Η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά και ψήφισε ταχύτατα νόμο με τον οποίο πτυχιούχοι κολλεγίων που συνεργάζονται με ξένα Πανεπιστήμια μπορούν να διοριστούν ως εκπαιδευτικοί στο ελληνικό Δημόσιο σχολείο. Η απόφαση αυτή αποτελεί εμπαιγμό προς τους χιλιάδες απόφοιτους του ελληνικού Πανεπιστημίου, τους φοιτητές, τους μαθητές και τους γονείς τους. Οι αγώνες και οι θυσίες της ελληνικής οικογένειας ώστε μέσα από τις σπουδές να έχει το παιδί τους ένα καλύτερο μέλλον εξισώνονται με την οικονομική δυνατότητα ορισμένων να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στα ιδιωτικά κολλέγια.

Η οικονομική δυνατότητα φαίνεται ότι είναι για το Υπουργείο Παιδείας κριτήριο, ώστε να «αγοράσει» κάποιος τον διορισμό. Περισσεύει η υποκρισία και από την αντιπολίτευση, η οποία είχε αποδεχτεί την ρύθμιση «ως ευρωπαϊκή υποχρέωση» της χώρας.

Με την απόφαση αυτή καταστρατηγείται το άρθρο 16 του Συντάγματος και στην πράξη δίνονται εργασιακά δικαιώματα σε απόφοιτους ιδιωτικών κολλεγίων, δημιουργώντας προηγούμενο διεκδικήσεων εκ μέρους τους και για άλλους τομείς του Δημοσίου. Κι αυτό χωρίς να υπάρχει καμιά ασφαλιστική δικλείδα για το περιεχόμενο και το επίπεδο σπουδών των κολλεγίων, χωρίς καμία πρόβλεψη για ουσιαστικό έλεγχο από την Πολιτεία των πτυχίων που δίνονται από τα ξένα κολλέγια. Αντίθετα το ελληνικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο οι φοιτητές εισάγονται με Πανελλήνιες εξετάσεις -τον μόνο αδιάβλητο και αξιοκρατικό θεσμό στην Ελλάδα- έχει υψηλό κύρος και επίπεδο σπουδών και υπόκειται σε συνεχείς αξιολογήσεις.

Η κυβέρνηση ας φροντίσει να βελτιώσει την «πολύπαθη» δημόσια εκπαίδευση, αντί να ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω υποβάθμισή της. Στην Δημοκρατία η δυνατότητα για μόρφωση και προκοπή πρέπει να παρέχονται σε όλους και όχι μόνο στους έχοντες τα οικονομικά μέσα.

Κατερίνη 24-1-2020

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΠΙΕΡΙΑΣ