Ο Μπιλ Γκέιτς αποκαλύπτει την καλύτερη ηλικία για να αποκτούν smartphone τα παιδιά
Αν δεν το έχετε καταλάβει, τα smartphones χρόνο με τον χρόνο γίνονται όλο και περισσότερο ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και αν αυτό ακούγεται (κάπως) ανησυχητικό όταν μιλάμε για ενήλικα άτομα, φανταστείτε την κατάσταση όταν αρχίζουμε να μιλάμε για παιδιά.
Σύμφωνα με την έρευνα του Influence Central για τις ψηφιακές τάσεις, το μέσο παιδί αποκτά σήμερα το πρώτο του κινητό στην ηλικία περίπου των 10 ετών, ενώ το 64% των παιδιών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο –το 38% μέσω smartphone-, με τα όρια που βάζουν οι γονείς στη χρήση να φαίνεται ότι μειώνονται χρονιά με τη χρονιά.
Επιπλέον, τα παιδιά παρουσιάζουν μία υπερδραστηριότητα όσον αφορά την αποστολή μηνυμάτων, με το 31% των γονιών να δηλώνει ότι το παιδί τους τούς στέλνει μηνύματα ακόμα και όταν βρίσκονται στο ίδιο σπίτι.
Τα στατιστικά αυτά, πάντως, δεν θα τα συναντήσουμε σε κανένα από τα τρία παιδιά του Μπιλ Γκέιτς, αφού ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft έχει θέσει κάποιους – φαινομενικά– αυστηρούς κανόνες σε σχέση με τη συσκευή στης οποίας τη διάδοση συνέβαλε κι ο ίδιος.
Συγκεκριμένα, ο Γκέιτς δεν επέτρεψε στα παιδιά του να έχουν smartphone πριν φτάσουν στην ηλικία των 14 ετών, ενώ έχει απαγορέψει ρητά τη χρήση τους κατά την διάρκεια του φαγητού. Επιπλέον, έχει θέσει συγκεκριμένες ώρες «εκτός οθόνης», κυρίως ώστε να εξασφαλίζει ότι κοιμούνται την ώρα που πρέπει και δεν ξενυχτάνε.
Φυσικά, δεν έχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιούν τα smartphones τους, όταν αυτά αποδεικνύονται χρήσιμα, όπως όταν τα χρειάζονται για κάποια σχολική εργασία ή για να κρατάνε επαφή με τους φίλους τους.
Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Common Sense Media, Τζέιμς Π. Στίιερ, σε συνέντευξή του στο The New York Times σχολίασε ότι σημασία δεν έχει η ηλικία του παιδιού, αλλά τα επίπεδα ωριμότητας και υπευθυνότητας που έχει δείξει ότι έχει.
Με αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η συμβουλευτική ιστοσελίδα για γονείς PBS Parents, η οποία καλεί τον κάθε γονιό πριν αγοράσει smartphone στο παιδί του να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα, όπως «Πόσο ανεξάρτητο είναι το παιδί σου;», «Το παιδί σου “χρειάζεται” να κρατά επαφή για λόγους ασφάλειας ή για κοινωνικούς λόγους;», «Πόσο υπεύθυνο είναι;» και «Μπορείς να το εμπιστευτείς ότι δεν θα στέλνει μηνύματα κατά τη διάρκεια του μαθήματος, δεν θα ενοχλεί τους άλλους με τις συζητήσεις του και ότι θα χρησιμοποιεί υπεύθυνα τις εφαρμογές μηνυμάτων, φωτογραφίας και βίντεο (και ότι δεν θα ντροπιάζει ή θα παρενοχλεί άλλα παιδιά);».
Πηγή: athensvoice.gr