Scroll to top

Ο Α. Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία – Οι βασικοί άξονες


- 11 Ιουνίου 2019

 •  

   

  Στο χώρο του αιθρίου του Μεγάρου Μουσικής μίλησε το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία μέχρι το 2023.

  Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για ένα πλήρως κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας σχέδιο, με έμφαση στην εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

  Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο βάρος ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέες στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, νέες δουλειές περαιτέρω αυξήσεις στους μισθούς, μετά και την αύξηση του κατώτατου που έγινε στις αρχές του έτους, περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και στη συνέχιση μεγάλων θεσμικών τομών στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση.

  Το πρόγραμμα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  1. Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

  2. Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

  3. Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

  4. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

  Σε κάθε επιμέρους πυλώνα περιγράφεται αναλυτικά τι παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2015, τι κατάφερε να κάνει μέχρι σήμερα, ποιο είναι το όραμα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση υλοποίηση μέχρι το 2023 και τι ζητά από τους πολίτες με την ψήφο τους να αποτρέψει. Επικεντρώνει δηλαδή και στην προγραμματική αντιπαράθεση με το σχέδιο της ΝΔ στον εκάστοτε πυλώνα. Τι προτίθεται να κάνει η ΝΔ σε αντιδιαστολή με το αναπτυξιακό, κοινωνικό και οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

  Πέραν της αναλυτικής παρουσίασης του προγράμματος ο Πρωθυπουργός επικέντρωσε την ομιλία του στις 12 πιο εμβληματικές δεσμεύσεις για υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την επομένη των εθνικών εκλογών.

   

  Διαβάστε το πρόγραμμα

   

  Ακολουθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

  Φίλες και φίλοι, Είμαστε σήμερα εδώ ενώπιον σας στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχοντας τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία. Για το πρόγραμμα που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα.

  Αυτό ακόμη και πριν από λίγους μήνες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί. Συμβαίνει γιατί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν ήταν απλό. Δεν ήταν βέβαιο. Δεν ήταν δεδομένο. Κάποιοι επίμονα πίστευαν καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ότι δεν θα αντέξουμε. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εκτός. Ότι δεν θα τα καταφέρει. Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού πίστεψε ότι μπορούμε. Ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον.

  Χάρη στη δική τους επιμονή, κάναμε το όραμα πράξη. Και την ελπίδα πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Αλλά μια χώρα που ο λαός της έχει ξανά δικαίωμα στην ελπίδα. Να ζήσει καλύτερα και να δημιουργήσει σε αυτό το τόπο.

  Μια χώρα που ο λαός της μπορεί να είναι περήφανος ξανά, γιατί δεν αποτελεί πια τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης, Αλλά όλοι του αναγνωρίζουν ότι στα κρίσιμα και ιστορικά σταυροδρόμια των καιρών μας, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και κυρίως όλοι του αναγνωρίζουν ότι επάξια κουβαλά στις πλάτες του τις μεγάλες, τις βαριές παρακαταθήκες των μεγάλων αξιών που γεννήθηκαν σε αυτό το τόπο. Την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη.

  Σήμερα, λοιπόν, όλοι – ακόμα και αυτοί που δεν πίστεψαν ποτέ ότι μπορούμε και ότι θα τα καταφέρουμε-  έχουν πια τη δυνατότητα να εκπονούν το δικό τους πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα. Και εμείς εδώ, που έχουμε πια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες.

  Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή αναγκαστήκαμε πολλές φορές να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Κάποιους πικράναμε. Κάποιους δυσαρεστήσαμε. Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και δύσκολη. Και είχαμε ευθύνη να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου. Να βγούμε όλοι μαζί σε ξέφωτο.

  Κάποιοι λοιπόν έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή. Αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος. Και να  θυμηθούμε που ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια. Και που βρίσκεται σήμερα.

  Σήμερα η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της. Γιατί όλοι μαζί αντέξαμε. Και τώρα μπορούμε να ανεβούμε ψηλότερα. Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής. Και αυτό ήταν ένα σημαντικό και ιστορικό βήμα.

  Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό το ιστορικό βήμα θα ολοκληρωθεί. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει, τώρα που ανοίγουν τα φτερά της, τη πορεία προς τα εμπρός. Αν θα φτερουγίσει για να πετάξει ή θα ξαναγυρίσει πίσω, με πεσμένα τα φτερά, στα δύσκολα και δραματικά χρόνια που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

  Η απάντηση θα δοθεί και πάλι από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Είναι ο μόνος που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα μέλλον πιο φωτεινό.

  Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν  το  πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά. Ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές.

  Αν όλοι αυτοί που έμαθαν να πολιτεύονται με δανεικά. Όλοι αυτοί που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος. Όλοι αυτοί που μας χρεοκόπησαν θα  επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν.

  Ξέρετε οι Έλληνες, έχουμε κάτι που μας κράτησε όρθιους σε πολύ δύσκολα χρόνια. Έχουμε αξίες με γερά θεμέλια στην ιστορία μας.Έχουμε όμως και μνήμη. Έχουμε μνήμη γιατί χωρίς αυτή δεν θα είχαμε ιστορία. Η Ελλάδα δεν προχώρησε μπροστά επειδή εμπιστεύτηκε το παρελθόν της. Αλλά επειδή διδάχτηκε από αυτό.

  Και στις δύσκολες στιγμές επένδυσε πάντα στο μέλλον της, με πυξίδα τη συλλογική μνήμη και τη δύναμη των Ελλήνων που πίστεψαν σε μια καλύτερη ζωή.

  Δεν ήταν παρά μόλις πέντε χρόνια πριν, όταν ο προκάτοχος μου διατράνωνε ότι η Ελλάδα δήθεν είχε τελειώσει με τα μνημόνια. Την ίδια στιγμή που παρέδιδε τη χώρα με 400 δισεκατομμύρια χρέος. Ανήμπορη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

  Αυτή την Ελλάδα παραλάβαμε. Την Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα. Την Ελλάδα που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε όσο όσο. Και αυτή είναι η πιο σκληρή μνήμη απ’ όλες. Όχι η φτωχή πατρίδα. Αλλά η πατρίδα που αφέθηκε έρμαιο στις βουλές κάθε κερδοσκόπου.

   Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά. Με ρυθμισμένο το χρέος της. Με 34 δις απόθεμα στα δημόσια ταμεία.

  Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα. Κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και γι’ αυτό, την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο άλμα προς το μέλλον, όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης.

  Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν.

  Μας λένε οι υπαίτιοι της καταστροφής, ότι το κοντέρ μηδένισε. Ότι πλήρωσαν για τα λάθη τους το 2015. Όμως κάνουν μεγάλο λάθος. Το κοντέρ δε μηδενίζει. Η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει. Γιατί; Γιατί παραμένουν αμετανόητοι. Γιατί παραμένουν ίδιοι.

  Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια. Αυτοί που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού. Και τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία. Το ίδιο πρόγραμμα που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό.

  Μας λένε τώρα ότι το πρόγραμμα αυτό είναι δήθεν διαφορετικό. Και το ερώτημα είναι τι άλλαξαν; Γιατί δε πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φώς, όπως τώρα υπόσχονται και θα τα φέρουν τώρα;

  Εμείς προκαλούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μιλήσουμε σε αυτή τη προεκλογική περίοδο όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα και θέσεις. Για αυτό και ξεκινάμε με το σχέδιό μας.Με το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες.

  Ένα πρόγραμμα που δεν διαπνέεται μόνο από μέτρα και στόχους αλλά και από ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα ισχυρή ξανά. Μια Ελλάδα πυλώνα αξιών, αλλά και σταθερότητας στη περιοχή μας. Μια Ελλάδα σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα.

   Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια. Αυτοπεποίθηση που μας γεμίζει ο νέος ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.  Με συμφωνίες και πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως η προώθηση του αγωγού EastMed, όπως η αναβάθμιση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών και ενέργειας, όπως η τετραμερής των Βαλκανίων, όπως η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, όπως η καθιέρωση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής σχέσης με την Κίνα. Συμφωνίες και πρωτοβουλίες που ανοίγουν δρόμους για τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη, με τη νέα ισχυρή θέση της χώρας στον ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό χάρτη.

  Αλληλεγγύη, όπως αυτή που δείξαμε απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου και της τρομοκρατίας. Αντιμετωπίζοντας τη σημαντικότερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Κάνοντας την Ελλάδα ξανά σύμβολο αξιών στην Ευρώπη και το κόσμο. Όταν οι συντηρητικοί της Ευρώπης, μας προέτρεπαν να τους επαναπροωθούμε στη θάλασσα.

   Αλλά και Ασφάλεια, που νιώθουμε ξανά στα βόρεια σύνορα μας, όπου μετράμε ένα νέο, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι Τούρκικα μαχητικά. Όπου τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίθενται για πρώτη φορά ως κριτήριο για την είσοδό της στην Ε.Ε.

  Ασφάλεια που νιώθουμε  από τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της. Από το γεγονός ότι το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε στη σωστή του βάση, με ανάδειξη της ανάγκης για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Από την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας μας με τις χώρες της Aνατολικής Μεσογείου, από την έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και τη συνεργασία με το Ισραήλ, από την προώθηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής επαναπροσέγγισης της ιστορικά, φίλης Ρωσίας και χωρών της Μέσης Ανατολής,

  Ασφάλεια που νιώθουμε και προς την Ανατολή, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπου πλέον οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα και στηρίγματα διεθνώς.

  Αλλά ασφάλεια δεν είναι μόνο η απόλυτη εγγύηση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Είναι και η ασφάλεια που νιώθουμε ως έθνος που στηρίζεται ξανά στις δικές του δυνάμεις. Που δεν εξαρτάται πια από τις ορέξεις κάποιων υπαλλήλων υπερεθνικών οργανισμών. Ούτε από τα σχέδια κερδοσκοπικών funds που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να παίξουν στα ζάρια τους κόπους και τις αποταμιεύσεις μιας ζωής κάθε Έλληνα πολίτη.

  Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έζησαν οχτώ ολόκληρα χρόνια με το άγχος να τους κυριεύει για το πως θα βγάλουν τη βδομάδα,  πως θα καλύψουν τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλους του μήνα. Τώρα ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα. Να αισθανθεί στη καθημερινότητά του ότι οι κόποι έπιασαν τόπο. Να σχεδιάσει κάθε ελληνική οικογένεια με ηρεμία και ασφάλεια, μια καλύτερη ζωή. Για αυτούς και τα παιδιά τους.

  Με μια καθημερινότητα που θα βελτιώνεται καθημερινά. Με νέες ευκαιρίες για δουλειές με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές. Με κοινωνική προστασία και ασφάλεια για όλους. Για τον νέο, για τον μισθωτό, για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Για τον άνεργο και τον συνταξιούχο.

  Φίλες και φίλοι,

  Εμείς που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη. Χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία. Για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα.

  Το σχέδιό μας ξεκινά από τον μεγάλο εθνικό στόχο την ανάκτηση της κανονικότητας στην αγορά εργασίας στον τόπο μας. Και κανονικότητα στην εργασία σημαίνει ανεργία ξανά στο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης και τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Μέσα στα 4 χρόνια που πέρασαν, μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να  δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βρουν δουλειά περισσότεροι από 400.000 άνεργοι συμπολίτες μας.

  Την επόμενη τετραετία, είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία. Και μπορούμε, ξέρουμε τον τρόπο, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

  Βασικός μας στόχος και δέσμευσή μας λοιπόν:

  500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία. Και παράλληλα θέτουμε ως διττό εθνικό στόχο και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε γι’ αυτό ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία. Γιατί στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν είναι κανόνας η εκμετάλλευση. Δεν είναι κανόνας η παρανομία. Δεν θα γυρίσουμε το ρολόι της ιστορίας δυο αιώνες πίσω. Να δουλεύουν οι άνθρωποι «ήλιο με ήλιο» χωρίς κανόνες και αμοιβές.

  Και έχουμε στόχο να εξασφαλίσουμε νέες ποιοτικές θέσεις, με πλήρη δικαιώματα αλλά και συνολικά αξιοπρεπείς μισθούς. Γι’ αυτό και προχωράμε μέσα στην επόμενη διετία Στην περεταίρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021. Για να σβήσει οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.

  Θα προχωρήσουμε με ακόμα πιο τολμηρά βήματα και για να εδραιώσουμε την αλληλεγγύη και την ασφάλεια σε όλη την ελληνική κοινωνία. Με 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία.

  Και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Και ταυτόχρονα θα εγγυηθούμε, όχι απλά ως πολιτική δέσμευση αλλά ως όρκο απέναντι στις γενιές του αύριο ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για να μπορεί η Ελλάδα να γίνει ξανά μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης για τους νέους γονείς. Και τα νέα ζευγάρια να σχεδιάζουν με καλύτερους όρους την οικογενειακή τους προοπτική.

  Με το βλέμμα στο μέλλον, στις γενιές του αύριο αλλά και στην Ελλάδα του αύριο. Θα προχωρήσουμε και στην υλοποίηση των μεγάλων εθνικών στόχων για την πράσινη ανάπτυξη: Την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030

   Χτίζουμε μια οικονομία σύγχρονη, οικολογική, πρωτοπόρα και εξωστρεφή. Με διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ. Αλλά και μια οικονομία δίκαιη και ορθολογική. Που στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα και ευνοεί την επανεπένδυση. Γι’ αυτό και προχωράμε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.

  Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%

  Τη μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%

  Και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.

  Όμως η Ελλάδα της νέας εποχής δεν έχει ανάγκη μόνο από οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις αλλά και από  μεγάλες προοδευτικές θεσμικές τομές. Γι’ αυτό και μπροστά μας υπάρχει η προοπτική ενός Νέου Συντάγματος. Που διευρύνει τη λαϊκή συμμετοχή, προστατεύει τα δημόσια αγαθά, βάζει τέλος στην ασυλία που απολάμβαναν οι υπουργοί για κάθε πράξη ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Στη προηγούμενη Βουλή τολμήσαμε και κάναμε το αποφασιστικό βήμα. Μένει η επόμενη Βουλή αυτό το βήμα να το ολοκληρώσει.

  Αλλά χρειαζόμαστε την ισχυρή εντολή του λαού. Για το Νέο Σύνταγμα αλλά και για όλες τις απαραίτητες θεσμικές τομές. Για να ολοκληρώσουμε με συναίνεση και ειλικρινή διάλογο την τομή για τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους. Για να προχωρήσουμε στο μεγάλο εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.

  Η μεγάλη επαναστατική αλλαγή στη σχέση κράτους και πολίτη, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται από το σπίτι του αποφεύγοντας τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και την ταλαιπωρία. Αλλά και για να προχωρήσουμε με τόλμη και σε νέες τολμηρές θεσμικές τομές, που κάποτε θα έμοιαζαν επαναστατικές αλλά σήμερα η κοινωνία μας είναι πλέον ώριμη για να υποστηρίξει, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Γιατί για εμάς όλοι πολίτες πρέπει να εί ναι ίσοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη καταγωγή, τη θρησκεία ή το σεξουαλικό του προσανατολισμό.

  Φίλες και φίλοι,

  Αυτοί οι προγραμματικοί στόχοι που σας παρουσιάσαμε σήμερα είναι τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής. Δεν είναι φυσικά μόνο αυτοί. Το σχέδιο μας εκτείνεται στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Όμως πάνω σε αυτούς θέλουμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα.

   Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Μετά την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται μία νέα αρχή. Ένα άλμα προς το μέλλον. Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία.

   Σας καλώ από τις 8 Ιουλίου να κάνουμε, όλοι μαζί, αυτή τη νέα αρχή. Σας καλώ, σήμερα, να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να αφήσουμε πίσω όλα όσα χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που οδήγησαν στην πολιτική και οικονομική χρεοκοπία. Γιατί, η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική. Ήταν και το αποτέλεσμα μιας ηθικής παρακμής.

  Η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία είναι τεράστιες. Και δεν παίρνουν συγχωροχάρτι. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώσουμε οριστικά με τις αιτίες της. Με αυτά αλλά και με αυτούς που μας έφτασαν έως εδώ.

  Σας καλώ, λοιπόν, όχι απλά να συνεχίσουμε όπως ξέρουμε. Αποδείξαμε ότι μπορούμε στα δύσκολα. Ότι τα καταφέραμε εκεί που όλοι οι άλλοι απέτυχαν.

   Αλλά σήμερα δε καλούμε τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί γιατί αποδείξαμε ότι είμαστε καλοί διαχειριστές. Τον καλούμε να μας εμπιστευθεί γιατί ξέρει ότι μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εμείς που τη διατηρήσαμε ζωντανή. Εμείς τώρα θα την αλλάξουμε.

   Σας καλώ λοιπόν να πάμε μαζί με σχέδιο αλλά και με όραμα όχι να τα διατηρήσουμε όλα.  Αλλά να τα αλλάξουμε όλα.

  Και πρώτα από όλα, να αλλάξουμε αυτό το κράτος. Να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο. Να αλλάξουμε προχωρώντας μπροστά. Μαζί με το Λαό. Με ένα πρόγραμμα τετραετίας. Για την Ελλάδα του μέλλοντός μας.

  Σε αυτό το Προσκλητήριο Αλλαγής, καλούμε πρώτα από όλους τους νέους και τις νέες, να ανοίξουν αυτοί το δρόμο. Καλούμε τους νέους να βγουν μπροστά. Να διεκδικήσουν και  να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα. Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

  Καλούμε όμως και όλους όσοι αισθάνονται νέοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Όσοι θέλουν το νέο, όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην σύγκρουση με το παλιό, να δημιουργήσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα.

  Η Αριστερά δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ότι έκαναν και οι άλλοι. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην επαναλάβει ότι οι άλλοι. Για να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Και πέτυχε για αυτό και σήμερα είμαστε εκτός μνημονίων. Τώρα δικαιούται να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά.

  Αυτή η χώρα πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Και θα τη ξαναφτιάξουμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι. Τώρα λοιπόν αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Και θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Σας ευχαριστώ.

   

   

 • Δείτε επίσης...

 • error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!