Από τις πιο εντυπωσιακές μεταγραφές πολιτικών προβλέπεται να είναι αυτή του Κώστα Χρυσόγονου. Ο ευρωβουλευτής που εξελέγη το 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δείχνει διατεθειμένη να τον κατεβάσει σε όποια εκλογική περιφέρεια εκείνος επιθυμεί.

Αυτά αναφέρονται σε ρεπορτάζ της Κατερίνας Καραμπατάκη στην Κυριακάτικη «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει:

Ήταν μεγάλη η έκπληξη που νιώσαμε με την επιλογή της Κατερίνας Παπακώστα να εγκαταλείψει τη μεγάλη οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία είχε εκλεγεί βουλευτής και να προσχωρήσει στην άστατη αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόμοια είναι εκείνη που νιώθουμε μπροστά στο ενδεχόμενο ο πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού, ο εχθρός των μνημονίων, ο πιστός αγωνιστής της ριζοσπαστικής αριστεράς, το ελατήριο της ανατροπής (όπως εμφανιζόταν πριν από λίγα χρόνια ο Κώστας Χρυσόγονος) να πολιτευτεί με τη Νέα Δημοκρατία.

Εννοείται ότι στην αρχή δεν πιστέψαμε τη φήμη. Εξάλλου, ο Κώστας Χρυσόγονος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «φτάνει πια η πολιτική. Επιστρέφω στη δικηγορία». Κουρασμένος από τα πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες, δηλώνει ότι θέλει να σταματήσει πια τα πηγαινέλα, να ασχοληθεί με το γραφείο του, με τους φοιτητές του στο πανεπιστήμιο, με την οικογένειά του.

Η πληροφορία, όμως, δεν χωράει διάψευση. Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι ένα κλικ μακριά από τη Νέα Δημοκρατία. Όχι από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας, όπως θα θεωρούσε κάποιος κάπως πιο λογικό. Από τη Νέα Δημοκρατία. Όχι από το DIEM 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο κάποτε συνυπήρξαν. Από τη Νέα Δημοκρατία. Όχι από τη ΛΑΕ των άλλοτε συντρόφων του Λαφαζάνη, Χαραλαμπίδου, Λαπαβίτσα και σία. Από τη Νέα Δημοκρατία. Ούτε καν από το ΚΙΝΑΛ, που άντε πες ότι θα μπορούσαν να βρουν κοινά σημεία. Από τη Νέα Δημοκρατία.

 

Από την αρχή πήρε αποστάσεις

Όσο παλαβό κι αν ακούγεται, εάν διαβάσει κάποιος την αρθρογραφία του Κώστα Χρυσόγονου ή ακούσει τις τοποθετήσεις του των τελευταίων 4 ετών, θα απορήσει εάν πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος το 2014 κάλπαζε με το άτι του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, η απορία προκλήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν ο κ. Χρυσόγονος, έχοντας ήδη από τον Μάιο του 2014 εκλεγεί ευρωβουλευτής, έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την αυτοκτονική διαπραγμάτευση των Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη. Έκτοτε, όλες μα όλες οι κινήσεις κι οι τοποθετήσεις του ήταν πολύ εγγύτερες στη Νέα Δημοκρατία απ’ ό,τι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και η συντομότερη οδός μεταξύ δυο σημείων είναι η ευθεία, στην πολιτική αυτός ο κανόνας δεν ισχύει. Επίσης, όσο εύκολα μπορεί να ενταχθείς σε κάποιον πολιτικό συνδυασμό τόσο δύσκολα μπορείς να φύγεις. Ως καλός πολιτικός (όπως φάνηκε στην πορεία ότι μπορεί να εξελιχτεί), ο Κώστας Χρυσόγονος εργάστηκε με συνέπεια προς την κατεύθυνση της κωλοτούμπας, αλλά χωρίς αυτή να φανεί ως τέτοια.

Τον Μάρτιο του 2015 απηύθυνε μία επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, γραμμένη σε δραματικούς τόνους. Ήταν μια επιστολή προειδοποίησης ότι πάμε σε ξέρα (δηλαδή στη δραχμή ή στις γελοίες εκτυπώσεις Λαφαζάνη), ότι θα τρακάρουμε άσχημα με το παγόβουνο (δηλαδή τους δανειστές) και θα καταλήξουμε στον πάτο, ζήτουλες και ανυπόληπτοι σε όλον τον πλανήτη. Ό,τι ακριβώς έλεγε η «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση», δηλαδή. Από την επιστολή εκείνη, την οποία δημοσιοποίησε στις 29 Ιουνίου 2015, όταν πλέον είχε προκηρυχθεί το δημοψήφισμα», δημοσιεύουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

«..Έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του ‘προγράμματος της Θεσσαλονίκης’, βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε…»,

«…Η ‘λύση’ της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ ουσία δεν υφίσταται…», «…νομισματικό ‘έμφραγμα’… θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ…», «…η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και, αφού αποτύχει, καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, και ενδεχομένως και την Ένωση».

 

Σοσιαλιστική Τάση, μακεδονικό, ΝΔ

Ο Τσίπρας, όμως, ταγμένος στον αγώνα να αλλάξει την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, δεν του έδωσε καμιά σημασία. Δεν απάντησε ποτέ στην επιστολή. Έκτοτε, άρχισε να ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία. Η «Σοσιαλιστική Τάση» που είχε ιδρύσει ήταν από τις ιδρυτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσισε να την πάρει και να την πάει προς τη σοσιαλδημοκρατία. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της, προκειμένου να αποχωρήσει (η Τάση) από τον ΣΥΡΙΖΑ και να λειτουργήσει αυτόνομα.

Πράγματι, στις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η απόφαση για τα παραπάνω. Ακολούθως, όμως, κι ενώ η Σοσιαλιστική Τάση φαινόταν ότι θέλει να γίνει και κάτι παραπάνω, ήρθε… το «μακεδονικό». Τρία από τα 11 μέλη της, πασοκογενούς προέλευσης, εξέδωσαν ανακοίνωση ότι «Η Μακεδονία είναι ελληνική», με τη σφραγίδα «Σοσιαλιστική Τάση»! Ο Χρυσόγονος το γλίτωσε το εγκεφαλικό, αλλά έκτοτε αγνοούνται και η «Σοσιαλιστική Τάση» και τα μέλη της.

Ο ευρωβουλευτής δεν εγκατέλειψε το όνειρο να συγκεντρώσει πασοκογενείς ή «κεντροαριστερούς», όπως είναι το trend της εποχής. Εξάλλου, από την ΠΑΣΠ Νομικής προέρχεται, κάτι έχει μείνει, έτσι; Δεν τα κατάφερε, όμως, όπως και δεν κατάφερε να βρει πεδίο συνεννόησης με γνωστά «στελέχη της κεντροαριστεράς», όπως ο Νίκος Μπίστης.

Στράφηκε προς το ΚΙΝΑΛ. Συναντήθηκε με ανθρώπους από το επιτελείο της Φώφης και αφού εξασφάλισε το «ναι» στο ενδεχόμενο ένταξής του στο Κίνημα ζήτησε να πληροφορηθεί τα πρόσωπα που φέρονται ως υποψήφια για το ευρωψηφοδέλτιο και για το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Τους είπε πως θα σκεφτεί, θα μετρήσει και θα τους απαντήσει. Όταν τα περί προσχώρησης του ΚΙΝΑΛ κυκλοφόρησαν εξέδωσε δελτίο Τύπου και διέψευσε το ενδεχόμενο αυτό. Δεν διέψευσε, όμως, δημοσιεύματα ότι συζητά και με τη Νέα Δημοκρατία.

Ούτε η Νέα Δημοκρατία τα διαψεύδει, όμως. Για την ακρίβεια, η Νέα Δημοκρατία του είπε να επιλέξει εκείνος σε ποια περιφέρεια θέλει να πολιτευτεί. Ο Χρυσόγονος το σκέφτηκε και φάνηκε να προσανατολίζεται στην Πιερία. Αν και δεν έχει καταγωγή από εκεί, είδε ότι υπάρχει κενό, καθώς ο μοναδικός βουλευτής του νομού Κώστας Κουκοδήμος θα διεκδικήσει το δήμο Κατερίνης.

Οπότε, είπε να τρουπώσει και τρούπωσε, που λέει κι ελληνική ταινία.