Θετικό χαρακτηρίζουν, κυβερνητική πλειοψηφία και πολιτική διεύθυνση της Βουλής, τον απολογισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου στο χρονικό διάστημα από τις εκλογές του 2019 έως σήμερα, αλλά και ειδικότερα κατά την εξόχως δύσκολη περίοδο της σφοδρής υγειονομικής κρίσης.

Τα αριθμητικά στοιχεία, όπως καταγράφονται –και τα οποία παρουσιάστηκαν στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων–, διαμορφώνουν παρά τις δύσκολες συνθήκες του περασμένου τριμήνου πολύ θετικότερη συγκριτικώς με εκείνη των προηγούμενων ετών εικόνα, ως προς τη νομοθετική, καθώς και τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ειδικότερα αναφέρονται τα ακόλουθα:

• Νομοθετικό έργο: Στους τελευταίους 11 μήνες (από την έναρξη της Α΄ Συνόδου, δηλαδή από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και τις 30 Ιουνίου 2020) θα έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί 81 νομοσχέδια, εκ των οποίων τα 21 αφορούν κύρωση διεθνών συμβάσεων. Τα 75 συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν «με την κανονική διαδικασία», ένα ως «επείγον» και πέντε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

• Κοινοβουλευτικός έλεγχος: Στο ίδιο διάστημα θα έχουν συζητηθεί συνολικά 668 επίκαιρες ερωτήσεις και αιτήσεις για αναπάντητες ερωτήσεις και αναφορές, ενώ μόνο δύο επίκαιρες ερωτήσεις δεν συζητήθηκαν λόγω μη προβλεπόμενου κωλύματος των ερωτώμενων υπουργών.

Από τα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, προκύπτει ότι το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα εργασιακά, υγείας, περιβάλλοντος, παιδείας και υποδομών. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι οι υπουργοί που προσήλθαν να απαντήσουν τις περισσότερες φορές, ήταν οι Εργασίας (62 φορές), Υποδομών (35 φορές), Αγροτικής Ανάπτυξης (29 φορές), Περιβάλλοντος (21 φορές) και Ανάπτυξης (19 φορές). Σχετικά με τα προαναφερόμενα θέματα πολλές φορές απαντήσεις έδωσαν και υφυπουργοί. Συζητήθηκαν, επίσης, εννέα από τις 22 κατατεθείσες επίκαιρες επερωτήσεις.

• Ωρα του πρωθυπουργού: Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε στην καθιερωμένη –για τις Παρασκευές– διαδικασία επίκαιρων ερωτήσεων από βουλευτές προς τον πρωθυπουργό, πέντε φορές: δύο προς ΣΥΡΙΖΑ, δύο προς ΚΙΝΑΛ και μία προς ΜέΡΑ25. Οπως, επίσης, σημειώνεται ενεργοποιήθηκε δύο φορές και η ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α της ενημέρωσης δηλαδή της Βουλής από τον πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας.

Ως προς την αμέσως προσεχή περίοδο, έχουν δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ψήφιση δύο μεγάλων νομοσχεδίων: Τη Δευτέρα του υπουργείου Δικαιοσύνης για θέματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον προσυμβατικό έλεγχο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, και την Τρίτη του υπουργείου Οικονομικών υπό τον τίτλο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Στο πρόγραμμα έχoυν μπει και σχέδια νόμων των υπουργείων Υγείας με κυρώσεις Δωρεών, και Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών με κυρώσεις διεθνών συμφωνιών.

Τέλος, εντός των επομένων δύο εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου με τη σύνταξη πορίσματος/πορισμάτων, δίδοντας ένα τέλος σε μια διαδικασία η οποία απασχόλησε πολύ την εθνική αντιπροσωπεία και πυροδότησε σειρά εκρήξεων στο πολιτικό σκηνικό.

 

Πηγή:kathimerini.gr