Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024 η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης έχει την χαρά να φιλοξενεί τον Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας & Γεωπολιτικής Θεωρίας του Ε.Κ.Π.Α. και σπουδαστή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη.

Στην έναρξη θα ακουστούν 3 χορωδιακά τραγούδια από το Μουσικό Εργαστήρι Ολύμπου και την Μικτή Χορωδία Νέου Κεραμιδίου “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” υπό την Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Πατρή. Η εκδήλωση γίνεται όπως πάντα στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) στις 19:00 σε Συνδιοργάνωση με την εφημερίδα “ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ”.

«Η εισήγηση του καθ. Ι. Θ. Μάζη θα αναφέρεται στην άκρως ενδιαφέρουσα αλλά άγνωστη πραγματικότητα της ανάμειξης της «μυστικής διπλωματίας» των ΗΠΑ στην προώθηση της -αμερικανικής προσελεύσεως- εικαστικής Σχολής της Νέας Υόρκης (abstract expressionism) και άλλων μορφών (πχ ατονικής μουσικής) της σήμερα αποκαλούμενης «Σύγχρονης Τέχνης», ως αντίπαλο δέος στον Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό της ΕΣΣΔ και την δήθεν «κομμουνιστικά διαβρωθείσα ευρωπαϊκή διανόηση» όπως και στην «εργαλειοποίηση» ευρωπαίων διανοουμένων για τον «επαγγελματικά» πλέον δομημένο, ιδεολογικό πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενώσεως και του «Διεθνούς Κομμουνισμού ».

Μια παρουσίαση που δικαιώνει την θεωρία της Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης η οποία καταχωρίζει τον Πολιτισμό και την Πληροφορία ως Τέταρτο Πυλώνα Γεωπολιτικής Ισχύος, μετά την Άμυνα, την Οικονομία και την Πολιτική.


Bιογραφικό

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2021), Διδάκτωρ Επικρατείας (Docteur d’État) του Πανεπιστημίου Αίξ-Μασσαλίας ΙΙ της Γαλλίας.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας και από τους ιδρυτές και πρώτους Προέδρους του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανπειστημίου Κέρκυρας.

Κατόπιν εξελέγη Καθηγητής εις το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρός του ειδικεύεται στη γεωπολιτική ανάλυση και συγκεκριμένα,

στη Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση (την μέθοδο της οποίας εισηγήθη και στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία και πραγματικότητα) όπως και σε ζητήματα Διεθνούς Ασφάλειας. Είναι διευθυντής προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου.

Επιπλέον, είναι ιδρυτής και -διετέλεσε από της ιδρύσεώς του ως- διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου “Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας” και Διευθυντής του ΠΜΣ “Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας” στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, δημιούργησε το νέο δι-ιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών που διαδέχθηκε το υπάρχον, σε συνεργασία με το Τμήμα Τοπογράφων και Αγρονόμων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ (2024). Είναι συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων για τη Γεωπολιτική Θεωρία και Πράξη, την διεθνή ασφάλεια, καθώς και για τις μορφές, τη δομή και τη λειτουργία του διεθνούς ισλαμιστικού κινήματος.

Διδάσκει σε όλες τις Μεταπτυχιακές Σχολές Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι αφενός τα ζητήματα μεθοδολογίας στη γεωπολιτική ανάλυση και αφετέρου, η προώθηση της έρευνας στο γεωπολιτικό σύστημα της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

1) Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών από το 2020 και

2) Ζωγράφος (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, 2024).

3) Τιμήθηκε με το Παράσημο του «Ιππότου του Εθνικού Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικος» της Γαλλικής Δημοκρατίας ( 2014),

4) με το Παράσημο του «Οφφικιαλίου του Εθνικού Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικος» της Γαλλικής Δημοκρατίας (2022)

5) με τον τίτλο του «Fellow of The Royal Society of Arts» του Ηνωμένου Βασιλείου (1996) όπως και

6) τιμήθηκε, την 13η Δεκεμβρίου 2023, από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός (ΦΣΠ) ως «Επίτιμο Μέλος» του μετά βραβείου και Διπλώματος για το σύνολο του Επιστημονικού του έργου στην Ελλάδα και Διεθνώς.»

 

 

 

(Δελτίο τύπου)