Παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης χαρακτηρίζει η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις συγκάλυψης σε κορυφαίες δικαστικές υποθέσεις.

Με πλειοψηφία 49-13, οι αρεοπαγίτες που συγκρότησαν τη διοικητική Ολομέλεια, υπό την προεδρία της Ιωάννας Κλάπα- Χριστοδουλέα – σε μία πρωτοφανή κίνηση από την πλευρά του Αρείου Πάγου – κατέληξαν ότι το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου είναι αστήρικτο, αόριστο, ατεκμηρίωτο, μεροληπτικό και αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη.

Η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Κλάπα- Χριστοδουλέα, σε αυτή συμμετείχε και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. κ. Γεωργία Αδειλίνη και την εισήγηση επί όλων των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνεδρίαση έκανε ο αρεοπαγίτης, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα μείζονα θέματα που απασχόλησαν και αναφέρονται και στο εξόχως επιβαρυντικό για το κύρος της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων θεσμών της Ελλάδας, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις δικαστικές έρευνες για τα Τέμπη, στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, στη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση (λίστα Πέτσα), στους κρατικο μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά που διώκεται για σειρά πράξεων, για τις οποίες έχει ασχοληθεί και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Αναφορικά με τα όσα καταλογίζονται από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμών για τη μη ποινική διερεύνηση πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη, ο κ. Λυμπερόπουλος ξεκαθάρισε, ότι η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών, τόνισε ότι δεν έχει αρμοδιότητα η δικαιοσύνη, παρά μόνο η Ελληνική Βουλή, ενώπιον της οποίας γίνεται εξεταστική επιτροπή για το θέμα.

Σχετικά με τις έντονες επικρίσεις που διατυπώνονται στο ευρωπαϊκό ψήφισμα για τους ελληνικούς χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και για τη στοχοποίηση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του Ψηφίσματος για μια έρευνα που είναι σε εξέλιξη, από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό του Αρείου Πάγου, το τελευταίο διάστημα.

Για τους δράστες που ευθύνονται για το θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, ο αρεοπαγίτης ανέφερε ότι έχουν ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 έτη κάθειρξη και η ποινική διευρένηση για την εμβληματική αυτή υπόθεση συνεχίζεται σε δεύτερο βαθμό. Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρθηκε και στις αιτιάσεις περί καθυστέρησης στις δικαστικές έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει δύο προφυλακίσεις.

Ως ατεκμηρίωτες και αόριστες αντέκρουσε, ο κ. Λυμπερόπουλος τις αιτιάσεις για τις έρευνες για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το Ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Επίσης ανάλογη θέση εισηγήθηκε ο κ. Λυμπερόπουλος και για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.

Για το διορισμό της ηγεσίας των Ανωτάτων δικαστηρίων από την κυβέρνηση, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός σημείωσε ότι αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα. Και κατεληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το Ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών.

Τόνισε μάλιστα ότι όλα αυτά πλήττουν τη δικαιοσύνη, καθώς όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξ αιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από κοινού τέσσερις πολιτικές ομάδες Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (Renew) και Αριστερά, για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Ιανουαρίου.

Με το εν λόγω ψήφισμα, που ενέκριναν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, ενώ σημειώθηκαν 26 αποχές εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ενώ καλείται η Κομισιόν να αναλάβει δράση.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα καταγράφονται οι φυσικές και προφορικές απειλές, καθώς και οι καταχρηστικές αγωγές (SLAPPS) εναντίον δημοσιογράφων από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, η παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, όπως του Predador εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, ενώ επικρίνει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και σημειώνει την επιρροή του πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του.

Στο ψήφισμα καταγράφεται έλλειψη προόδου στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και το «σκάνδαλο της λίστας Πέτσα».

Σημειώνεται η προβληματική λειτουργία ανεξάρτητων αρχών, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα λόγω και των πιέσεων, που δέχθηκαν στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και τον εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών, αναφέροντας ονομαστικά τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστο Ράμμο.

Το ψήφισμα διαπιστώνει εξάλλου ότι η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται πολιτικής αμεροληψίας σημειώνοντας την άρνηση του κοινοβουλίου να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Εκφράζει παράλληλα βαθιά λύπη για το ναυάγιο της Πύλου και ανησυχία για την έλλειψη προόδου στις σχετικές έρευνες, τη γενικότερη μεταχείριση μεταναστών, αλλά και την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.

Για την υπόθεση Predator ζητά την άμεση συνδρομή της Europol, ενώ καλεί την Κομισιόν να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της Ε.Ε στην Ελλάδα.

 

Πηγή:dnews