ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ»

ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε τη Δευτέρα 23 Μαΐου η έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 χρόνια» που διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών (ΔΙΚΑΜ) του Ιδρύματος με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στο οποίο συμμετείχαν οι σπουδαιότεροι σε παγκόσμια κλίματα ειδικοί μελετητές του Αριστοτελικού έργου από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Στην τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Σοφία Μαυρίδου.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Θεματικής Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού, συμμετείχε ως υποστηρικτής στο Παγκόσμιο αυτό Συνέδριο, το οποίο είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και είχε τη στήριξη και συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών, του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Για τον «Αριστοτέλη και τη Δημοκρατία» μίλησαν η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σίλβια Κόστα, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας κ. Πιέρ Πελεγκρίν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών κ. Ντέρμοτ Μοράν.
Επίσης προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ. Μάρτιν Σουλτς, ενώ  αναγνώστηκε, από τον  καθηγητή Βιολογίας του Α.Π.Θ. και γενικό γραμματέα του ΔΙΚΑΜ κ. Ζαχαρία Σκούρα, χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας  κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Η σημαντική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα σε τρεις διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: τη Θεσσαλονίκη, για το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, τα αρχαία Στάγειρα στη Χαλκιδική, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και την αρχαία Μίεζα στην Ημαθία, τον τόπο όπου ο Μακεδόνας φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.
Στόχος του συνεδρίου ήταν να αποτελέσει ένα γεγονός παγκοσµίου ενδιαφέροντος και να φέρει στο προσκήνιο, µε τον πιο ουσιαστικό τρόπο, τον μεγάλο φιλόσοφο της αρχαιότητας Αριστοτέλη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε.