Scroll to top

Νίκος Τσιαμπέρας: Η άθληση στον Δήμο – Μαζικός αθλητισμός σε όλες τις ηλικίες


- 27 Φεβρουαρίου 2019

 •  

  Η έννοια του αθλητισμού στον Δήμο είναι μια έννοια που χαρακτηρίζεται ως διττή. Από την μία αποτελεί κυριολεκτικά υποχρέωση του εκάστοτε σύγχρονου ευρωπαϊκού δήμου να παρέχει δωρεάν η έστω με ελαχιστότατη συνδρομή την πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους στους δημότες του και από την άλλη είναι μια διάσταση του κοινωνικού προσώπου του δήμου που πρέπει να υποδείξει, θωρακίζοντας έτσι σε πρώτο χρόνο την υγεία των δημοτών του μέσα από την συμμετοχή τους σε πολυποίκιλα προγράμματα μαζικού αθλητισμού σε όλες τις ηλικίες.

  Ο Δήμος Κατερίνης οφείλει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι του μαζικού αθλητισμού λαμβάνονται υπόψη:

  1.Την γεωγραφική ιδιομορφία του δήμου (παλιοί ορεινοί δήμοι-παραλιακοί)

  2.Τις υπάρχουσες υποδομές του δήμου, τα δύο ΔΑΚ, το μη παραδοτέο κλειστό γυμναστήριο του Σταθμού, τα γήπεδα των χωριών, τα γυμναστήρια των σχολείων .

  3.Την δημιουργία νέων πολύμορφων λειτουργικών χώρων αθλητισμού όπου θα εξυπηρετούν συλλόγους διαφόρων αθλημάτων, με αναχρηματοδότηση και κυρίως αντλώντας κεφάλαια ΕΣΠΑ αντίστοιχων κωδικών, σε βάθος χρόνου τετραετίας.

  Για έναν δήμο σαν τον Δήμο Κατερίνης , για την επίτευξη της ιδέας του μαζικού αθλητισμού σε όλη την έκταση του δήμου θα πρέπει :

  -Να ανακαινιστούν  τα υπάρχοντα Α (γήπεδο Πιερικού) και Β ΔΑΚ (κολυμβητήριο) Κατερίνης και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί στο έπακρο λειτουργικά ο περιβάλλων χώρος τους για την ανάπτυξη νέων αθλητικών δραστηριοτήτων (π.χ ανώμαλος δρόμος στην περιοχή του Πέλεκα , ποδηλατοδρόμηση για παιδιά μικρής ηλικίας, χώροι ελεγχόμενοι υπαίθριας γύμνασης κ.α).

  Κλειστό  γυμναστήριο Σταθμού:

  Να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί επιτέλους στους δημότες το κλειστό γυμναστήριο του Σταθμού, εκκρεμεί εδώ και καιρό η κατασκευή του κολυμβητηρίου ( χώρος μόλυνσης και σκουπιδιών τώρα) και η αξιοποίηση του γύρω εξωτερικού χώρου με την δημιουργία γηπέδων καλαθοσφαίρισης-τέννις-βόλεϊ.

  -Αποκέντρωση στη έννοια του Μαζικού Αθλητισμού με την δημιουργία δύο νέων σύγχρονων αθλητικών κέντρων που να εξυπηρετούν το ένα τον ορεινό όγκο (Πιερίων-Πέτρας) και ένα για τους παλιούς παραλιακούς δήμους. Το υπάρχον κλειστό γυμναστήριο στον Σταθμό, μπορεί να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση μετά από εκμετάλλευση του περιβάλλοντος χώρου για δημιουργία χώρων εκγύμνασης για περισσότερα αθλήματα (κολυμβητήριο-σκοποβολή-τοξοβολία-πάλη)

  -Στόχος σύμφωνα με την πληθυσμιακή κατανομή του δήμου μας θα πρέπει να είναι η εκγύμναση 800 δημοτών ημερησίως στα αθλητικά κέντρα Α και Β ΔΑΚ και 500 στα δύο περιφερειακά, όλων των ηλικιών.

  Για την επιτυχία της λειτουργίας των τριών αθλητικών κέντρων είναι απαραίτητη σε αυτά η ενσωμάτωση στην χρήση των κοντινών γηπέδων των χωριών ως δορυφορικά καλύπτοντας πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων ατομικών ή ομαδικών.

  Η αρωγή όλων των συλλόγων του δήμου με πλήρη συνεννόηση και συμφωνία μπορεί να αποβεί σε μια ιδιαίτερα επωφελής σχέση και για τις δύο πλευρές. Ο Δήμος θα είναι αυτός που μέσα από τις διάφορες δομές του θα καλεί μαζικά τους δημότες για άθληση και οι επιμέρους σύλλογοι θα εξυπηρετούν το μεγάλο όγκο ενδιαφέροντος των δημοτών που θα προκύψει και αρχικά τουλάχιστον δεν θα καλύπτονται από τις υπηρεσίες του δήμου μέχρι την ολοκλήρωση των αθλητικών υποδομών στο σύνολό τους. Όμως και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι σύλλογοι επικουρικά θα μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση συμμετέχοντας με τους χώρους τους με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

  Πολύ σημαντικό και ελκυστικό για τα προγράμματα άθλησης του δήμου θα πρέπει να είναι οι εποχιακές αθλητικές δραστηριότητες. Το καλοκαίρι το θάλασσα και παιδί, θάλασσα στην τρίτη ηλικία, κωπηλασία-ιστιοπλοία , με την αρωγή πάλι των αντίστοιχων συλλόγων κ.α .Τον χειμώνα εκμάθηση σκι, ορειβατικές δραστηριότητες που θα φέρουν τους δημότες σε επαφή με την όμορφη φύση του δήμου μας, σε προσιτές διαδρομές με εμπλουτισμό στοιχείων Μαζικού Αθλητισμού.

  -Η εκπόνηση αυτή θα οδηγήσει και στην απασχόληση-εργασία δεκάδων καθηγητών φυσικής αγωγής μέσα από χρηματοδότηση σε ετήσια βάση από προγράμματα ΕΣΠΑ αλλά και την αυτοχρηματοδοτική ικανότητα των προγραμμάτων.

  -Εκμετάλλευση όλων των κατάλληλων γυμναστηρίων των σχολικών μονάδων, με προηγούμενη ανακαίνιση, εξοπλισμό, για την χρήση τους από συλλόγους και απελευθέρωση σε μεγάλο βαθμό των δημοτικών χώρων άθλησης για τα προγράμματα του δήμου.

  -Εξορθολογισμός και δημιουργία κανόνων ισότιμων για την χρήση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου από τους συλλόγους των διαφόρων αθλημάτων, μέσα από την σύσταση μιας αθλητικής επιτροπής όπου θα συμμετέχουν παράγοντες του δήμου και άνθρωποι του αθλητισμού. Μία επιτροπή που θα βάλει τους συμφωνημένους όρους που θα τηρούνται απαρέγκλιτα χωρίς παρεμβάσεις.

  -Χρήση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής-κατανάλωσης ενέργειας στους αθλητικούς χώρους του δήμου αλλά και των σχολείων, έστω και συνδυαστικά, κατόπιν μελετών (αντλίες θερμότητας-πάνελ-ηλιακοί-γεωθερμια κ.α) για την μείωση του λειτουργικού κόστους τους αλλά και ταυτόχρονα να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ένα κόστος εφάπαξ με σίγουρη απόσβεση στο μέλλον.

  -Υπαίθριοι χώροι άθλησης μέσα στην πόλη σε πάρκα «τσέπης» αυτόνομα, στην μεμονωμένη χρήση από τους δημότες με εναλλακτικές μορφές άθλησης.

  -Λειτουργία camp το καλοκαίρι στους χώρους άθλησης ανάλογα με το είδος του αθλήματος συμμετοχής (αθλητισμός το καλοκαίρι) σε συνεργασία με συλλόγους.

  Ο συνδυασμός της λειτουργίας των camp με διάφορα τουρνουά υπό την αιγίδα του Δήμου και συμμετοχή άλλων δήμων θα δημιουργήσει ένα κλίμα εξωστρέφειας του δήμου με παρονομαστή τον αθλητισμό.

  -Δημιουργία γραφείου Μαζικού Αθλητισμού στο Δήμο που σε συνεργασία με την σχολική επιτροπή και τις δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης θα γίνεται η προώθηση των προγραμμάτων μαζικού στα σχολεία όλων των βαθμίδων και επίσης προώθηση προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής σε συνεργασία με τα Ειδικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας το ΚΔΑΠ την Μέριμνα. Δεσμευόμαστε για την λειτουργία προγραμμάτων με καθαρή αναφορά στην ειδική αγωγή όπως κολύμβηση-υδατοθεραπεία, ιπποθεραπεία με την συμμετοχή εξειδικευμένων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής.

  Συμμετοχή του γραφείου Μαζικού Αθλητισμού σε προγράμματα ενημέρωσης των δημοτών με άλλους φορείς(Ιατρικός σύλλογος-Ερυθρός Σταυρός κ.α) που άπτονται σοβαρών θεμάτων υγείας π.χ Ζαχαρώδης διαβήτης, υπέρταση , παχυσαρκία, ορμονικές διαταραχές στην μικρή ηλικία κ.α.

  -Απασχόληση Καθηγητών Φυσικής Αγωγής στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου με ενσωμάτωση δίωρης άθλησης τρεις φορές την εβδομάδα με στόχο την ενδυνάμωση του οργανισμού των παιδιών σε αυτήν την κρίσιμη εξελεγκτική βαθμίδα και την θωράκιση της υγείας τους για το μέλλον.

  -ΚΑΠΗ : Εκμάθηση της απλής μορφής παραδοσιακών χορών στα άτομα τρίτης ηλικίας προάγοντας στο καλύτερο δυνατό αρχικά την ευεξία τους και προσφέροντας ταυτόχρονα με των εκμάθηση χορών μια αδρή ελεγχόμενη κινητικότητα απαραίτητη και σε αυτήν την ηλικία για την διατήρηση της καλής υγείας και βελτίωση κάποιων δεικτών αυτής ιδιαίτερων!

  Γενικότερα η φιλοσοφία πρέπει να είναι η αρμονική συνεργασία του δήμου με όλους εκείνους τους φορείς και συλλόγους που άπτονται γενικότερα με θέματα που έχουν κοινή αναφορά στη βελτίωση και ενημέρωση των δημοτών σε σχέση με την υγεία! Μόνο ο Δήμος λειτουργικά έχει τους μηχανισμούς έτσι ώστε να μπορεί να οικοδομήσει και να υλοποιήσει υπό την αιγίδα του παρόμοια συνεργασία προς το όφελος του δημότη.

  Η μεγάλη ελλειμματικότητά της τωρινής διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια, αυξάνει τις υποχρεώσεις μας και δυναμώνει την θελησή μας να δημιουργήσουμε από το μηδέν ένα μεγάλο πρόγραμμα Μαζικού Αθλητισμού που θα χαρακτηρίζεται από την συμμετοχή εκατοντάδων δημοτών μας και την απασχόληση δεκάδων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής.

  Εμείς, η δημοτική παράταξη του Κώστα Κουκοδήμου, σαν επόμενη διοίκηση του Δήμου Κατερίνης θα τιμήσουμε και θα στηρίξουμε με ισονομία όλα τα αθλητικά σωματεία του δήμου μας παρέχοντάς τους την δυνατότητα να εκτελούν το έργο του αθλητισμού απερίσκεπτα χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να ματώνουν οικονομικά στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την νεολαία μας κοντά στον αθλητισμό!

   

  Τσιαμπέρας Νίκος

  Καθ. Φυσικής Αγωγής

  Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

 • Δείτε επίσης...