Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας οργάνωσε εκδήλωση μνήμης προς τιμή των Ελλήνων που χάθηκαν στη μεγάλη καταστροφή του 1922 αλλά και για όσους ήρθαν εδώ πρόσφυγες και στέριωσαν στην καινούρια πατρίδα. Ομιλητής ήταν ο κ. Νίκος Ναχόπουλος Δρ. Τοπικής Ιστορίας και αναφέρθηκε με μια περιεκτική ομιλία στην Συνθήκη της Λωζάνης. Πρόκειται για μια συνθήκη ειρήνης που υπογράφτηκε το 1924 στη Λωζάνη της Ελβετίας με σκοπό να διευθετήσει τα θέματα που είχαν προκύψει μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Συνθήκη της Λωζάνης βασίστηκε πάνω στο επαχθές μέτρο της υποχρεωτικής μετακίνησης των ανθρώπων, της ανταλλαγής των πληθυσμών. Ένα υποχρεωτικό μέτρο που λίγο αργότερα θα αντιμετωπιστεί ως παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου στην οικουμενική διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανταλλαγή μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα 1.650.000 Οθωμανοί υπήκοοι, χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Η θρησκεία και όχι η εθνικότητα αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή.

Από την ανταλλαγή εξαιρέθηκαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης περίπου 125.000 καθώς και όσοι κατοικούσαν στα νησιά Ίμβρο και Τενέδο (περίπου 6.000), κάτοικοι ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης.

Η εξαίρεση των Κωνσταντινουπολιτών από την υποχρεωτική ανταλλαγή υπήρξε αποτέλεσμα της παρέμβασης των ευρωπαϊκών δυνάμεων προς όφελός τους, επειδή αντιλαμβάνονταν ότι μία καθολική απέλαση του ελληνικού στοιχείου, θα αποτελούσε πλήγμα για τα οικονομικά τους συμφέροντα. Θεωρούσαν ότι θα κατέρρεε για χρόνια το εμπόριο και στην Κωνσταντινούπολη μετά την απώλεια της Σμύρνης λόγω της καταστροφής. Μόνο οι Έλληνες εκείνη την στιγμή θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Στην εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκαν: η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ο βουλευτής κ. Σπύρος Κουλκουδίνας, η Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Ελευθερία Κορίτσα-Λεμονοπούλου καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο της οικίας Τσαλόπουλου με τη συμμετοχή πολύ κόσμου, την οποία ο ομιλητής χαρακτήρισε ως εκδήλωση τιμής ενάντια στη γενοκτονία της μνήμης!