Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν ο «14ος Χειμωνιάτικος Ενιπέας», ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 2η Κυριακή του Δεκεμβρίου και ο αγώνας «5α Ολύμπια Μονοπάτια (Veronica thessalica edition ή Βερονίκη η Θεσσαλική)», από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μαραθώνιος Ολύμπου».

Εκκίνηση και τερματισμός και των δύο αγώνων ορεινού τρεξίματος είναι το θεατράκι στο πάρκο του Λιτόχωρου.

Η διαδρομή του «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» εκτείνεται σε 22,5 χιλιόμετρα με θετική υψομετρική διαφορά 1650 μέτρα, στο ομορφότερο φαράγγι της χώρας μας, στους πρόποδες του μυθικού βουνού του Ολύμπου. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής (85%, περίπου 19χλμ.) αποτελείται από μονοπάτια, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται σε τσιμεντόδρομο και άσφαλτο. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ήταν 5 ώρες.

Ο δεύτερος αγώνας της διοργάνωσης, «5α Ολύμπια Μονοπάτια (Veronica thessalica edition ή Βερονίκη η Θεσσαλική)», μήκους περίπου 11 km και χρονικό όριο ολοκλήρωσης τις τρεις ώρες, ξεκίνησε ένα τέταρτο μετά την εκκίνηση του Χειμωνιάτικου Ενιπέα. Ο αγώνας αφορά σε μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή, με σχετικά ήπιες κλίσεις και μοιράζεται σε μονοπάτια, χωματόδρομο και άσφαλτο.

Φέτος η διοργάνωση Olympus Marathon απέδειξε για ακόμα μία φορά την οικολογική της συνείδηση και την αγάπη της προς το μυθικό βουνό του Ολύμπου, αναλαμβάνοντας εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη σπουδαιότητα και σπανιότητα των ενδημικών φυτών του Ολύμπου.

Περισσότερα από 1700 φυτικά είδη έχουν καταγραφεί στον Όλυμπο και αποτελούν το 25% της αντίστοιχης ελληνικής χλωρίδας. Τα 187 από αυτά ξεχωρίζουν στα μάτια των επιστημόνων για τη σπανιότητα ή την περιορισμένη τους εξάπλωση. Τα 23-25 μάλιστα αποτελούν την οικογένεια των ενδημικών φυτών του Ολύμπου, φυτά που συναντά κανείς αποκλειστικά και μόνο στο βουνό των θεών. Γι’ αυτό το λόγο κάθε χρόνο η διοργάνωση «Ολύμπια μονοπάτια» θα παίρνει το όνομά της από το χαρακτηριστικό όνομα του τιμώμενου φυτού. Η φετινή πέμπτη διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στο Veronica thessalica ή Βερονίκη η Θεσσαλική. Η Βερονίκη είναι είδος που βρίσκεται σε πετρώδεις πλαγιές και θέσεις του Ολύμπου μεταξύ 2600‐2900 μ. μερικές φορές λίγο χαμηλότερα. Ανθίζει μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Αυγούστου.

Στην εκκίνηση του αγώνα, έπειτα από ακυρώσεις αθλητών την τελευταία στιγμή, βρέθηκαν τελικά περίπου 856 αθλητές (626 στον αγώνα του «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» και 230 στον αγώνα «Ολύμπια Μονοπάτια», αριθμός ρεκόρ) από όλα τα μέρη της Ελλάδας και από χώρες της εξωτερικού, ανάμεσα στους οποίους οι πανελλήνια καλύτεροι της κοινότητας του ορεινού τρεξίματος. Σύμμαχος της φετινής διοργάνωσης ήταν ο αίθριος καιρός, μία ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα, η οποία χάρισε σε αθλητές και επισκέπτες μοναδικές εικόνες του Ολύμπου, με τις χιονισμένες κορυφές του να δεσπόζουν στο τοπίο. Ταυτόχρονα η πανέμορφη διαδρομή του αγώνα, το μοναδικό Φαράγγι του Ενιπέα καθώς επίσης και τα προσεγμένα-καθαρά μονοπάτια της διαδρομής, για τα οποία κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια οι εθελοντές της διοργάνωσης αρκετές μέρες πριν τον αγώνα, ώθησαν τους δρομείς να καταβάλλουν τα μέγιστα και να πετύχουν σημαντικούς χρόνους ρεκόρ για τον αγώνα.

Πρώτος νικητής στους άνδρες, αναδείχθηκε ο Δημήτρης Σελέτης της Kasimis Training με χρόνο ρεκόρ 2.00.16, δεύτερος νικητής ο Φώτης Ζησιμόπουλος της Kasimis Training με χρόνο 2.01.22 και τρίτος νικητής ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος της Salomon Hellas με χρόνο 2.01.51.

Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Δήμητρα Τσαλοκώστα με χρόνο 2.30.48, δεύτερη η Μαρία Μαλάϊ της LA Sportiva Team Greece με χρόνο 2:32:28 και τρίτη η Μαργαρίτη Άννα της VASCOSTEAM με χρόνο 2.46.07.

 

 

Δυναμική ήταν για ακόμα μία χρονιά η παρουσία του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης, το οποίο ανέλαβε την Υγειονομική-Διασωστική κάλυψη της διοργάνωσης καθώς και την οργάνωση και διεκπεραίωση των επικοινωνιών. Με δεκαέξι 16 υγειονομικές ομάδες πλήρως εξοπλισμένες με άρτιο υγειονομικό και διασωστικό εξοπλισμό κατανεμημένες σε όλο το μήκος της διαδρομής, με 4 Σταθμούς Επικοινωνιών R/Τ, Κέντρο Επιχειρήσεων και 2 Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών στο Μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου και στον τερματισμό του αγώνα στο Λιτόχωρο στελεχωμένους με Ιατρούς, εξασφαλίστηκε η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα του Χειμωνιάτικου Ενιπέα με τη συμμετοχή 46 Διασωστών, ενώ για τα Ολύμπια Μονοπάτια χρησιμοποιηθήκαν 12 Διασώστες κατανεμημένοι σε 6 υγειονομικές ομάδες κατά το μήκος της διαδρομής, αντιμετωπίζοντας άμεσα και αποτελεσματικά κάθε περιστατικό που προέκυψε.

Η Εθελοντική Διοίκηση του Τμήματος, συγχαίρει όλους τους Εθελοντές και Εθελόντριες για την άψογη παρουσία τους και την επαγγελματική διαχείριση όλων των περιστατικών, ώστε να στεφθεί με επιτυχία μια ακόμη απαιτητική υγειονομική κάλυψη.

Επίσης, επιθυμεί να εκφράσει τα θερμά συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή του Olympus Marathon για την πετυχημένη διοργάνωση και να την ευχαριστήσει για την πολυετή άριστη συνεργασία και εμπιστοσύνη που δείχνει στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης, καθώς και για την σημαντική υλικοτεχνική βοήθεια που παρέχει στο Σώμα.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Κατερίνης