εταιρία μας έχει εκπλήξει πολλές φορές με ποικίλες παραδοσιακές γεύσεις και όχι μόνο.

Προϊόντα ελληνικά, σπιτικά, φτιαγμένα με μεράκι και σερβιρισμένα με φινέτσα και γούστο. One of a kind.

Ποιες είναι οι Γουμέννισσες; Από πού άρχισαν και τι συνεχίζουν να δημιουργούν; Γιατί μας αρέσουν τόσο τα προϊόντα τους;

Θα αφήσουμε να μας απαντήσουν οι ίδιες και να πληροφορηθούμε από πρώτο χέρι. Στη συνέχεια, μπορούμε να επισκεφθούμε το σύγχρονο και ενημερωτικό website τους, ένας χώρος που θα μας κινεί το ενδιαφέρον και θα μας πληροφορεί για την πορεία της εταιρείας.

Καλή σας όρεξη!

1. Περιγράψτε μας την αρχή αυτής της περιπέτειας, αυτού του ταξιδιού που ονομάζεται Γουμένισσες. Πώς ξεκίνησε η ιδέα, ποια ήταν τα πρώτα βήματα και πώς στήθηκαν τα θεμέλια της εταιρείας;

Η Δήμητρα Δάρτση, γέννημα θρέμμα της περιοχής της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς της Κεντρικής Μακεδονίας, εμπνεύστηκε και δημιούργησε τις «γουμένισσες» το 2000, ξεκινώντας από ένα μικρό εργαστήριο, την χειροποίητη παρασκευή τροφίμων. Γνωρίζοντας καλά τα προϊόντα και τις γευστικές παραδόσεις του τόπου, έμαθε να μοιράζεται το µόχθο και την αγάπη των ανθρώπων για τη γη. Από παιδί παρακολουθούσε τη μητέρα και τη γιαγιά της να διαλέγουν τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά από το κτήμα για να τα κάνουν, µε περίσσια τέχνη, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σάλτσες και άλλες νοστιμιές. Οικογενειακά γευστικά μυστικά, γλυκιές παραστάσεις και η αγάπη για την παράδοση ήταν που την ενέπνευσαν να μεταφέρει τις σπιτικές λιχουδιές στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων με την δημιουργία των «γουμενισσών». Το 2012 η κόρη της Άννα Κέζου, επέστρεψε από τις Βρυξέλλες όπου σπούδαζε, και ανέλαβε ενεργό ρόλο στην αναδιοργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, δίνοντας νέα πνοή στο όραμα της Δήμητρας και το 2017 στην ομάδα των «γουμενισσών» εντάχθηκε η Θεσσαλονικιά Μαρία Κοσματοπούλου, που ολοκλήρωσε το δυναμικό δίδυμο των «Ελληνίδων Παραγωγών», με την πολυετή εμπειρία της στο marketing και τις πωλήσεις. Το διάστημα αυτό η γυναικεία ομάδα των “γουμενισσών” ανέπτυξε με αγάπη πολλές νέες σειρές προϊόντων, μετεγκαταστάθηκε σε νέα μονάδα, εκσυγχρόνισε τον εξοπλισμό της και αναπτύχθηκε στην αγορά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

2. Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας; Πού δίνετε τη μεγαλύτερη έμφαση; Ποιοι είναι οι σπουδαιότεροι πυλώνες της;

Φιλοσοφία μας η παρασκευή χειροποίητων νοστιμιών με έμφαση στην ποιότητα και την αγνότητα των υλικών μας. Σήμερα παράγουμε χειροποίητα πάνω από 170 διαφορετικούς κωδικούς σε περισσότερες από 20 κατηγορίες, αναπτύσσουμε συνεχώς νέα delicatessen προϊόντα με έμπνευση τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονη άποψη. Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Προσαρμόζουμε συνταγές της διεθνούς σκηνής, σε μεσογειακό γευστικό προφίλ, ενώ αφουγκραζόμενες τις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών, αναπτύσσουμε προϊόντα vegan, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά για όσους ακολουθούν ένα εναλλακτικό τρόπο διατροφής.

Η μονάδα παραγωγής μας είναι πιστοποιημένη σύμφωνα µε το πρότυπο ISO 22.000:2005 διασφαλίζοντας την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων μας και παράλληλα διαθέτουμε πιστοποίηση Bio από την Bio Hellas καθώς και Vegan πιστοποιητικό. Επενδύουμε καθημερινά στην τήρηση της πολιτικής ποιότητας που εφαρμόζουμε. Οι επιλεγμένες πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, οι προσεγμένες μας εγκαταστάσεις, που πληρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ο σύγχρονος εξοπλισμός και το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό διασφαλίζουν την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

3. Εξηγήστε μας εν συντομία την εξέλιξη των προϊόντων σας στην αγορά της χώρας μας, όπως επίσης και στο εξωτερικό. Πού αποδίδετε την ταχεία εξέλιξη των προϊόντων, ιδιαίτερα στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζούμε;

Η ανάπτυξη νέων προϊόντων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η δημιουργία δικής μας δύναμης πωλήσεων, η αναδιοργάνωσή μας σε επίπεδο logistics και εξυπηρέτησης πελατών, η εφαρμογή ενεργειών digital marketing αλλά πάνω από όλα η προσήλωσή μας στην ποιότητα έφεραν τα προϊόντα μας ακόμα πιο κοντά στους καταναλωτές μας μέσα από περισσότερα από χίλια καταστήματα στην Ελλάδα όπως delicatessen, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, καταστήματα τροφίμων, τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας μας και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως την Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Σερβία και Κύπρο.

Οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια αναζητούν, ακόμη περισσότερο από παλαιότερα, μη βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Στρέφονται σε πιο αυθεντικές γεύσεις, σε αγνότερα υλικά και σε προϊόντα που θυμίζουν μαγειρική σαν στο σπίτι μας. Οι γουμένισσες ανταποκρινόμενες απόλυτα σε αυτή τη γευστική αναζήτηση κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά κατακτώντας καθημερινά την προτίμηση των καταναλωτών.

4. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το δυσκολότερο και ποιο περίπλοκο πράγμα στη δουλειά σας;

Η διασφάλιση της υψηλής ποιότητας πρώτων υλών για την παραγωγή των προϊόντων μας, όπου δεν γίνεται καμία «έκπτωση» στις επιλογές μας. Αυστηροί έλεγχοι, πιστοποιητικά ποιότητας και αναλύσεις είναι προτεραιότητα στις γουμένισσες.

5. Τι σας δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση στην καθημερινότητα που έχουν οι Γουμένισσες;

Η επώνυμη ζήτηση που έχει αποκτήσει πλέον το brand «οι γουμένισσες». Οι ίδιοι οι καταναλωτές μας αναζητούν στα καταστήματα με το όνομά μας, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με ακόμα μεγαλύτερη έμπνευση για νέα γευστικά ταξίδια.

6. Παρουσιάστε μας τα πιο δημοφιλή προϊόντα σας.

Οι γουμένισσες παράγουν σήμερα χειροποίητα πάνω από 170 κωδικούς καθώς και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για συνεργάτες της αναπτύσσοντας ξεχωριστές συνταγές.

Από αυτά τα πιο δημοφιλή είναι η βελούδινη μαγιονέζα που παράγεται με ελληνικά αβγά, η μαγιονέζα με μουστάρδα Θεσσαλονίκης καθώς και οι gourmet μαγιονέζες με δημοφιλέστερη τη μαγιονέζα με άρωμα τρούφας, όλη η σειρά των τσάτνει με πιο αγαπητά το καραμελωμένο κρεμμύδι, η ντομάτα με άρωμα ρίγανης, το σύκο και το δαμάσκηνο, η Barbeque sauce που παράγεται με βιολογική μελάσα και όχι με καραμελόχρωμα, η κέτσαπ η παιδική χωρίς προσθήκη ζάχαρης, φυσικά η σειρά με τις μουστάρδες Θεσσαλονίκης, το pesto με φρέσκο βασιλικό, το άλειμμα λιαστής ντομάτας, τα αλείμματα φρούτου χωρίς ζάχαρη, τα χειροποίητα ντολμαδάκια μας και το παραδοσιακό κυδωνόπαστο.

7. Διηγηθείτε στους αναγνώστες μας την ιστορία της μουστάρδας Θεσσαλονίκης. Αρκετοί καταναλωτές σας γνώρισαν μέσα από αυτή τη γεύση. Μάλιστα, εγώ είμαι μία από αυτούς.

Η μουστάρδα Θεσσαλονίκης αφορά στην αναβίωση παραδοσιακής συνταγής της δεκαετίας του 1960 μετά από έρευνα που διενήργησε η Δάρτση με τους συνεργάτες της πριν από 10 χρόνια. Η έρευνα αυτή οδήγησε στην εύρεση της συνταγής από τη γιαγιά Θεοπούλα που την φυλούσε από παλιά και ήταν μια πολύ δημοφιλής μουστάρδα που αγαπούσαν οι Θεσσαλονικείς και την έβρισκαν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συνοδεία του γνωστού τότε λουκάνικου και της μαύρης μπύρας καθώς και σε γνωστή ψησταριά της πόλης μας. Η ομάδα δημιουργίας νέων προϊόντων ανέλαβε δράση αναπτύσσοντας τη συνταγή σε τελικό εμπορεύσιμο προϊόν και έκτοτε η μουστάρδα βρήκε τη θέση της στα ράφια των καταστημάτων για να μπορούν να την βρίσκουν εύκολα οι πιστοί καταναλωτές της.

8. Τι είναι αυτό που κάνει τις Γουμένισσες ξεχωριστές, δημοφιλείς και “one of a kind”;

Η αφετηρία της Δήμητρας Δάρτση που μετέφερε οικογενειακά γευστικά μυστικά και παραδοσιακές συνταγές του τόπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε προϊόντα για όλο τον κόσμο, η χειροποίητη παραγωγή και οι ποιοτικές πρώτες ύλες, οι μοναδικές και νόστιμες γεύσεις, η συνεχώς αυξανόμενη ποικιλία gourmet προιόντων, η απόδοση σπιτικών και παραδοσιακών συνταγών με σύγχρονη άποψη και η μοναδικότητα της ιστορίας των «Ελληνίδων παραγωγών».

9. Πού οραματίζεστε τις Γουμένισσες σε 10 χρόνια από τώρα;

Στην πιο δημοφιλή εταιρία delicatessen προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εκατομμύρια πιστούς καταναλωτές.

10. Τι θα θέλατε να πείτε απευθείας στους καταναλωτές και τους πιστούς θαυμαστές των γεύσεών σας; Τι είναι σημαντικό να ακούσουν από εσάς;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ! Και ότι δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να παράγουμε για τους καταναλωτές και πιστούς θαυμαστές μας, χειροποίητα, εξαιρετικής γεύσης προϊόντα με απόλυτη προσήλωση στην ποιότητα, μακριά από οτιδήποτε βιομηχανοποιημένο.

Η Άννα Κέζου, η Δήμητρα Δάρτση και η Μαρία Κοσματοπούλου, από αριστερά προς τα δεξιά.

 

Η Δημητρα Δάρτση επι τω έργω το 2000. Παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών στη Γουμένισσα.