Νένα Μεϊμάρη: Κάμαλα Χάρις: Η δική της ιστορία με τα δικά της λόγια
της Νένας Μεϊμάρη
Το να διαβάζω βιογραφίες μου είναι πολύ ευχάριστο γιατί μπαίνω στη ζωή κάποιου και μετά την αφήγησή του, βγαίνω με ένα τουλάχιστον μήνυμα που με ακολουθεί non-stop. Μέσα από τη ζωή της Ann Frank έμαθα ότι η υπομονή είναι μεγάλη αρετή. Η Maya Angelou μου έμαθε ότι μπορώ να ξεπεράσω όχι ένα εμπόδιο, αλλά πολλά. Ο Nelson Mandela μού μετέδωσε την ιδέα ότι η πολιτική είναι πράγμα ιερό και οφείλεις να το υπηρετείς ανάλογα. Ο Ernest Hemingway τόνισε ότι οι αναμνήσεις φωλιάζουν και παραμένουν μέσα σου για πάντα. H Helen Keller μού έδειξε καθαρά ότι η λέξη «αδύνατον» δεν υπάρχει παρά μόνο μέσα στον φόβο.
Η αυτοβιογραφία της Κάμαλα Χάρις (Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών) με καθήλωσε για τα καλά. Τη συμπαθώ ούτως ή άλλως και το κόμμα της με αντιπροσωπεύει στην Αμερική, αλλά αυτό δεν αρκεί για να σε καθηλώσει κάποιος. Ούτε και το ζεστό και ανθρώπινο χαμόγελό της, ούτε και τα πανέμορφα μαργαριτάρια που στολίζουν το λαιμό και τα αυτιά της, όση θηλυκότητα και αν της προσθέτουν.
Με καθήλωσε το πνεύμα της και η καθαρή ματιά της. Η στάση ζωής της και ο τρόπος που χειρίζεται «την αλήθεια». Οι Αλήθειες μας είναι ο τίτλος του βιβλίου της. Άραγε τι να εννοεί με τον τίτλο αυτό, είπα μέσα μου όταν πλήρωνα το βιβλίο.
Με σαγήνευσε ο τρόπος που δίνει λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά της. Ο τρόπος που καταλαβαίνει και διαπραγματεύεται την ηγετική της θέση και την ηγεσία εν γένει. Η ένταση που βγάζει καθώς διεκδικεί πάντοτε μέσα από την αλήθεια. Η ανθρώπινη συμπεριφορά της με τον κοινό πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα. Ο ζωντανός ακτιβισμός της και η ατελείωτη δράση της. Γιατί η Κάμαλα Χάρις είναι πάνω απ’ όλα μια γενναία ακτιβίστρια. «Η πεποίθησή μου είναι ότι ο αγώνας μας πρέπει να αρχίσει και να τελειώσει λέγοντας την αλήθεια», αναφέρει η ίδια.
Ας κάνουμε, όμως, μια προσπάθεια να τη γνωρίσουμε μέσα από το έργο της. Το όνομα Κάμαλα σημαίνει «άνθος λωτού» και συμβολίζει τη σπουδαιότητα στην ινδική κουλτούρα. Η μητέρα της μετακόμισε στην Αμερική ολομόναχη χωρίς να γνωρίζει κανέναν και έκανε τις σπουδές της για να χτίσει μια μακροχρόνια καριέρα στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού. Ο πατέρας της μετακόμισε από την Τζαμάικα για να σπουδάσει και να εργαστεί ως οικονομολόγος.
Οι παππούδες της στην Ινδία ήταν ακτιβιστές μέσα στην κοινότητά τους και η μητέρα της την έμαθε με την αδελφή της ότι «η υπηρεσία στους άλλους έδινε σκοπό και νόημα στη ζωή». Δεν ανεχόταν τη μαλθακότητα και σπάνια επαινούσε για αναμενόμενες συμπεριφορές και επιτεύγματα.
Η μητέρα της ανέλαβε την ανατροφή της μετά τον χωρισμό των γονέων της. Φρόντισε να εκτεθούν σε κουλτούρα πολιτισμική, ακούγοντας ποιήματα της Μάγια Αγγέλου, μαθαίνοντας πιάνο και σκάκι και ακούγοντας vocalists όπως η Αρίθα Φράνκλιν και η Νίνα Σιμόουν.
Παρόλο που η ζωή ήταν δύσκολη, η μητέρα της φρόντιζε να έχουν αγάπη και να καλλιεργήσουν πνεύμα ικανό, δυναμικό, ηγετικό που να καταφέρει να βοηθήσει τον συνάνθρωπό τους και να επηρεάσει θετικά την κοινότητά τους. Η ίδια αναφέρει «Από τις αγαπημένες φράσεις της μητέρας μου ήταν: Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σου πει ποια είσαι. Εσύ να πεις σε αυτούς ποια είσαι».
Με μια τέτοια πλούσια και όμορφη προίκα για background, ξεκίνησε η Κάμαλα Χάρις την καριέρα της, αρχικά ως εισαγγελέας (στην Καλιφόρνια) απαιτώντας από τον εαυτό της να πάρει την πρωτοβουλία για την επίλυση σοβαρών θεμάτων στην εκεί κοινωνία. Στη συνέχεια, έγινε η πρώτη γυναίκα περιφερειακή εισαγγελέας, δουλεύοντας σκληρά για τη μεταρρύθμιση του ποινικού συστήματος δικαιοσύνης. Έπειτα, εξελέγη γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών, δίνοντας τη μάχη της για πολιτικά δικαιώματα για όλους, «αναγνωρίζοντας τη θέση της σε μια ευρύτερη ιστορία», όπως η ίδια αναφέρει, «όπου είμαστε υπεύθυνοι για το πώς θα γραφτεί το δικό μας κεφάλαιο».
Πήρε μετωπική θέση και δράση σε θέματα αμφιλεγόμενα (controversial) και επίμαχα όπως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας (πάντα με συνεχείς επιστημονικές έρευνες), το ανθυγιεινό κλίμα που επικρατεί στις φυλακές, τις φυλετικές προκαταλήψεις όσον αφορά το σύστημα ποινικής δίωξης, παίρνοντας πολύ σοβαρά τη φράση «Οι μαύρες ζωές έχουν αξία».
Εναντιώθηκε στην αστυνομική βία, τα καρτέλ των ναρκωτικών και τα συνεχή τους εγκλήματα, τον βρώμικο ρόλο των τραπεζών με τους δανειολήπτες όπου και κατάφερε να περάσει νόμο, μία σειρά από μεταρρυθμίσεις πιστεύοντας ότι «οι ιδιοκτήτες αξίζουν αξιοπρεπή μεταχείριση και σεβασμό».
Στο μεταξύ, παντρεύτηκε τον Νταγκ Έμχοφ.
Αξιόλογες θεωρώ τις φράσεις της όπως «Η δημόσια ασφάλεια εξαρτάται από την εμπιστοσύνη στο κράτος», «Ο αγώνας για την κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι για τους λιγόψυχους», «Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι γυναικείο ζήτημα», «Μια κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα παιδιά της», «Ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό εναντιώνεται στις θεμελιώδεις ιδρυτικές αξίες της πατρίδας μας», μεταξύ πολλών άλλων.
Οι προκλήσεις που βλέπει μπροστά είναι η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, ο αβέβαιος κόσμος που ζούμε σήμερα, η κυβερνοασφάλεια και η κυβερνοάμυνα, η αναβάθμιση της τεχνολογίας, η καινοτομία σε όλα τα επίπεδα.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η Κάμαλα Χάρις δεν εξελέγη για να κάνει δημόσιες σχέσεις. Κάθε άλλο. Οι θέσεις της σε διάφορα θέματα δεν την έχουν καταστήσει δημοφιλή. Σε πολλούς κύκλους την θεωρούν άκρως φιλελεύθερη.
Ωστόσο αυτή συνεχίζει τις δράσεις της με θάρρος μέσα από τα μάτια της αλήθειας. «Χρόνια από τώρα, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα σηκώσουν τα μάτια και θα μας κοιτάξουν. Θα μας ρωτήσουν πού ήμασταν όταν διακυβεύονταν τόσα πολλά. Θα μας ρωτήσουν πώς ήταν. Δεν θέλω απλώς να τους πούμε πώς νιώσαμε. Θέλω να τους πούμε τι κάναμε».
Μετά που τελείωσα το βιβλίο της και επειδή παρακολουθώ καθημερινά την ιστοσελίδα της διαβάζω: «1 στους 3 Αμερικάνους σε αγροτικές κοινωνίες δεν έχει πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες διαδικτύου. Σήμερα, η Διοίκησή μας ανακοίνωσε σχεδόν 1 δις δολάρια για τη σύνδεση ινδιάνικων καταυλισμών και για να βοηθήσει φοιτητές, μικρές επιχειρήσεις και οικογένειες».
Δεν εκπλήσσομαι, είπα στον εαυτό μου. Κάμαλα Χάρις είναι αυτή. “Today’s Voice for Justice” (μια φωνή υπέρ της δικαιοσύνης) έγραφε το πλακάτ της εκστρατείας της.
Είναι αρχή μου, όταν διαβάζω μια βιογραφία ή ένα βιβλίο να έρθω σε επαφή με τον συγγραφέα. Το γράμμα μου στην Κάμαλα Χάρις θα σταλεί με κούριερ για να σιγουρευτώ ότι θα το πάρει στα χέρια της. Θα σας κρατήσω ενήμερους για την απάντησή της.
Σημείωση: Το βιβλίο Οι αλήθειες μας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας, σε εκπληκτική μετάφραση από την Θεοδώρα Δαρβίρη, με τίτλο πρωτοτύπου: The truths we hold: An American journey.