Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος στο Έρντιγκ της Βαυαρίας για τις εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Η τοπική αυτοδιοίκηση πυλώνας ανάπτυξης για την συνεργασία δήμων & περιφερειών Ελλάδας – Γερμανίας
Στις εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός δυναμικού ελληνογερμανικού δικτύου δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας συμμετείχε στο Έρτινγκ της Γερμανίας, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.
Οι εργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τις 05 έως τις 07 Νοεμβρίου επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως, η αναζήτηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη διμερή συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών φορέων, η εμβάθυνση και η δρομολόγηση νέων συνεργασιών, καθώς και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως πυλώνας ανάπτυξης και επαγγελματικής κατάρτισης.Στην Συνέλευση συμμετείχαν εκτός από δημάρχους και περιφερειάρχες, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικά ιδρύματα.
Ακόμη, το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης είχε στην ατζέντα του ενδιαφέροντα εργαστήρια σχετικά με τη σύγχρονη δημοκρατία, τις κοινωνικές ανισότητες, το περιβάλλον, καθώς και τις σύγχρονες προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση.Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και θέματα όπως η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και η Kυκλική Οικονομία, σε συνδυασμό με τη μείωση και επανάχρηση απορριμμάτων (Ίδρυμα Heinrich-Böll). Έγινε συζήτηση για επιτυχημένα παραδείγματα από την Ελλάδα και τη Γερμανία διερευνήθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρουν νέα μοντέλα συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Επίσης, οι «Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ
Αναφερόμενος στις εργασίες της Συνέλευσης ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος τόνισε: «Η Ελληνογερμανική Συνέλευση μας έδωσε τη δυνατότητα να προωθήσουμε τις διαδικασίες και την στρατηγική προσέγγισης των δύο χωρών σε αυτοδιοικητικό και όχι μόνο επίπεδο. Παράλληλα, όπως διαπιστώθηκε διευκολύνει τη δικτύωση και την επικοινωνία των εμπλεκομένων πλευρών κτίζοντας δομές και διαμορφώνοντας ένα αμοιβαίο σχέδιο συμφιλίωσης. Στον Δήμο Κατερίνης πιστεύουμε στη φιλία και εποικοδομητική συνεργασία των δύο λαών και όπως αποδεικνύουμε με την εξωστρέφεια και την ενδυνάμωση της αδελφοποίησής μας με τον Δήμο Μάινταλ Γερμανίας την στηρίζουμε με ζήλο. Αξίζει. Και για το μέλλον των δύο χωρών αλλά και για την οικοδόμηση του κοινού μας ευρωπαϊκού οράματος».
Η ταυτότητα των εργασιών
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της πόλης του Έρτινγκ, Μαξ Γκοτζ, τόνισε ότι η προσπάθεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αποτελεί ένα παράδειγμα συνέργειας της τοπικής αυτοδιοίκησης για την Ευρώπη που αυτή τη στιγμή ταλανίζεται από αρκετά κρίσιμα ζητήματα και προωθεί την ελευθερία, την ειρήνη και τον υγιή ανταγωνισμό. Ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον δημοσιογράφο των Νέων Γιώργο Παππά, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Θόδωρος Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών, ο Dr. Florian Herrmann, Διευθυντής του Κυβερνητικού Γραφείου του Κρατιδίου της Βαυαρίας, Υπουργός Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ΜΜΕ του Κρατιδίου της Βαυαρίας, ο Dr. Ernst Reichel, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, αλλά και ο Θόδωρος Δασκαρόλης, Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Γερμανία.
Στο πλαίσιο των εργασιών προβλήθηκαν και δύο βιντεοσκοπημένα μηνύματα με χαιρετισμούς της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ η οποία επεσήμανε ότι «είναι μία τύχη» η Ελληνογερμανική Συνέλευση για τις σχέσεις των δύο χωρών και του Δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη,ο οποίος ευχήθηκε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή περιμένοντας την επόμενη χρονιά η πόλη του να φιλοξενήσει την 10η Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Στην συζήτηση «Επανεκκίνηση για την Ευρώπη» o Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε επεσήμανε τη σημασία του θεσμού σε μία εποχή έντονων προκλήσεων για την Ευρώπη ευχόμενος την μακροημέρευσή του. Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης μίλησε για τη δυναμική της συνεργασίας των τοπικών αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών που θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να αντιμετωπίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, από ελληνικής πλευράς ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μεταφυτευθεί το κλίμα και στους νεοεκλεγέντες Δημάρχους οι οποίοι ζήτησαν από μόνοι τους να συμμετάσχουν στη φετινή Συνδιάσκεψη. Όλοι συμφώνησαν ότι παρά τις διαφορές των δύο χωρών τα σύγχρονα προβλήματα είναι κοινά και απαιτούν συνεργασία και κοινές λύσεις.
Υπογραφή κοινής διακήρυξης
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή κοινής διακήρυξης, η οποία περιέχει τις βασικές αρχές και ένα κοινό πλαίσιο δράσεων με στόχο να γίνει μία δημιουργική επανεκκίνηση στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, με την συμμετοχή του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.
Στη διακήρυξη αποτυπώνεται και η απόφαση της Συνέλευσης να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 2020, οι εργασίες της 10ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Την διακήρυξη συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυρτεμβέργης RogerKehle, ο Έπαρχος Calw-Εκπρόσωπος Επαρχιών HelmutRiegger, ο Γ. Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Μαντζούφας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων ως εκπρόσωπος των Περιφερειών Κ. Καποδίστριας.
Κοινή Διακήρυξη
Στην Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη κατά τις εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, η ομόφωνη παραδοχή πως η ΕΓΣ «αποτελεί ένα ισχυρό συστατικό στοιχείο των διμερών σχέσεων και μετατρέπεται βαθμιαία σε έναν πρότυπο ευρωπαϊκό θεσμό συνεργασίας».
Επιπρόσθετα αποφασίστηκε να μεγιστοποιηθούν τα κίνητρα συνεργασίας των Αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών με βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, Πολιτικά Ιδρύματα και Πολιτιστικούς Συλλόγους. Ειδικότερα να δοθεί έμφαση σε επιλεγμένες δράσεις με γρήγορα και απτά αποτελέσματα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, το περιβάλλον με έμφαση στο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, η γεωργία, κοινωνικά θέματα που απασχολούν τη νεολαία, ο πολιτισμός, ζητήματα διοίκηση σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και τα τοπικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Παράλληλα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως βασικό ζητούμενο είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η ενδυνάμωση της εποικοδομητικής συνεργασίας, με στόχο τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί για την Ευρώπη, η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να λειτουργεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήρθε η ώρα για την πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού ονείρου: Της ενωμένης, ανοικτής, αλληλέγγυας, ειρηνικής και ευημερούσας Ευρώπης».