Νοσοκομείο Μεταξά: Οι μισοί υγειονομικοί από όσους νόσησαν δεν είχαν εμβολιαστεί
Χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στους υγειονομικούς, μετατροπή κλινικής ύποπτων περιστατικών σε κλινική υποδοχής θετικών περιστατικών και συνοδοί που ξέφευγαν του ελέγχου συνέβαλαν στο να εξαπλωθεί ο κορονοϊός στο μεγάλο αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά.
Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» με τους 24 θετικούς εργαζόμενους και τους εννέα θετικούς ασθενείς, επικρατεί από χθες μεγάλος αναβρασμός μετά τη διασπορά του κορονοϊού. Στο συγκεκριμένο, μεγάλο αντικαρκινικό νοσοκομείο με τους περισσότερους από 800 εργαζόμενους, το ποσοστό του εμβολιασμού των υγειονομικών φτάνει στο 55%.
O Μιχάλης Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ παραδέχεται ότι το ποσοστό των μη εμβολιασμένων υγειονομικών είναι μεγάλο. «Αυτή είναι η αλήθεια. Οι μισοί υγειονομικοί είχαν εμβολιαστεί από όσους νόσησαν. Σύμφωνα με τα δικά μου νούμερα πάντως, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται θετικοί μετά από τεστ είναι αυτή τη στιγμή 40».
Όπως συνεχίζει να εξηγεί ο ίδιος: «Ο εμβολιασμός είναι μια σημαντική παράμετρος αλλά θέλω να πω ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Τα προληπτικά τεστ σε εργαζόμενους δεν ήταν συχνά ενώ σε πολλές περιπτώσεις και οι συνοδοί των ασθενών δεν επιδείκνυαν τεστ για να μπουν στο νοσοκομείο. Yπήρχε μια τρύπα σε αυτό το κομμάτι στο σύστημα και το νοσοκομείο ήταν εκτεθειμένο. Μόνο θερμομέτρηση γίνονταν σε πολλές περιπτώσεις στους συνόδους. Τώρα που… “άρπαξε” το νοσοκομείο άρχισε ο έλεγχος να είναι αυτός που πρέπει. Η συχνή επανάληψη των τεστ πάντως στους υγειονομικούς έχει ιδιαίτερη αξία μιας και αρκετοί από όσους βρέθηκαν τελικά θετικοί είχαν βγει αρνητικοί στο πρώτο τεστ».
«Αυξήθηκε η έκθεση μας στον κορονοϊό» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο «Μεταξά», Θωμάς Κατσικάρος, κάνει λόγο για μια μετατροπή που έγινε στο νοσοκομείο και συνέβαλε στην μεγαλύτερη έκθεση εργαζόμενων και ασθενών στον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον ίδιο, την περασμένη εβδομάδα, μια χειρουργική κλινική που είχε μετατραπεί σε κλινική φιλοξενίας ύποπτων περιστατικών μετατράπηκε σε κλινική φιλοξενίας θετικών περιστατικών.
«Όταν φιλοξενείς θετικά περιστατικά η έκθεση στον κορονοϊό αυτόματα αυξάνεται», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Έλεγχος γίνεται, με μοριακά και rapid test αλλά είδαμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα αρχικά αρνητικά τεστ έγιναν στην πορεία θετικά. Περιστατικό ασθενούς που μπήκε σε χειρουργείο με αρνητικό τεστ, στο επόμενο τεστ βγήκε θετικός. Σε αυτή την περίπτωση κόλλησαν μετά και 2 νοσηλευτές».
Όσον αφορά τον έλεγχο των συνοδών στην είσοδο, ο κ. Κατσικάρος παραδέχεται ότι μπορεί να υπήρξαν και περιπτώσεις που να ξέφυγαν του ελέγχου. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια καθημερινή κατάσταση πανικού στο νοσοκομείο και ειδικά στην είσοδο. «Κόσμος προσπαθεί να μπει, να κλείσει ένα ραντεβού, να κανονίσει τη θεραπεία του, να κανονίσει ένα χειρουργείο. Προσπαθούν οι ασθενείς να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν τη θεραπεία τους. Δεν προλαβαίνουμε να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά. Είναι μεγάλη η πίεση, την ώρα μάλιστα που λόγω covid έχουν μειωθεί τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία, τα οποία δέχονται με πιο αργούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή οι θετικοί συνάδελφοι μπαίνουν σε καραντίνα, μένουμε λιγότεροι στο προσωπικό».
Όσον αφορά πάντως το καυτό θέμα του εμβολιασμού, ο κος Κατσικάρος παραδέχεται ότι μερίδα υγειονομικών ήταν επιφυλακτικοί και διστακτικοί όχι λόγω άρνησης όπως λέει ο ίδιος στον εμβολιασμό, αλλά αρχικού δισταγμού. «Πολλοί ήθελαν περισσότερο χρόνο. Τώρα, πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους με τον γενικό πληθυσμό. Από τους υγειονομικούς πάντως που κόλλησαν οι 11 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου» καταλήγει ο ίδιος.