Ο κορονοϊός θέλει… αποδείξεις: Παραμένει η υποχρέωση για e-αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος
Με μία δυσάρεστη έκπληξη θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι, στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις για δαπάνες που θα ισοδυναμούν με το 30% του εισοδήματός τους, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο υπουργός Οικονομικών το ξεκαθάρισε ότι το μέτρο θα ισχύσει κανονικά, προφανώς διότι η πανδημία έχει πλήξει την κατανάλωση και το υπουργείο θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα του, προκειμένου να την στηρίξει όταν η οικονομία θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία.
Κατά συνέπεια όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις το 30% μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αλλαγής των κανόνων που υπάρχουν παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση έχει πλήξει όχι μόνο τα εισοδήματα των φορολογούμενων αλλά και την κατανάλωση.
Αναμφίβολα τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει δραστικά τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν κυρίως την αγορά τροφίμων και βασικών αγαθών καθώς και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και λιγότερο την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για μείωση του ορίου 30% καθώς διαπιστώνεται ότι μαζεύονται πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κοινωνία λειτουργούσε με ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Αυτό έχει βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας» είπε ενώ αναφερόμενος στα έσοδα του Απριλίου, σημείωσε ότι το ποσοστό της μείωσης τους ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ωστόσο με την επιβολή του lockdown δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες στην οικονομία. Με τα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) και τα ξενοδοχεία να είναι κλειστά από τον Μάρτιο τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει εκ των πραγμάτων τα έξοδά τους.
Κάποιοι εκφράζουν την άποψη ότι ίσως δεν μπορέσουν να καλύψουν το ποσοστό αυτό και έτσι θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).
Σημειώνεται ότι στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογουμένου για διατροφή. Οι φορολογούμενοι που θα έχουν πραγματοποιήσει το 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Πηγή: newsit.gr