Ένας Γάλλος, ένας Αμερικακός και ένας Αυστριακός φυσικός τιμώνται για το έργο τους στην κβαντική διεμπλοκή, φαινόμενο που ανοίγει το δρόμο για την επανάσταση των κβαντικών υπολογιστών.

 

Τρεις επιστήμονες θα μοιραστούν το φετινό Νόμπελ φυσικής για τη μελέτη της κβαντικής διεμπλοκής, ενός παράξενου φαινομένου που άνοιξε το δρόμο για την επανάσταση των κβαντικών υπολογιστών.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η επιτροπή των βραβείων στη σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, το βραβείο τιμά τον γάλλο φυσικό Αλέν Ασπέκ, τον αμερικανό Τζον Κλάουζερ και τον αυστριακό Άντον Τσέιλινγκερ για «πειράματα με διεμπλεγμένα φωτόνια, την επιβεβαίωση των παραβιάσων των ανισοτήτων Μπελ και το πρωτοποριακό έργο τους στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορικής».

 

 

Η κβαντική διεμπλοκή, ένα φαινόμενο που ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε περιγράψει ως «στοιχειωμένη δράση από απόσταση», επιτρέπει σε δύο ή περισσότερα σωματίδια να συμπεριφέρονται ως μονάδα ακόμα κι αν χωριστούν με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Αυτό σημαίνει ότι τι συμβαίνει στο ένα σωματίδιο επηρεάζει το ταίρι του, μια αλληλεπίδραση που συμβαίνει ακαριαία, πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός.

 

Πηγή: in.gr