Ξεκίνησαν οι εργασίες κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου για τον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ύστερα από την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της τριμερούς Επιτροπής, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού ΠΕΝ Γιώργου Αμυρά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά από πρόταση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, τίθεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με ορισμένες χρήσεις γης. Ταυτόχρονα όλα τα υφιστάμενα καθεστώτα προστασίας πρόκειται να συμπεριληφθούν στο φάκελο που θα συνταχθεί, ενισχύοντας την εν λόγω υποψηφιότητα.

Μετά το τέλος της συνάντησης η υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε: «Ως χιονοσκεπές με πολλές χαράδρες και φαράγγια περιγράφει ο Όμηρος το ψηλότερο βουνό της πατρίδας μας. Οι κορυφές του, που χάνονταν στα σύννεφα και στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου πάνω στο χιόνι, απόμακρες, αλλά και κοντινές συνάμα, ήταν ο κατάλληλος τόπος για να τοποθετήσουν οι αρχαίοι Έλληνες την κατοικία των Θεών τους. Αυτό το βουνό, που αποθησαυρίζεται έντονα στους αρχαίους ελληνικούς μύθους, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand names της χώρας μας. Τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτιστική φυσιογνωμία -υλική και άυλη- του Ολύμπου σε συνδυασμό με τα μοναδικά φυσικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του εξασφαλίζουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υποβολή της υποψηφιότητας για την ένταξη στον Κατάλογο της UNESCO».

O υφυπουργός Περιβάλλοντος, από την πλευρά του, ανέφερε: «Ο Όλυμπος εκτός από το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, έχει εξίσου υψηλή συμβολική αξία παγκοσμίως. Ήρθε η ώρα της διεθνούς αναγνώρισής του, με την ένταξή του στον σημαντικότερο διεθνή κατάλογο, προσδίδοντας υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Με τα περιβαλλοντικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το εμβληματικό αυτό βουνό, θα αποτελέσει το ισχυρότερο σύμβολο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης της χώρας».

Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή, προκειμένου να συντάξει την πρόταση της υποψηφιότητας του Ολύμπου, θα στηριχθεί στον φυσικό πλούτο, και την πολιτιστική κληρονομιά -υλική και άυλη- του μυθικού αυτού βουνού, που καταγράφηκε στα ομηρικά έπη και άλλα λογοτεχνικά έργα της αρχαιότητας, αποτελώντας ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς.

Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα. Για παράδειγμα, μέσα σε ασβεστολιθικές ρωγμές αναπτύσσεται το ενδημικό είδος Jankaea holdingreichii, ένα φυτικό λείψανο της Εποχής των Παγετώνων.

Ο Όλυμπος βρίσκεται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ από το 1981 η UNESCO τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα».

Όπως έγινε γνωστό, η χρηματοδότηση του φακέλου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023, θα γίνει με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ