της Νένας Μεϊμάρη*

Πίσω στο Harvard ξανά λοιπόν. Τι να κάνουμε αφού παραμένει το νούμερο 1 πανεπιστήμιο παγκοσμίως (Best Global University).

Ο Vikram Mansharamani, υφηγητής και αρθρογράφος του περιοδικού The Harvard Gazette, (PhD και συγγραφέας του νέου βιβλίου “Think For Yourself: Restoring Common Sense in an Age of Experts and Artificial Intelligence), κάνει μια σπουδαία αναφορά στον τρόπο που λειτουργούμε μέσα στα καινούρια δεδομένα, την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη να έχουν μπει κανονικά στην καθημερινότητά μας.

Ποιες είναι οι απαραίτητες αλλαγές που οφείλουμε να κάνουμε για να μην μείνουμε πίσω στο άμεσο μέλλον;

 

Μέχρι τώρα μάθαμε πως η γνώση σε βάθος είναι αυτή που μετράει, που μας καθιστά επιτυχείς, σπουδαίους στη δουλειά μας και οικονομικά αποτελεσματικούς. Ωστόσο το μέλλον πιθανόν να είναι διαφορετικό. Η βάση δεν δίνεται πλέον μόνο στο βάθος της γνώσης μας αλλά και στο πλάτος, στο γεγονός ότι τα πάντα ενώνονται μεταξύ τους, και σε ποιο σημείο είμαστε εμείς ικανοί να κάνουμε αυτές τις συνδέσεις.

Ο κόσμος μας έχει αλλάξει ριζικά αλλά η ανάπτυξη ικανοτήτων μας (skills development) παραμένει η ίδια. Πώς, όμως, θα τα βγάλουμε πέρα στην εργασία μας όταν η σημερινή πραγματικότητα επιβάλλει να φέρνουμε λύσεις μέσα σε ένα ευρύ πεδίο γνώσεων, γενικό, ασαφές και απεριόριστο;

Στο παρελθόν και τα τελευταία 40-50 χρόνια, οι λέξεις κλειδιά ήταν η ικανότητα,  οι ειδικές γνώσεις, η βαθιά τεχνογνωσία. Πάρτε για παράδειγμα έναν γιατρό με ειδικότητα καρδιολόγου ο οποίος στη συνέχεια εξελίσσεται σε χειρούργο καρδιολόγο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα επαγγέλματα.

Καιρός όμως είναι να σκεφτούμε από την αρχή τον έρωτά μας με τη «γνώση σε βάθος». Όχι ότι παύει να είναι σημαντική. Κάθε άλλο. Απλά βγαίνεις λίγο από τα βαθιά και φέρνεις όλη την εικόνα μπροστά σου. Μελετάς το γενικό πλαίσιο, ψάχνεις τα συμφραζόμενα. Διαβάζεις όλη την μελέτη και όχι μόνο ό,τι σε αφορά. Εάν για παράδειγμα ασχολείσαι με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ψάξε όλη τη δυναμική του θέματος: τον οικονομικό τομέα, την πώληση, τη ζήτηση και σκέψου το θέμα σε πλάτος. Διάβασε ένα βιβλίο για να μάθεις περισσότερα.

Μια άλλη σημαντική στρατηγική είναι αυτή που ακολουθούν οι system thinkers. Με τη στρατηγική αυτή βλέπεις πώς διαφορετικά συστήματα επηρεάζονται μεταξύ τους. Αφήνεις τη φαντασία σου να δει πώς μπορεί μια αλλαγή σε ένα σύστημα να επηρεάσει δραματικά ένα άλλο σύστημα. Αυτό που έκανε ο Jeff Bezos, για παράδειγμα, και δεν παρέμεινε ο καλύτερος στις πωλήσεις, αλλά προσαρμόστηκε εύκολα στις ραγδαίες αλλαγές που είχε μπροστά του.

Γιατί, όμως, ένας τέτοιος τρόπος σκέψης μας είναι απαραίτητος σήμερα;

Η Lisa Stern Hayes, υπεύθυνη προσλήψεων της Google, σε ένα podcast αναφέρει ότι οι εταιρείες ψάχνουν άτομα που διαθέτουν μια «γενική γνωστική ικανότητα» (general cognitive ability) και όχι «expertise» (εξειδίκευση). Έτσι, όταν έρχονται αλλαγές σε μία εταιρεία, το συγκεκριμένο άτομο θα μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στον καινούριο του ρόλο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον είναι αβέβαιο. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν μεταβάλλει τις ανάγκες μας, άρα και τον τρόπο που σκεπτόμαστε, τη φιλοσοφία μας, τις λύσεις που βρίσκουμε στα προβλήματά μας και τελικά στην ίδια την καριέρα μας.

Βρίσκω την όλη ιδέα ενδιαφέρουσα, ρεαλιστική και πρακτική. Το θέμα είναι να την δούμε να επιδρά και στην καθημερινότητά μας ως πολίτες. Θα ήθελα να την δω να αλλάζει την εικόνα του «βαθύ κράτους», μια εικόνα που δεν ανήκει στον 21ο αιώνα. Θα ήθελα να την δω στο εκπαιδευτικό σύστημα και στον τρόπο που σκέφτονται και κινούνται τα παιδιά μας. More critical thinking! Θα ήθελα να την δω στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, στον τρόπο που ενεργούν τα πολιτικά κόμματα και στις αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα για όλους εμάς. Ωφελούν τους πολίτες και το γενικό καλό του τόπου;

Η ανάπτυξη δεν είναι  πραγματική και ρεαλιστική ανάπτυξη, εάν δεν κάνει τη διαφορά.

 

ΥΓ. Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο στη αγγλική γλώσσα. Harvard lecturer: No specific skill will get you ahead in the future but this “way of thinking” will. Updated on January 9, 2022.

Follow Vikram Mansharamani @ MANSHARAMANI

*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή και ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο Σου γράφω γιατί υπάρχεις.