Η ανταπόκριση των πολιτών στο κέλευσμα των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών για μαζικό εμβολιασμό κατά της γρίπης κρίνεται, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα ικανοποιητική. Γεγονός το οποίο ενισχύει την αισιοδοξία των επιστημόνων, ότι η δραστηριότητα της γρίπης ίσως φέτος να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χρονιές. Αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ.

Δύο, ωστόσο, από τους ανθρώπους που εντόπισαν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ νόσησαν από γρίπη, ενώ είχαν λάβει προηγουμένως αντιγριπικό εμβόλιο.

 

Όφελος από τον εμβολιασμό για τη γρίπη παρά τα περιστατικά «αποτυχίας»

Η πλειοψηφία από τους εννέα ανθρώπους, στους οποίους οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν την παρουσία του ιού της γρίπης, δεν είχε εμβολιαστεί κατά του ιού και μάλιστα, ενώ ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δύο από αυτούς, όμως, είχαν λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο. Γιατί παρ’ όλα αυτά νόσησαν;

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο iatropedia.gr εξηγεί, ότι το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στο 100%. Ωστόσο προσθέτει ότι, η δημόσια υγεία έχει τεράστιο όφελος, όταν εμβολιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού:

«Θυμίζω ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 50% έως 70% Δεν ξέρουμε βέβαια πόσοι προστατεύονται στο σύνολο του πληθυσμού. Μόνο εκτιμήσεις έχουμε, ακόμα κι αν ένα εμβόλιο δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα. Στην Αμερική, ωστόσο, που έχουν κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις, είχαν βρει ότι ακόμα και με 40% αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου, είχαν γλιτώσει από 8 χιλιάδες θανάτους, πριν από δύο χρόνια. Δηλαδή ένα εμβόλιο ακόμα κι αν εμφανιστούν κρούσματα “αποτυχίας” εξακολουθεί να έχει όφελος σε μαζικό επίπεδο. Σε επίπεδο πληθυσμού».

 

ΕΟΔΥ: Την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε το κύμα γρίπης στη χώρα μας

Η φετινή εποχή της γρίπης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς «περίεργη», καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κυκλοφορούν και τα τρία είδη του ιού (γρίπη Α δύο τύπων, και γρίπη Β), χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο είδος να έχει επικρατήσει έναντι των άλλων. Στην Ελλάδα, πάντως, η αρχή της εποχής έξαρσης της γρίπης την οποία διανύουμε, σηματοδοτείται από την επικράτηση της γρίπης Α και των δύο τύπων της (Η1Ν1 και Η3Ν1). Είναι νωρίς, ωστόσο, να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, τονίζει ο κ. Τσιόδρας, καθώς η αύξηση των περιστατικών στη χώρα μας ξεκίνησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η κορύφωσή τους αναμένεται τον Φεβρουάριο:

«Είναι μια εποχή “περίεργη” η φετινή, γιατί κυκλοφορούν και οι τρεις ιοί στην Ευρώπη, γεγονός ασυνήθιστο. Στην Ελλάδα, όμως, κυκλοφορούν κυρίως οι δύο τύποι της γρίπης Α, όχι τόσο ο Β, αλλά σ’ όλη την Ευρώπη κυκλοφορεί και Β. Όμως, είναι νωρίς να πούμε κάτι. Ξέρουμε ότι ανάλογα με τον καιρό έχουμε πρωιμότερη ή καθυστερημένη έναρξη της γρίπης. Η γρίπη στην πατρίδα μας άρχισε την περασμένη εβδομάδα και περιμένουμε να δούμε. Θα συνεχίσει πάντως με αυξητικές τάσεις. Ενδεχομένως αν έχουν εμβολιαστεί περισσότερα άτομα να έχουμε μικρότερη κίνηση φέτος. Υπάρχει κι αυτό σαν εξήγηση, αλλά για να το πούμε σίγουρα πρέπει να περάσει λίγος καιρός. Είναι νωρίς ακόμα», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

 

Δεν δηλώνονται όλα τα περιστατικά της γρίπης

Αξίζει να διευκρινιστεί, πάντως, ότι όσα περιστατικά ανακοινώνει κάθε εβδομάδα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν είναι το σύνολο των περιστατικών γρίπης που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά μόνο όσα καταγράφουν οι υγειονομικές υπηρεσίες. Όσα δηλαδή καταλήγουν στα νοσοκομεία και κυρίως, αυτά που εμφανίζουν επιπλοκές και χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη γρίπη χωρίς καθόλου συμπτώματα.

«Πολύ μεγάλο ποσοστό της γρίπης είναι ασυμπτωματικό, δεν το καταλαβαίνουν καν αυτοί που αρρωσταίνουν. Αυτά τα περιστατικά δεν μπορούν να εντοπιστούν. Μόνο εμμέσως μπορείς να το υπολογίσεις, από τις επισκέψεις που γίνονται στα εξωτερικά ιατρεία από ανθρώπους που πάνε με βαρύ κρυολόγημα. Τους ελέγχουμε, βλέπουμε πόσοι έχουν γρίπη και μετά λέμε ότι με βάση αυτά τα περιστατικά, το 20% του πληθυσμού που εμφανίζει συμπτώματα κρυολογήματος λογικά θα έχει γρίπη. Όταν φτάσουμε στο πικ της επιδημίας θα φτάσουμε στο 40 με 50%, δηλαδή ο ένας στους δύο θα έχει γρίπη», καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.