Για την ιστορία του λικέρ, έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενο άρθρο. Μιλήσαμε για τους ευρωπαίους μοναχούς να τα δημιουργούν για θεραπευτικούς λόγους.

Μεταφερόμαστε στις ημέρες μας με το λικέρ να παραμένει σε πρώτη θέση στα σπίτια μας.

Σήμερα θέλω να αναφερθώ στην Ποτοποιία Πολυκαλά, μια οικογενειακή επιχείρηση που κρατάει 124 χρόνια.

Δεν υπάρχουν λόγια να σας περιγράψω πόσο πολύ μου αρέσουν τα λικέρ τους, όσα έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα. Πράγμα που με ώθησε να θέλω να γνωρίσω καλύτερα το προιόν και τους ανθρώπους που δημιουργούν τέτοιου είδους fine art για εμάς τους καταναλωτές.

Σαν πρώτη κίνηση, ήρθα σε επαφή με την ιδιοκτήτρια της εταιρείας, κυρία Ρένα Πολυκαλά. Με εντυπωσίασε η ευγένειά της, το φιλικό της πνεύμα και η προθυμία της να με εξυπηρετήσει άμεσα. “To serve the many, you first serve the few”, είχα διαβάσει κάπου στην σειρά του Ken Blanchard, κάτι που περιέχει μεγάλη αλήθεια. Άριστη εξυπηρέτηση, λοιπόν, από την εταιρεία.

Όσο για την ποιότητα του λικέρ, θα πρέπει να τα δοκιμάσετε για να καταλάβετε τι εννοώ. Πραγματικά ξεχωριστά και δυνατά σε γεύση, χρώμα, εμφάνιση και ποικιλία. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, το ιδιαίτερο αυτό προιόν μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση της οικογένειας που το υλοποιεί με τόση φινέτσα και ομορφιά.

Ποτοποιία Πολυκαλά

1. Κάντε μας μια σύντομη εισαγωγή στο όνομα Πολυκαλά. Από πού κατάγεστε και πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας για την παραγωγή ποτών και λικέρ;

Η οικογένεια μου έχει ρίζες από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς από το χωριό Πολυκαλάτα, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει καταστράφηκε με τον πόλεμο και τον σεισμό. Βρίσκεται κοντά στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κορωνάτου.

Η επιχείρηση είναι οικογενειακή από το 1897 και εγώ είμαι η τέταρτη γενιά.

Η επιθυμία μου να συνεχίσω την παράδοση ήρθε κατά την διάρκεια που ζουσα στο εξωτερικό και θέλησα να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα για να δημιουργήσω μια καινούργια Ιδέα για τα Ελληνικά δεδομένα. Να παντρέψω το παλιό με το σύγχρονο και να επαναφέρω το όνομα της Ποτοποιίας Πολυκαλά. Έτσι δημιουργήσαμε την Συλλογή Πολυκαλά 1897. Vintage φιάλες με πανέμορφες ετικέτες σε ιδιαίτερες συσκευασίες και πολύ καλή ποιότητα περιεχομένου.

2. Περιγράψτε μας πώς και πού ξεκίνησε η επιχείρηση.

Η ιστορία μας ξεκινά στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1897. Ο προπάππους μου Βασίλης Πολυκαλάς ήταν έμπορος κρασιών και μεγάλος ανιχνευτής γεύσεων. Γύρισε όλη την Ελλάδα καθώς και την Νότια Ιταλία συλλέγοντας συνταγές λικέρ από τα παραδοσιακά νοικοκυριά. Ήρθε στην Αθήνα όπου και εγκαταστάθηκε στην οδό Άνθιμου Γαζή, δίπλα στο περίβολο της παλιάς βουλής. Εκει είχε ένα μικρό μαγαζί που σέρβιρε κρασί και λικέρ. Πολλοί γνωστοί της εποχής περνούσαν από εκεί.

Στη συνέχεια ο Πάππους μου Δημήτρης Πολυκαλάς όπου και εξέλιξε τον τομέα του στην Ποτοποιία εγκαταστάθηκε στην οδό Κλεισθένους 2 δίπλα στο μέγαρο του Δημαρχείου της Αθήνας. Εκει έκανε παραγωγή, λικέρ, βερμούτ, ούζο και γλυκά κρασιά. Ήταν από τους πρωτοπόρους σε ετικέτα και στυλ.

Στη συνέχεια ο πατέρας μου μπήκε στην επιχείρηση από την Ηλικία 4 ετών όπου και την συνέχισε με αγάπη και μεράκι. Μετέφερε την ποτοποιία σαν παραγωγική μονάδα στα Νότια της Αθήνας και νοίκιασε το απέναντι μαγαζί από την παλιά ποτοποιία στην οδό Κλεισθένους 3 για πρατήριο πουλώντας τόσο τα παραγόμενα προϊόντα του όσο και των συνάδελφων του. Στη συνέχεια κατά την δεκαετία του 80 αυξήθηκε η κατανάλωση εισαγόμενων ποτών. Έτσι αναγκάστηκε να εισάγει και να πουλά βότκα, ουίσκι κλπ. Η ποτοποιία συνέχισε να υπάρχει αλλά πιο υποτονικά με την παραγωγή ούζο και κονιάκ. Στη συνέχεια αγόρασε το κατάστημα στον ίδιο δρόμο Κλεισθένους 7 και δημιούργησε άλλο ένα πόστο λιανεμπορίου.

Από το 2000 και μετά και καθώς εγώ και αδερφός μου είχαμε μεγαλώσει, σπουδάσει αναλάβαμε τα ινία της εταιρείας σε δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Δημήτρης συνέχισε το Λιανεμπόριο και εγώ μετά από 10 χρόνια στο εξωτερικό αποφάσισα να ακολουθήσω το επάγγελμα της Ποτοποιίας. Γύρισα στην Ελλάδα ανακάλυψα το παλιό συνταγολόγιο, βρήκα ευφάνταστες φιάλες αξιόλογους συνεργάτες και δημιουργούς και με την βοήθεια του πάτερα μου δημιουργήσαμε την Συλλογή Πολυκαλά 1897.

Τα λικέρ της Συλλογής Πολυκαλά 1897 σήμερα διακοσμούν πολλές κάβες, μπαρ, ιδιωτικές συλλογές και γλυκαίνουν όλους τους καταναλωτές.

Το 2021 μας βρίσκει όλη την οικογένεια ενωμένη σε ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις στο επιχειρηματικό πάρκο της Κερατέας. Μαζί προχωρούμε για το ίδιο όραμα, να παραμείνουν τα προϊόντα μας αξιόλογα και να επιλέγονται από Έλληνες καταναλωτές καθώς και στο εξωτερικό. Έτσι χρησιμοποιήσαμε τον υπάρχον ιδιόκτητο χώρο στην Αθήνα, Κλεισθένους 7, δίπλα από το Δημαρχείο σαν εκθεσιακό χώρο οπού υποδεχόμαστε τουρισμό αλλά και Έλληνες ξεναγώντας τους στην ιστορία μας και κάνοντας μια μικρή γευσιγνωσία των λικέρ μας.

3. Θα μπορούσατε να μας αφηγηθείτε μια προσωπική ιστορία, κάτι που σας εντυπωσίασε και ίσως σας επηρέασε θετικά στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σας;

Η αλήθεια είναι ότι με εντυπωσίασαν πολλά, για να είμαι ακόμη εδώ. Αλλά πιστεύω ότι αυτό που με επηρέασε θετικά ήταν στο εσωτερικό παράγοντα ο πατέρας μου και η αγάπη του στην ποτοποιία και στον εξωτερικό παράγοντα η προσπάθεια που κατέβαλα να γνωστοποιήσω τα προϊόντα μου στην αγορά και στο καταναλωτικό κοινό όπου τελικά δικαιώθηκα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στην αρχή της προσπάθειας μου, μου αρνήθηκαν την τοποθέτηση τους στα ράφια των καταστημάτων ως άγνωστα, βέβαια ήταν και αρκετοί που πίστεψαν σε εμένα και τελικά τα κατάφερα, να αναγνωριστούν ως ποιοτικά και μοναδικά.

4. Πείτε μας λίγα λόγια για τα προϊόντα σας. Τι παράγετε και σε ποια αγορά δραστηριοποιείστε;

Τα τελευταία χρόνια ειδικευόμαστε στα λικέρ.

Έχουμε εμπειρία, γνώση και τεχνογνωσία να κάνουμε τα λικέρ όλο και καλυτέρα.

Τα προϊόντα μας είναι σε vintage φιάλες με εντυπωσιακές ετικέτες από συνεργασίες με επιλεγμένους designers. Αν και το τελικό προϊόν το επιτελούμε πάντα εγώ.

Η αγορά μας είναι καταστήματα που πουλάνε αλκοόλ.

Λιανικής, όπως κάβες, ζαχαροπλαστεία παραδοσιακά κλπ. και μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ. Όλα βέβαια καταλήγουν στο ίδιο παρονομαστή, τον καταναλωτή. Όπου στη τελική αυτός αποφασίζει τι ξεχωρίζει και τι όχι.

5. Τι υλικά χρησιμοποιείτε; Τι ακριβώς κάνει τα προϊόντα σας ξεχωριστά;

Όπως είπα και παραπάνω η γνώση, η εμπειρία και η τεχνογνωσία μας καθιστά ξεχωριστούς για να παράγουμε ξεχωριστά λικέρ. Οι πρώτες ύλες μας είναι υψηλής ποιότητας και επιλεγμένες μετά από έρευνα. Όλα τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα και φυσικά κατατεθειμένα και εγκεκριμένα από το Γενικό Χημείου του Κράτους. Η παραγωγική μας διαδικασία παραμένει χειροποίητη όπου αυτό σημαίνει περισσότερες ώρες δουλειάς από ένα βιομηχανοποιημένο τυποποιημένο προϊόν.

Τα λικέρ μας είναι πάντα φρέσκα και η παραγωγή μας πάντα μικρή και ελεγχόμενη.

6. Τι σας αρέσει περισσότερο στη δουλειά σας; Υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει; Αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Αυτό που με εντυπωσίασε σε αυτή την δουλειά ήταν η εξέλιξη που θα μπορούσα να δώσω σε κάτι που ήταν παλιωμένο και ξεχασμένο. Μέσα από την αγάπη για την οικογένεια και τις ρίζες μου ως «ξεροκέφαλη» κεφαλλονίτισσα θέλησα να κάνω κάτι ιδιαίτερο και διαφορετικό.

Πιστεύω ότι κατάφερα να αποδώσω σε μεγάλο βαθμό αυτό που ονειρεύτηκα και φυσικά να συνεχίσω να παράγω και να εξελίσσω τον τομέα της ποτοποιίας.

Το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς μας είναι η γραφειοκρατία λόγο του ειδικού φόρου κατανάλωσης οινοπνεύματος, πρέπει όλα να είναι δηλωμένα και με λεπτομέρειες. Βέβαια με τα χρόνια, την καλή θέληση από μέρους του Γενικού Χημείου του κράτους και την βοήθεια της τεχνολογίας βρίσκουμε λύσεις που διευκολύνουν την δουλειά μας αμφότερα.

7. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν γίνει στην επιχείρησή σας από τότε που ξεκινήσατε;

Από την ημέρα που ήρθα και εγώ στην επιχείρηση έχουν αλλάξει πάρα πολλά.

Οι ιδέες, ο τρόπος σκέψης, τα κτίρια, το προσωπικό, τα προϊόντα, οι πελάτες, και οι στόχοι. Ένα παραμένει ίδιο η οικογένεια και η αγάπη προς το επάγγελμα μας.

8. Έχουν αλλάξει τα πράγματα με την πανδημία;

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς τόσο της οικονομίας όσο και της καθημερινότητας γενικότερα.

Η επιχείρηση μου πλήγηκε αρκετά όσο αφορά τον τομέα συνεργασίας μου με τον τουρισμό. Δυστυχώς οι πελάτες μας έπαθαν μεγάλη ζημιά που ακόμη δεν ξέρω πότε θα ορθοποδήσουν.

Το καλό είναι ότι έχοντας και τον τομέα της Λιανικής κάποιοι μήνες κατάφεραν να φέρουν κάπως καλύτερα αποτελέσματα και να μην κλείσουμε. Πάραυτα το μέλλον είναι άγνωστο και κάθε μέρα είναι μια μεγάλη πρόκληση, μια και οι στόχοι και ιδέες του μέλλοντος δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να ικανοποιηθούν.

Πιστεύω ότι με καλή διαχείριση, θέληση, κρατική βοήθεια και λύσεις μέσα από οποιαδήποτε κρίση θα τα καταφέρουμε.

Άλλωστε έχουν περάσει και 124 χρόνια από την έναρξη της ποτοποιίας μας με πολλές δύσκολες συγκυρίες για όλους τους προγόνους μου. Θέλω να ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε και εμείς…

9. Πώς βλέπετε την επιχείρησή σας σε 10 χρόνια από τώρα;

Με βάση την σημερινή κατάσταση θέλω να είμαστε όλοι υγιείς πρώτα από όλα και η επιχείρηση ενεργή. Το όραμα βέβαια συνεχίζεται και η αναζήτηση νέων προϊόντων και πελατών επικρατεί.

10. Χρησιμοποιείτε τα social media; Υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης στον χώρο σας; Μπορεί κάποιος να παραγγείλει απευθείας από εσάς;

Τα social media είναι ένας βασικός παράγοντας για κάθε επιχείρηση που θέλει να ενημερώσει το κοινό της με τα προϊόντα της.
Τα χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό έχοντας λογαριασμούς στο FACEBOOK, INSTAGRAM, TWITTER, LINKEDIN KAI TIC TOC.

Η εταιρεία μου διαθέτει ιστοσελίδα www.polykalas.gr και σύντομα θα ανεβάσουμε το e-shop μας. Επίσης μπορούν να προμηθευτούν από τις πλατφόρμες efood & wikifarmer.

Ο χώρος παραγωγής δεν είναι επισκέψιμος για το κοινό μόνο για επαγγελματικές συναντήσεις. Πάραυτα έχουμε δημιουργήσει τον εκθεσιακό χώρο μας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όπου μπορούν όλοι να περάσουν, να γνωρίσουν την ιστορία μας, να ενημερωθούν για τα προϊόντα μας και να γευτούν κάποια από αυτά. Φυσικά μπορούν και να τα αγοράσουν.

Ο παππούς και ο πατέρας της κας. Ρένας Πολυκαλά

 

Distillery Show room

 

Η κυρία Ρένα Πολυκαλά με τον πατέρα της