Τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα από το 2000 και μετά), παρατηρείται σταθερή μείωση ενδιαφέροντος για αντίκες, παλιά έπιπλα και αντικείμενα γενικώς.

Αυτό, οφείλεται σε ποικίλους λόγους.

Αρχικά, η γενιά των baby boomers και οι γονείς τους, περιορίζουν τα πράγματα που έχουν μέσα στις κατοικίες τους, όπως και τις υπόλοιπες ανάγκες τους, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών.

Επιλέγουν να μην κρατήσουν τις οικογενειακές αντίκες, έχοντας απλοποιήσει εξαιρετικά τη ζωή τους, επειδή τα παιδιά τους δεν ενδιαφέρονται για έπιπλα εποχής. Τους ελκύουν περισσότερο τα έπιπλα από το ΙΚΕΑ.

Από την άλλη, η παγκοσμιοποίηση έφερε προσιτές τιμές, λόγω της εύκολης μετακίνησης.

Με την τεχνολογία να παίζει πρωταρχικό ρόλο στα νοικοκυριά, οι αντίκες αντικαταστάθηκαν από χρήσιμα και πρακτικά έπιπλα.

Η μετακίνηση από τη μια εταιρεία στην άλλη και από μια πόλη σε άλλη, ανάγκασε σε ένα είδος μινιμαλισμού.

Σε όλα αυτά, προστέθηκαν και πλατφόρμες, όπως το eBay, όπου ο αγοραστής μπορεί να βρει αντικείμενα σε προσιτές τιμές. Αυτό, αυτομάτως έχει κατεβάσει τις τιμές από τις αντίκες στο 45% τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν είναι παράλογο, ούτε και ασυνήθιστο να βρεις κάποια αντίκα με 70% προσφορά.

Αυτές οι τιμές, σημαίνουν λιγότερα αντικάδικα και λιγότερους ντίλερς.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη συλλέκτες που συνεχίζουν να αναζητούν αντίκες, όπως δίσκους, vintage βιβλία, διαφημιστικά και παιχνίδια, κοσμήματα, λάμπες, art deco και art nouveau.

Φυσικά, υπάρχουν και αντικάδικα, όπου μπορείς να βρεις πορσελάνη Ko – imari, που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία από τον 17ο αιώνα και αγαπιέται μέχρι σήμερα. Αν σου σπάσει ένα τέτοιο πιάτο, θα πέσει βέβαια η τιμή του, αλλά θα το επιδιορθώσεις και θα συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς ή να το απολαμβάνεις κάθε φορά που θα το περιεργάζεσαι.

«Προσωπικά, έσπασα ένα πιάτο, του οποίου η τιμή ήταν γύρω στα 200,000 γιεν ($1,890 δολάρια) και το έχω επιδιορθώσει δυο- τρεις φορές», λέει η Maeda, μία ντίλερ επί 40 χρόνια τώρα. «Και το χρησιμοποιώ και το απολαμβάνω ως έργο τέχνης».

Στην Ελλάδα τα περισσότερα αντικάδικα βρίσκονται στην Αθήνα και μερικά στη Θεσσαλονίκη.

Αν, λοιπόν, σας αντιπροσωπεύει ένα τέτοιο έπιπλο ή αντικείμενο, ακόμη και ρούχο, τώρα είναι καιρός να το κάνετε δικό σας!

 

 

*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή και ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο Σου γράφω γιατί υπάρχεις.