της Νένας Μεϊμάρη*

 

Για δύο εβδομάδες ο Καπνικός Σταθμός φιλοξένησε δύο νεαρές κοπέλες από το Λουξεμβούργο. Το συγκεκριμένο  project χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό  Σώμα Αλληλεγγύης (The European Solidarity Corps), έναν πολύγλωσσο οργανισμό – portal -που φέρνει νεαρά παιδιά από όλη την Ευρώπη μαζί για να ασχοληθούν με θέματα που τους αφορούν.

 

Η AnneMarie και η Kim μας μίλησαν για την εμπειρία τους στην Κατερίνη. Τις ευχαριστούμε για την επένδυση τους στην πόλη μας και τις ευχόμαστε καλή συνέχεια στις διάφορες δραστηριότητές τους.

*******************

 

Κορίτσια, αυτή είναι μια ερώτηση και για τις δύο. Πώς μάθατε για τον Καπνικό Σταθμό και τι σας ώθησε να κάνετε εθελοντική εργασία εδώ; Ποιος είναι ο χορηγός σας και πόσο καιρό θα μείνετε;

 

Ακούσαμε για τον Καπνικό στο Λύκειο που πηγαίναμε (Athenee de Luxembourg). Υπάρχει μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο εδώ και τέσσερα χρόνια. Το project μας ενδιέφερε και έτσι ήρθαμε σε επαφή με τον Καπνικό Σταθμό και αποφασίσαμε να έρθουμε για δύο εβδομάδες (1-17 Απριλίου) και να γίνουμε εθελόντριες. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (The European Solidarity Corps) μας υποστήριξε.

 

Περιγράψτε μας με τι projects ασχολείστε. Έχετε κάποιο αγαπημένο; Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα στον χώρο του Καπνικού Σταθμού;

 

Ασχολούμαστε με το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Το φαρμακείο ταξινομεί τις δωρεές φαρμάκων και τα ετοιμάζει για διανομή. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο διαθέτει τις δωρεές τροφίμων και ειδών υγιεινής προς αγορά εις ανταλλαγή εργασίας. Πραγματικά δεν καταλήξαμε να έχουμε κάτι αγαπημένο. Μας αρέσει η ποικιλία της δουλειάς μας. Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις τη διαδικασία στις διάφορες δωρεές προϊόντων.

Για εμάς το πιο πολύτιμο πράγμα είναι ο καλός καιρός εδώ γιατί στον τόπο μας χιονίζει.

 

Πείτε μας την γνώμη σας για την Κατερίνη. Τι σας αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο; Σας αρέσει το ελληνικό φαγητό?

 

Η Κατερίνη είναι πολύ όμορφη. Μας αρέσει να πηγαίνουμε στο πάρκο και να τρώμε παγωτό κάτω από τον ήλιο. Το βραδάκι μας αρέσει να βγαίνουμε για ένα ποτό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί στην πόλη μας μετά τις 6 τα μαγαζιά κλείνουν και οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι.

Θέλουμε να δοκιμάσουμε ελληνικό φαγητό, αλλά δεν είχαμε χρόνο ως τώρα.

 

Είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλα νέα παιδιά στην πόλη μας; Πιστεύετε ότι εν γένει οι νέοι είναι ίδιοι παντού;

 

Με λύπη μας δηλώνουμε ότι δεν έχουμε γνωρίσει νέα παιδιά εκτός του Καπνικού. Αλλά περάσαμε χρόνο με νέους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Αυτό μας δυσκόλεψε λόγω της γλώσσας. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να παίξουμε χαρτιά μερικές φορές.

 

Το ίδιο θέμα είχαμε και με Έλληνες αλλά διαπιστώσαμε ότι αρκετοί γνωρίζουν καλά την Γερμανική γλώσσα.

 

Ann-Μarie, είσαι λογοθεραπεύτρια. Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα στη δουλειά σου και τι σου αρέσει περισσότερο;

 

Πάντα υπάρχει μια εξέλιξη στον ασθενή. Αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι να βάζουμε στόχους με τους ασθενείς. Πολλές φορές υπάρχει ανάγκη να βρεθούν δημιουργικές λύσεις για να επιτύχουμε τους στόχους που βάλαμε. Μου αρέσει ιδιαίτερα να βλέπω τον κάθε ασθενή ξεχωριστά και να προσαρμόζω την θεραπεία ανάλογα με τις ανησυχίες που έχει.

 

Έκανες εθελοντική εργασία και στη Νότια Αφρική. Πες μας κάτι για αυτό το project.

 

Ήταν μια μοναδική και αξιοσημείωτη εμπειρία. Έπρεπε να μοιράσουμε διάφορες δωρεές μέσα στην πόλη και να φροντίσουμε δύο σχολεία. Βοηθήσαμε στη δημιουργία μιας παιδικής χαράς στην αυλή των σχολείων.

 

Kim, σπούδασες Σχεδιασμό Επικοινωνίας (Communication Design). Εργάζεσαι στον τομέα σου αυτή την περίοδο και τι σου αρέσει περισσότερο;

 

Δεν έχω τελειώσει ακόμη τις σπουδές μου και δεν έχω εργαστεί ακόμη σ’ αυτόν τον τομέα. Πάντα είχα πάθος για διάφορα επαγγέλματα στον καλλιτεχνικό τομέα και ήθελα να σπουδάσω κάτι που να συνδυάζει καλές τέχνες, τυπογραφία και σχέδιο για να έχω μια βιώσιμη καριέρα.

Συγχρόνως διδάσκω Γερμανικά και προετοιμάζομαι για να παραδώσω μαθήματα στα Λουξεμβουργιανά.

 

Έχεις κάνει εθελοντική εργασία στο Πράσινο Ακρωτήριο (Cape Verde) στη Δυτική Ακτή της Αφρικής. Πες μας λίγα λόγια για αυτή την εμπειρία.

 

Ταξίδεψα εκεί ως μέλος της Unesco Project Cape Verde υπό την αιγίδα του σχολείου μου. Το σχολείο μας πρόσφερε χρηματική και διοικητική υποστήριξη σε σχολεία της περιοχής για να τους βοηθήσει να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, όπως ηλιακά, διάφορες ανακαινίσεις και να εμπλουτίσουν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα. Μου άρεσε πολύ η πανέμορφη αυτή χώρα και οι φιλικοί της άνθρωποι οι οποίοι μου έδειξαν τα καλύτερα μέρη της περιοχής.

 

Και οι δυο σας μένετε στο Λουξεμβούργο. Μοιραστείτε μαζί μας κάτι ξεχωριστό από τη χώρα σας την οποία έχω επισκεφτεί και αγάπησα πολύ.

 

Η χώρα μας είναι μικρή. (Μέγιστο μήκος 80 χλμ., μέγιστο πλάτος 50 χλμ.) Ωστόσο μιλάμε πολλές γλώσσες, κυρίως Λουξεμβουργιανά, Γερμανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Πορτογαλικά και Ιταλικά. Μόλις φτάσαμε εδώ εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο μεγάλη είναι η χώρα σας. Το αντίθετο από το δικό μας μέρος. Ειδικά ο νότος από όπου καταγόμαστε και οι δύο είναι γεμάτος από μικρούς κάμπους που διασχίζονται από ποταμάκια. Αυτό την κάνει να φαίνεται ακόμη πιο μικρή.

 

Γιατί ο εθελοντισμός είναι σπουδαίος για τη ζωή μας και τι μαθαίνουμε για εμάς και τους άλλους καθώς παίρνουμε μέρος σε διάφορα projects ανά τον κόσμο;

 

Με τον εθελοντισμό συνδυάζουμε το πάθος μας για ταξίδια με τη συναναστροφή μας με άλλες κουλτούρες, ανθρώπους και κοινωνίες. Μαζί με αυτά προσφέρουμε και κοινωνικά. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Ερχόμαστε κοντά στις αδυναμίες και τις δυνατότητες μας. Αυτό μας χρησιμεύει αργότερα στη ζωή μας και στην καριέρα μας. Είναι μοναδική εμπειρία.

 

 

 

*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή και ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο Σου γράφω γιατί υπάρχεις.