Η εμβληματική φωτογραφία για πολλούς αντανακλούσε τη σπουδαιότητα της εκπροσώπησης.

Το αγοράκι που, κόντρα στα πρωτόκολλα των μεγάλων, είχε αγγίξει εντυπωσιασμένος κάποτε τα μαλλιά του Μπαράκ Ομπάμα μεγάλωσε και μόλις δέχτηκε τα συγχαρητήρια του πρώην προέδρου επειδή τελείωσε το σχολείο.

«Είναι τα μαλλιά σου σαν τα δικά μου;» είχε ρωτήσει ο τότε πεντάχρονος γιος του στελέχους του συμβουλίου ασφαλείας Κάρλτον Φιλαδέλφια που είχε πάει στο Οβαλ γραφείο μαζί με την οικογένειά του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη μέσω Instagram τον Τζέικομπ Φιλαδέλφια, 13 χρόνια μετά την εμβληματική κίνηση που είχε απαθανατίσει στο φακό ο φωτογράφος του Λευκού Οίκου Πιτ Σόουζα.

«Μαλλιά σαν τα δικά μου» ήταν ο τίτλος που έδωσε ο Σόουζα στη φωτογραφία, η οποία για πολλούς αντανακλούσε τη σπουδαιότητα της εκπροσώπησης.

Ο Ομπάμα μίλησε στο Zoom με τον Φιλαδέλφια, ο οποίος μόλις αποφοίτησε από το διεθνές σχολείο της Ουγκάντα. Όπως του είπε ο νεαρός -του οποίου ο πατέρας αργότερα εντάχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχεδιάζει να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Μέμφις.

 

«Νομίζω πως ο Λευκός Οίκος ξεκάθαρα σε ενέπνευσε, ελπίζω» ανέφερε ο Ομπάμα.

Στο βίντεο στο Instagram ο Ομπάμα θυμήθηκε την ιστορική εκείνη φωτογραφία του 2009 που κοσμούσε ένα τοίχο της δυτικής πτέρυγας της προεδρικής κατοικίας, περιγράφοντας τη σημασία της.

«Νομίζω αυτή τη φωτογραφία ενσάρκωνε μια από τις ελπίδες που είχα όταν άρχιζα να διεκδικώ την προεδρία. Θυμάμαι να λέω στη Μισέλ και κάποιους από τους συνεργάτες μου, ξέρετε, νομίζω πως αν κερδίσω, την ημέρα που θα ορκιστώ, οι νέοι ανθρωποι, ιδίως οι αφροαμερικανοί, οι μη λευκοί, οι αουτσάιντερ, οι τύποι που ίσως δε νιώθουν πως ανήκουν κάπου, θα δουν τους εαυτούς τους διαφορετικά. Βλέποντας ένα άτομο σαν αυτούς στο Οβάλ γραφείο. Θα απευθυνόμουν στα παιδιά των μαύρων και των Λατίνων και τα γκέι παιδιά και τα μικρά κορίτσια – πώς θα έβλεπαν τον κόσμο να ανοίγει γι’αυτά» περιέγραψε ο Ομπάμα.
Αλλά και για τον τότε μικρό Τζέικομπ, η συνάντηση ήταν κάτι το απροσμέτρητα μεγάλο.

«Όταν ήμουν μικρότερος, νόμιζα πως ο πρόεδρος ήταν απλώς το αφεντικό του μπαμπά μου. Δεν ήξερα πόσο ισχυρός ήταν. Ήμουν λίγο ντροπαλός και θυμάμαι να αγγίζω τα μαλλιά του και να με σηκώνει. Ήταν το καλύτερο της ζωής μου» θυμάται ο ίδιος.

«Είναι υπέροχο να βλέπεις την εκπροσώπηση στην κυβέρνηση, γιατί αν βλέπεις κάποιον μαύρο στην κορυφή, σ’ αυτήν την κορυφαία θέση, τότε κι εσύ θέλεις να ακολουθήσεις το παράδειγμά του» κατέληξε.

 

 

Με πληροφορίες από CNN

Πηγή:lifo.gr