Το φράγμα των 2.000 θυμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη «έσπασε» χθες, με τους νεκρούς συνολικά να έχουν φτάσει παγκοσμίως στους 6.516.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα «αγγίζουν» τα 170.000 σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις πολλών, εκ των 157 κρατών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, να παίρνουν δραστικά μέτρα με κλείσιμο καταστημάτων, ή ακόμη και συνόρων, ενώ τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να καταρρέουν και οι τράπεζες προσπαθούν να τονώσουν την ρευστότητα στις αγορές.

Κορωνοϊός: Η τραγωδία συνεχίζεται στην Ιταλία
Στην γειτονική Ιταλία, η τραγωδία δεν έχει τέλος… Συνολικά 1.809 έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 1.672 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει φτάσει τα 24.747. Η κατάσταση, ποσοστιαία, έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτή της Κίνας, όπου ναι μεν τα κρούσματα είναι πάνω από 80.000, αλλά οι συγκρίσεις δείχνουν πόσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της καταστροφής στην Ιταλία. Ποσοστιαία, ανά εκατομμύριο, η Ιταλία έχει 409 κρούσματα και η Κίνα 56…

Κορωνοϊός: Οι θάνατοι ανά χώρα στην Ευρώπη
Συνολικά, μετά τους 368 νέους θανάτους στην Ιταλία το προηγούμενο 24ωρο, ο αριθμός στην Ευρώπη ξεπέρασε τις 2.000, φτάνοντας συγκεκριμένα τους 2.344 μέχρι χθες τα μεσάνυχτα.

Αναλυτικά οι αριθμοί των θυμάτων ανά χώρα στην Ευρώπη:

Ιταλία: 1.809
Ισπανία 292
Γαλλία 127
Μεγάλη Βρετανία 35
Ολλανδία 20
Ελβετία 14
Γερμανία 11
Σαν Μαρίνο 7
Βέλγιο 4
ΕΛΛΑΔΑ 4
Νορβηγία 3
Σουηδία 3
Πολωνία 3
Δανία 2
Ιρλανδία 2
Βουλγαρία 2
Αυστρία 1
Σλοβενία 1
Λουξεμβούργο 1
Αλβανία 1
Ουγγαρία 1
Ουκρανία 1

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη το κέντρο της πανδημίας
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ), η Ευρώπη αποτελεί πλέον «το επίκεντρο» της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού, για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό των χωρών-μελών της. Η Ισπανία μάλιστα, η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Γηραιά Ήπειρο, επέβαλε μέτρα περιορισμού των κινήσεων του πληθυσμού της και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες. Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, επιτρέποντας την διέλευση μόνο εμπορευμάτων.

Κορωνοϊός: Κλειστά τα καταστήματα, χαμός σε σούπερ μάρκετ και… coffee shops

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και το κλείσιμο καταστημάτων, προκάλεσαν σκηνές χάους σε πολλές χώρες. Στα σούπερ μάρκετ επικρατεί το αδιαχώρητο με το που ανακοινώνονται έκτακτα μέτρα σε κάθε χώρα.

Στην Γαλλία έκλεισαν εστιατόρια, μπαρ, ντισκοτέκ, σινεμά, σχολεία και πανεπιστήμια. Ενώ διεξάγονταν δημοτικές εκλογές, το ποσοστό των ανθρώπων που πήγαν να ψηφίσουν ήταν περίπου 1 στους 5. Η Αυστρία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσοτέρων των πέντε ανθρώπων και επέβαλε περιορισμούς στις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Ολλανδία και Λουξεμβούργο διέταξαν επίσης χθες το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των εμπορικών καταστημάτων και η Ιρλανδία των παμπ. Η Ολλανδία μάλιστα έκλεισε σχολεία, μπαρ, οίκους ανοχής και τα… coffee shop, όπου χθες σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των μέτρων, καθώς οι πελάτες ήθελαν να εφοδιαστούν μαριχουάνα.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επ’ αόριστον κηρύχθηκε στη Σερβία, όπου κινητοποιείται ο στρατός για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Ισραήλ έκλεισε χθες εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καφέ, γήπεδα, ενώ η δίκη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναβλήθηκε εξαιτίας της επιδημίας.

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα σύνορα στην Ευρώπη
Πολλές χώρες, επιδιώκοντας να προστατευθούν, απομονώνονται ακόμη περισσότερο, ως και στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου τίθεται προσωρινά τουλάχιστον στον πάγο η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας. Γερμανία και Γαλλία κλείνουν εν μέρει τα σύνορά τους. Η Ρωσία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία στους ξένους.

Στην Ιταλία, οι αρχές της Λομβαρδίας (βόρεια) εξέφραζαν πλέον ανοικτά την ανησυχίες τους για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να αντεπεξέλθουν στο τσουνάμι των ασθενών. Στη Ρώμη, όλες οι λειτουργίες και οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών θα γίνουν χωρίς πιστούς, όπως και όλα τα κηρύγματα του πάπα Φραγκίσκου μέχρι τη 12η Απριλίου. Ο ποντίφικας πάντως βγήκε από το Βατικανό χθες για να πάει να προσευχηθεί σε εκκλησία όπου βρίσκεται «θαυματουργός» ξύλινος σταυρός, που το 1522 είχε χρησιμοποιηθεί σε λιτανεία για να τερματιστεί επιδημία πανούκλας.

Κορωνοϊός: Ουρές και χάος στα αεροδρόμια των ΗΠΑ
Χαοτική είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ παρά την προσπάθειά του να υποβαθμίσει την κατάσταση, κήρυξε το έθνος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ακυρώνοντας την άφιξη πτήσεων από την Ευρώπη. Τα αυστηρά του μέτρα, προκάλεσαν χάος στα αεροδρόμια με μεγάλες ουρές όπου χιλιάδες κόσμου περίμενε για ώρες ώστε να περάσει από τον απαραίτητο έλεγχο, προκαλώντας ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ορίζουν οι οδηγίες των υγειονομικών υπηρεσιών. Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο ανακοίνωσε το κλείσιμο των δημόσιων σχολείων, παρά το γεγονός ότι ήταν αντίθετος.
Εκτός ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι επτά πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καράκας, θα τελούν υπό περιορισμό στα σπίτια τους από σήμερα.

Η Κολομβία απαγόρευσε την είσοδο στους αλλοδαπούς, ενώ η Χιλή, όπως και το Περού, έκλεισε τα λιμάνια στα κρουαζιερόπλοια, μετά την καραντίνα στην οποία τέθηκαν δύο, με περίπου 1.300 επιβαίνοντες.

Ο πληθυσμός του Λιβάνου θα πρέπει να μείνει στο σπίτι για δύο εβδομάδες, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού θα κλείσει από μεθαύριο Τετάρτη ως τα τέλη Μαρτίου. Το Ιράν, ένα από τα κράτη που πλήττεται περισσότερο παγκοσμίως, ανακοίνωσε 113 επιπλέον θανάτους (724 νεκροί συνολικά, 13.938 κρούσματα). Οι αρχές απαίτησαν από τους κατοίκους της Ισλαμικής Δημοκρατίας «να ακυρώσουν όλα τα ταξίδια και να παραμείνουν στα σπίτια τους» κλείνοντας χώρους λατρείας.

Στην Αφρική πλέον η πανδημία προελαύνει. Τα πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Κονγκό, Ρουάντα, Ισημερινή Γουινέα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Σεϊχέλες. Η Κένυα έκλεισε τα σύνορά της, ενώ η Νότια Αφρική όπως και η Γκάνα απαγόρευσε την είσοδο των πολιτών χωρών υψηλού κινδύνου στην επικράτεια. Το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι διεθνείς πτήσεις «μέχρι νεοτέρας διαταγής», αλλά ενέκρινε ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων τουριστών που αποκλείστηκαν.

Τέλος, κρουαζιερόπλοιο με 3.700 επιβάτες βρίσκεται σε καραντίνα στη Νέα Ζηλανδία, που απαγόρευσε επίσης ως την 30ή Ιουνίου τον ελλιμενισμό τους.
Πηγή:iefimerida.gr