Scroll to top

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Πού πήγαν τα λεφτά;


- 9 Φεβρουαρίου 2017

 • ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

   

  Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τη νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την περασμένη Τετάρτη, ανέδειξε δύο βασικούς πόλους της πολιτικής μας πραγματικότητας:
  Στον έναν βρίσκεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν από αυτούς που έλαβαν ή ενέκριναν «θαλασσοδάνεια», είτε αυτός είναι πολιτικός, είτε μιντιάρχης, είτε τραπεζίτης.
  Στον άλλον στέκονται τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επιμένουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, ενώ γύρω τους καταρρέει –με εκκωφαντικό τρόπο- το τρίγωνο της διαπλοκής, το οποίο συνδιαμόρφωσαν.
  Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, που συστάθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για κάθαρση σε κάθε τομέα, είναι αποκαλυπτικό. Μέσα από τις σελίδες του αποκαλύπτονται πρακτικές οι οποίες στηρίχθηκαν στην ολοκληρωτική παράκαμψη ακόμη και των πιο βασικών τραπεζικών κανόνων. Το παραδέχθηκαν, άλλωστε, σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι, που κλήθηκαν να καταθέσουν στην επιτροπή, με κορυφαία την ομολογία μεγαλο-μιντιάρχη ότι υπήρξαν δάνεια που ελήφθησαν «με αέρα»!
  Από την πολύμηνη έρευνα των συναδέλφων βουλευτών απορρέουν, επίσης, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, συγκεκριμένες ευθύνες προσώπων. Οταν και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ολοκληρώσουν το έργο τους θα δούμε ποιοι άλλοι και με ποιο τρόπο έστησαν αυτό το απίστευτο τρίγωνο της διαπλοκής, το οποίο απέφερε δάνεια ύψους κοντά στο μισό δισ. ευρώ για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και 1,5 δισ. ευρώ για τα μίντια. Χωρίς να ξεχνάμε τα δάνεια που έλαβε ο Κήρυκας Χανίων της οικογένειας Μητσοτάκη, από τα οποία ένα σημαντικό ποσό δεν γνωρίζουμε –σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδας- πού και πώς διατέθηκε.
  Δυστυχώς για το πολιτικό σύστημα της χώρας αλλά και για την κοινωνία, οι υποψίες όλων των Ελλήνων περί σκοτεινών και υπόγειων τριγωνικών σχέσεων μεταξύ συγκεκριμένων κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζών επιβεβαιώθηκαν. Ένα ατέλειωτο αλισβερίσι, που δεν θα είχε έρθει στο φως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδιζε τις εκλογές του 2015, σήμερα όχι μόνο αποκαλύπτεται αλλά και τερματίζεται οριστικά.
  Αυτό που μένει ακόμη πίσω, πάντως, είναι ένα βασικό ερώτημα. Ερώτημα το οποίο εστιάζει στο πού πήγαν τελικά όλα αυτά τα λεφτά, τα οποία δανείστηκαν τα κόμματά τους. Και, φυσικά, τι θα κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
  Κι επειδή βλέπω συχνά κάποιους βουλευτές να ακούν τις αναφορές περί των –όπως τα λέει ο λαός- «θαλασσοδανείων» των κομμάτων τους και να μην αντιδρούν, τους καλώ να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη που τους αναλογεί. Όπως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν σημαντικό μέρος των αποζημιώσεών τους στο λογαριασμό αλληλεγγύης του κόμματος, έτσι και οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δώσουν μέρος των αποζημιώσεών τους για να εξοφληθεί το χρέος του μισού δισεκατομμυρίου, που έχουν συσσωρεύσει τα κόμματά τους. Διότι δεν μπορεί, βέβαια, να αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα μια ρύθμιση για εξόφληση σε 150 χρόνια.
  Σε ό,τι μας αφορά, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής δικαιώνει την ασταμάτητη προσπάθειά μας για ρύθμιση, όχι μόνο του τηλεοπτικού τοπίου, αλλά και αυτού των εφημερίδων (με την εφαρμογή του barcode) και των ιστοσελίδων (με το μητρώο on line media).
  Η απόφασή μας να εφαρμόσουμε άμεσα το σύστημα ελέγχου των πραγματικών πωλήσεων των εφημερίδων θα αποτελέσει όπλο στα χέρια μας για την προστασία του δημόσιου χρήματος, τόσο από όλους εκείνους που το καπηλεύονταν ώστε να ασκούν προσωπική μικροπολιτική, όσο και από αυτούς που είχαν μάθει να εκβιάζουν πρόσωπα και καταστάσεις για να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση (επίσης) με… αέρα.
  Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία μας για την καταγραφή των online media, των ιστοσελίδων δηλαδή που ασκούν δημοσιογραφικό έργο. Δική μας στόχευση, για να προλάβω ορισμένους κακόπιστους, δεν είναι ο έλεγχος των διαδικτυακών media. Αντιθέτως, με τη δική μας πρωτοβουλία ενισχύονται οι οργανισμοί που παράγουν και διαθέτουν μέσω διαδικτύου πραγματικό δημοσιογραφικό έργο. Προστατεύονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους εν λόγω ομίλους. Ελέγχεται η κατανομή των κρατικών διαφημίσεων υπέρ των υπαρκτών δημοσιογραφικών μέσων και εις βάρος των ιστοσελίδων πίσω από τις οποίες δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω από μία σφραγίδα.
  Και ακολουθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Η επιμονή μας στη συγκρότηση του ΕΣΡ -κόντρα στην πολύμηνη άρνηση της ΝΔ που εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα- γίνεται σήμερα απαίτηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας προς την Ανεξάρτητη Αρχή να «τρέξει» άμεσα η αδειοδότηση και να πραγματοποιηθεί ο σχετικός διαγωνισμός, βάσει του ν. 4339/15 όπως έκρινε και το ΣτΕ.
  Ανομία, τέλος. Εντοπίσαμε το παιχνίδι που παιζόταν στις πλάτες του ελληνικού λαού, υποσχεθήκαμε να σπάσουμε το απόστημα, καταδείξαμε και αποδείξαμε την ύπαρξή του πέραν πάσης αμφιβολίας. Και το τελειώνουμε οριστικά.

 • Δείτε επίσης...