Scroll to top

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θέλω το νέο κόμμα να προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στο πολιτικό σκηνικό


- 7 Νοεμβρίου 2017

 •  

  Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

  Η κούρσα της ανάδειξης του νέου επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία, αφού λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν από την εκλογική διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου. Ένα εκ των φαβορί, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο υποψήφιος και νυν ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκε την Πιερία, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε στην «Ε», εξήγησε γιατί επέλεξε να είναι υποψήφιος και ποια πολιτική θα εφαρμόσει εφόσον εκλεγεί. Απάντησε όμως και σε ερωτήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την Πιερία, όπως είναι η ανάδειξη του Ολύμπου, η επιστροφή των νέων στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Πιέρια όρη.

  Συνέντευξη στη Σμαρώ Γιαννούλη

  «Ε»: Η τελευταία φορά που εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία ήταν στις εκλογές του 2009. Από τότε έχουν περάσει 8 χρόνια και σήμερα τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο νομό κινούνται σταθερά σε μονοψήφιο ποσοστό. Για να υπάρξει ξανά συσπείρωση των Πιεριέων γύρω από τον νέο πολιτικό φορέα, πιστεύετε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα παλαιότερα και έμπειρα στελέχη στο νομό ή να δοθεί χώρος σε νέα πρόσωπα;
  Ν.Α.: Στόχος μου είναι να προωθήσω την ανανέωση στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Η ανανέωση όμως δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας και προσώπων. Πρωτίστως είναι θέμα ιδεών, νοοτροπιών, ήθους και πρακτικών. Επιθυμία μου είναι να διευρύνω τα όρια της παράταξης ώστε να ανταποκρίνεται στο ιστορικό της εύρος αλλά και στις ανάγκες του σήμερα. Μια παράταξη που θα νοιάζεται για τη γενιά των γονιών μας και θα οραματίζεται για τη γενιά των παιδιών μας.
  «Ε»: Γιατί είστε υποψήφιος;
  Ν.Α.: Επιθυμώ να συνεισφέρω στη συγκρότηση ενός νέου, ανοιχτού κόμματος που θα προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στο πολιτικό σκηνικό. Ένα κόμμα για εκείνους που θέλουν να κάνουν κι όχι για εκείνους που θέλουν να γίνουν. Ένα αληθινά δημοκρατικό κόμμα που θα προσφέρει στη χώρα μια προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης, όχι ένα αρχηγικό κόμμα βολέματος των φίλων του εκάστοτε αρχηγού. Ένα κόμμα με ήθος και αρχές που θα θυμίσει στους πολίτες ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη.
  «Ε»: Είστε Ευρωβουλευτής με αποτέλεσμα να βρίσκεστε πολύ εκτός Ελλάδας. Αυτό πόσο σας δυσκολεύει σε σχέση με τους αντιπάλους σας;
  Ν.Α.: Πράγματι οι υποχρεώσεις μου στο ευρωκοινοβούλιο περιορίζουν τον διαθέσιμο χρόνο, ο οποίος είναι ακόμα περισσότερο περιορισμένος αυτές τις μέρες. Ωστόσο η εμπειρία των ευρωπαϊκών οργάνων είναι εξαιρετικά διαφωτιστική για να ερμηνεύσει κάποιος τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους και ο στόχος μου είναι να τους τιμήσω και εγώ υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της πατρίδας μας ειδικά στους τομείς του περιβάλλοντος και των εξωτερικών υποθέσεων, μιας και συμμετέχω στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές.  Επιπρόσθετα, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ασχολούμαι με τα ζητήματα των δυτικών Βαλκάνιων και ειδικά με το Μαυροβούνιο όπου ήμουν και εισηγητής σχετικής έκθεσης για την κατάσταση στη χώρα και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ως Έλληνας παρακολουθώ στενά τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, τις σχέσεις της με άλλες χώρες αλλά και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Στα πλαίσια των καθηκόντων μου έχω καταθέσει πολλές ερωτήσεις για την Τουρκική επιθετικότητα προς τη χώρα μας και τις διώξεις που υφίσταται η αντιπολίτευση και η κουρδική μειονότητα. Δυστυχώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του κ. Ερντογάν καταγράφεται σημαντική επιδείνωση σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθώ να αναδεικνύω θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την ανάγκη για γεωπολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
  «Ε»: Αν κερδίσετε, καθόσον θεωρείστε ένα από τα φαβορί, ποια θα είναι η πολιτική σας; Την ανανέωση πώς την εννοείτε;
  Ν.Α.: Ο νέος φορέας πρέπει να εμφορείται από μια νεωτερική προσέγγιση στα θέματα εσωτερικής δημοκρατίας σε σχέση με το ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πρέπει να λειτουργεί θεσμικά, με νέο ήθος και να εισάγει στα κοινά ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Με αλλαγή γενιάς και παραδείγματος, να φτιάξουμε ένα κόμμα που να απαντά στα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας του 2017. Θέλω να δώσω  πολιτική έκφραση στους νέους, σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα στη χώρα αλλά και σε εκείνους που έφυγαν έξω και περιμένουν ένα σήμα ότι κάτι γίνεται καλά, για να επιστρέψουν και να συμβάλλουν στην εθνική ανάταση.
  «Ε»: Ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα διχάζει την τοπική κοινωνία είναι αυτό της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Πιέρια όρη. Όντας ευρωβουλευτής και γνωρίζοντας τι συμβαίνει με το θέμα της αιολικής ενέργειας στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, ποια είναι η θέση σας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;
  Ν.Α.: Η ευρύτερη τάση στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως είναι προς την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με την εισαγωγή και άλλων μορφών παράγωγης ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα. Αυτό συμβαίνει για να περιοριστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αλλά και για να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι που έχουν αναλάβει οι χώρες για αυτό τον σκοπό. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται γενικά και η εισαγωγή σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, άρα και των αιολικών. Η ορθή πρακτική διεθνώς είναι αυτό να γίνεται με την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και όχι σε βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
  «Ε»: Ανέκαθεν γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αξιοποίηση του Ολύμπου, ενός μνημείου της φύσης και ενός brand name που είναι παγκοσμίως γνωστό και το οποίο μπορεί να αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερο πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης της περιοχής. Ένα τέτοιο σχέδιο είχε γίνει γνωστό και από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης. Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο Όλυμπος και αν ναι με ποιο τρόπο;
  Ν.Α.: Ο Όλυμπος αποτελεί μοναδικό βουνό στην Ελλάδα και λόγω της ιστορίας του αλλά και λόγω της γεωγραφίας του. Είναι το μοναδικό βουνό της χώρας όπου η ανάβαση στη κορυφή του απαιτεί αναρρίχηση και όχι απλά περπάτημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι τοποθέτησαν την κατοικία των θεών στην κορυφή του όπως δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες άτομα το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Φυσικά και δεν είναι όλες οι περιοχές της χώρας κατάλληλες για όλες τις μορφές ανάπτυξης. Όπως και σε όλα τα μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής σημασίας μνημεία πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης παρέμβασης και την προστασίας του περιβάλλοντος ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επισκεπτών χωρίς να επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον.  Κατά συνέπεια αυτό που χρειάζεται ο Όλυμπος είναι ήπιες μορφές ανάπτυξης, που θα σέβονται την πολιτιστική σημασία του, την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και την ανάγκη όσων φίλων του βουνού επιθυμούν να το δουν από κοντά.
  «Ε»: Η Πιερία είναι ένας νομός που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην πρωτογενή παραγωγή. Ωστόσο παρουσιάζεται μια φθίνουσα πορεία εξαιτίας της εγκατάλειψης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας από τους νέους, γιατί παρά τα όποια κίνητρα, τα βάρη για αγρότες και κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί. Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η πορεία ώστε η πρωτογενής παραγωγή να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας;
  Ν.Α.: Στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες συντελείται ένα ατόπημα σε βάρος του παραγωγικού ιστού της χώρας, του περιβάλλοντος αλλά και των μελλοντικών γενεών. Αυτό είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην πρωτογενή παράγωγη, αν και είναι μέρος του προβλήματος, αλλά στο σύνολο των δραστηριοτήτων που την υποστηρίζουν ή εξαρτώνται από αυτή. Ακόμα χειρότερα, επηρεάζεται αρνητικά και το περιβάλλον, π.χ. μέσω της συσσώρευσης καύσιμης ύλης στα δάση ως συνέπεια της κατάρρευσης της κτηνοτροφίας. Τι θα γίνει μελλοντικά όταν θα υπάρχουν ακόμα λιγότεροι νέοι στην ύπαιθρο; Πώς θα εργαστούν και πώς θα ζήσουν; Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου εύκολο, αντίθετα είναι σύνθετο και περιλαμβάνει πολλαπλούς παράγοντες. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για την ύπαιθρο που θα αγκαλιάζει το σύνολο των σχετικών δραστηριοτήτων μιας και είναι αλληλένδετες. Φυσικά υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: το μικρό μέγεθος των κλήρων, η στρέβλωση της παράγωγης λόγω της ΚΑΠ, οι κακές πρακτικές ορισμένων παραγώγων ακόμα και το οργανωμένο έγκλημα. Υπάρχουν όμως και θετικά στοιχεία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε: η καλή ποιότητα των προϊόντων, το ενδιαφέρον των ξένων αγορών και η συνεχής μεγέθυνση τους, οι γνώσεις και το ενδιαφέρον των νέων παραγώγων. Όλα αυτά πρέπει να συναντηθούν στα πλαίσια μιας εθνικής στρατηγικής, που θα παράγει προϊόντα ανταγωνιστικά στη βάση της ποιότητας και όχι της τιμής.

 • Δείτε επίσης...